Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται για το αν θα μειώσουν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συνεδρίαση παραμένει πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι στοιχηματίζουν οι επενδυτές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας παύσης στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης.
Οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος μετά την έκθεση, με αποτέλεσμα τα γερμανικά ομόλογα να διαγράψουν τα κέρδη τους. Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Απρίλιο μειώθηκε στο 65% από 85% νωρίτερα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα «περιστέρια» του Δ.Σ. της ΕΚΤ εξακολουθούν να βλέπουν την ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση, αλλά μπορεί να μην επιμείνουν στην έβδομη μείωση τον Ιούνιο, αν οι πιο «γερακίσιοι» συνάδελφοί τους θέλουν επιπλέον χρόνο για να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Τόνισαν, ωστόσο, ότι η επόμενη συνεδρίαση απέχει δυόμισι εβδομάδες και ο τρόπος σκέψης τους μπορεί ακόμη να αλλάξει.
Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από 4%, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του 2% και η οικονομία της περιοχής πασχίζει να αναπτυχθεί. Αλλά μετά από μια σχετικά ομαλή πορεία μέχρι στιγμής, οι απόψεις στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο διίστανται.
Οι επενδυτές έχουν προσθέσει στα στοιχήματα για χαλάρωση της ΕΚΤ μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα νέα του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία που υπολείπονται των προσδοκιών.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί σχετικά με τις προτιμήσεις τους για τον Απρίλιο, ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας δεν βλέπει κανένα λόγο να σταματήσουν οι μειώσεις, ενώ ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Αυστρίας έχει υποστηρίξει μία παύση στη μείωση των επιτοκίων.
«Η επόμενη συνεδρίαση θα έχει να κάνει με το πόσα μέλη του Συμβουλίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής με την πρόταση αλλά έχουν εκφράσει ανησυχίες μπορούν στη συνέχεια να αποφασίσουν κατά της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο ίδιος στα μέσα Μαρτίου.
Η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα προέρχεται από τους δασμούς των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερους αυτή την εβδομάδα. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφωνούν ότι οι δασμοί θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, διαφωνούν για το αν θα ωθήσουν και σε αύξηση των τιμών.
Πηγή: newmoney.gr