Το AI αλλάζει τη διαφήμιση, αλλά μιλά τη γλώσσα της Κύπρου;

Ο Ετεοκλής Παπαναστασίου αναλύει τις αλλαγές που φέρνει η Tεχνητή Νοημοσύνη στο μάρκετινγκ και το πώς οι κυπριακές επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν - ή νομίζουν ότι τη χρησιμοποιούν.

Της Βάσιας Καττή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραστικά τον κόσμο της διαφήμισης, με τις αλλαγές να γίνονται αισθητές και στην Κύπρο. Από την παραγωγή περιεχομένου έως την εξατομικευμένη στόχευση, προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες. Το Economy Today επικοινώνησε με τον Ετεοκλή Παπαναστασίου, Advertising & Brand Strategist, ο οποίος μίλησε για τα θετικά της Τεχνητής Νοημοσύνης όταν γίνεται σωστή χρήση της στη διαφήμιση, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Πόσο έτοιμες είναι οι κυπριακές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της και πώς μπορεί η ανθρώπινη σκέψη να διατηρήσει τον «ρόλο» της σε έναν κόσμο που αυτοματοποιείται όλο και περισσότερο;

Αλλάζει για πάντα το marketing

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στο μάρκετινγκ. Μια πρόσφατη μελέτη (The Conference Board) διαπίστωσε ότι το 87% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ έχουν χρησιμοποιήσει ή πειραματιστεί με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και ότι το 68% των επαγγελματιών του μάρκετινγκ τη χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους εργασία. Μια μελέτη της Gartner διαπίστωσε ότι το 63% των marketing leaders έχουν ήδη επενδύσει στην Τεχνητή Νοημοσύνη ή σχεδιάζουν να το κάνουν μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Η μελέτη CMO (The CMO Survey) - μια κοινή μελέτη που διεξάγεται ανά διετία από την Deloitte LLP, την Αμερικανική Ένωση Μάρκετινγκ και τη Σχολή Επιχειρήσεων Fuqua του Πανεπιστημίου Duke - διαπίστωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου οι μισοί από τους ηγέτες στον τομέα του μάρκετινγκ ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν AI για τη δημιουργία περιεχομένου. Περισσότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούσαν Τεχνητή Νοημοσύνη για blogs, website content, social media και περιεχόμενο email.

Το 82% των marketeers και των επικοινωνιολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα από το Conference Board αναμένουν ότι η περαιτέρω υιοθέτηση της Tεχνητής Nοημοσύνης θα οδηγήσει σε βελτιώσεις παραγωγικότητας, βελτίωση της μάθησης και της ανάπτυξης και βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Δίκοπο μαχαίρι

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, λοιπόν, ότι η AI χρησιμοποιείται εκτενώς και έχει φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στη διαφήμιση ανά το παγκόσμιο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «όταν γίνεται σωστή χρήση, έχουμε πιο γρήγορα αποτελέσματα, αυτοματοποιήθηκαν κάποια πράγματα». Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη έχει και την άλλη της όψη: «Άρχισαν και χάνονται κάποιες δουλειές, αλλά παράλληλα δημιουργούνται καινούργιες. Αυξήθηκε το επίπεδο, γίναμε πιο απαιτητικοί και τα λάθη δεν συγχωρούνται τόσο εύκολα».

Παρ' όλες τις ραγδαίες αλλαγές, οι παραδοσιακές διαφημιστικές τεχνικές εξακολουθούν να έχουν θέση σε μια σύγχρονη στρατηγική marketing. Ο κ. Παπαναστασίου τονίζει ότι «το AI είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά». Παρότι προσφέρει γρήγορες λύσεις, ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια, προβλεπόμενα αποτελέσματα. «Δεν θεωρώ ότι έχει μειώσει την αποτελεσματικότητα (σσ. των παραδοσιακών διαφημιστικών τεχνικών), αλλά την έχει βελτιώσει», σημειώνει.

Το κυπριακό επιχειρείν και η ψευδαίσθηση της προσαρμογής

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει την AI στη διαφημιστική τους στρατηγική, ο κ. Παπαναστασίου απαντά ότι «είμαστε ακόμη σε αρχικά στάδια, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δουλεύουμε με το AI σύμφωνα με το τι πραγματικά μπορεί να μας προσφέρει». Αν και η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις, «ακόμη μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό», λέει και συμπληρώνει: «Δεν μπορώ να κρύψω πως, κάποιες φορές που το χρησιμοποιούμε, κάνουμε πράγματα πιο γρήγορα και ίσως με μια κατεύθυνση... δεν θα το πω καλύτερη, θα πω διαφορετική».

Όσο για τους τομείς στους οποίους εφαρμόζεται περισσότερο, ο κ. Παπαναστασίου σημειώνει ότι «ο κάθε επαγγελματίας το εφαρμόζει σιγά σιγά στον τομέα του ή θέλει να το εφαρμόσει, αφού μπορεί να κάνει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο». Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό κενό: «Αυτό που το χρησιμοποιούν λιγότερο είναι στις νέες ιδέες, στην κριτική σκέψη και στο local marketing. Ακόμη το AI δεν μπορεί να καταλάβει τους Κύπριους».

Όπλο για τους marketers, όχι απειλή

Με την AI να δημιουργεί διαφημιστικό περιεχόμενο και να προβλέπει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ποιο είναι το μέλλον των marketers; «Αν δεν γίνεσαι καλύτερος, γίνεσαι χειρότερος», λέει ο κ. Παπαναστασίου. «Οι marketers πρέπει να ενημερώνονται και να μαθαίνουν συνεχώς. Δεν πρέπει να το βλέπουν ως απειλή, αλλά ως όπλο που θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν».

Είναι γεγονός ότι η αυξημένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ορισμένων θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, μια στρατηγική και καλά εφαρμοσμένη χρήση της τεχνολογίας AI μπορεί να προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στους επαγγελματίες του κλάδου και εν τέλει, να του δώσει ώθηση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, μεταξύ άλλων, αυτοματοποιεί τις εργασίες ρουτίνας στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας και η πλειοψηφία των ειδικών πιστεύει ότι, τελικά, είναι πιο πιθανό να μεταμορφώσει και όχι να αντικαταστήσει πλήρως τους επαγγελματίες του κλάδου.

Και εδώ είναι που οι καλύτεροι αναμένεται να ξεχωρίσουν από… τη μάζα. «Με το AI όλοι μπορούν να κάνουν πιο εύκολα πράγματα, όμως μοιάζουν όλα τα ίδια… Άρα, βγαίνει πιο ψηλά το "be unique". Για να ξεχωρίσουν τώρα, πρέπει να υπάρχει η ανθρώπινη αυθεντική σκέψη και σε συνδυασμό με το AI, να γίνουν πράγματα που δεν θα γίνονταν ποτέ», σχολιάζει ο Ετεοκλής Παπαναστασίου.

«Εμείς είμαστε το πρόβλημα»

Από το TikTok μέχρι το personalized email marketing, η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει ενεργά τις αγοραστικές μας αποφάσεις μέσω υπερ-εξατομικευμένου περιεχομένου. Μήπως, τελικά, χάνουμε την αυτονομία μας ως καταναλωτές; Ο κ. Παπαναστασίου απορρίπτει αυτή την άποψη: «Δεν φταίει το AI που αγοράζουμε περισσότερα. Εμείς που δεν είμαστε με τίποτα χαρούμενοι είμαστε το πρόβλημα, που είμαστε συνεχώς με το τηλέφωνο στο χέρι. Χάνεται γενικά η ελεύθερη σκέψη, περισσότερο επειδή θέλουμε να βλέπουμε τι γίνεται παντού εκτός από το τι γίνεται δίπλα μας».

Διαβάστε επίσης: Google Ads στην Κύπρο και η μάχη για την πρώτη θέση στις αναζητήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ