Διευκρινίσεις για τις διαδικασίες αποζημίωσης καινοτόμων φαρμάκων αλλά και για τα ονομαστικά αιτήματα φαρμάκων δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), απαντώντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρνουν στο προσκήνιο καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στην υποστελέχωση του Οργανισμού και στην πολυπλοκότητα της διαδικασίας, ενώ τονίζεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας. Παράλληλα, ο ΟΑΥ υπερασπίζεται τον ρόλο των πολυθεματικών επιτροπών, οι οποίες, όπως σημειώνει, λαμβάνουν αποφάσεις βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και όχι εξωγενών πιέσεων.
Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΟΑΥ:
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν το πιο πάνω θέμα, παραθέτει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
Ο ΟΑΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τη σημαντική υποστελέχωση του Οργανισμού αλλά και την εγγενή πολύπλοκη φύση της αξιολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων.
Η ολοκλήρωση της αποζημίωσης ενός προϊόντος περιλαμβάνει την σύναψη συμφωνίας από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας κατά τις διαπραγματεύσεις τιμολόγησης και αποζημίωσης, μια διαδικασία η οποία ενίοτε παρουσιάζει καθυστερήσεις, κυρίως από την πλευρά της βιομηχανίας. Παράλληλα, η ταχεία είσοδος νέων φαρμάκων στην αγορά, τα οποία συνοδεύονται από σημαντική αβεβαιότητα όσο αφορά το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα, επιφορτίζει τον Οργανισμό με σημαντική ευθύνη όσο αφορά την αποκρυστάλλωση της πραγματικής τους αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, με έμφαση:
· στην αναβάθμιση των εσωτερικών μηχανισμών αξιολόγησης και μείωση μη ωφέλιμου χρόνου
· στη στενότερη συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει κοινή αντίληψη της διαδικασίας και έγκαιρη διαχείριση αποκλίσεων
· στην στενότερη συνεργασία και υιοθέτηση καλών πρακτικών από αρμόδιους φορείς στο εξωτερικό
· στην άμεση εκκίνηση των διαπραγματεύσεων και εφαρμογή προγραμμάτων άμεσης ένταξης
· στην προώθηση θεσμικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα.
· στη σύναψη συμφωνιών με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του χρόνου.
Οι συγκρίσεις που παρουσιάζουν στα ΜΜΕ όσο αφορά τους αναφερόμενους χρόνους ολοκλήρωσης της αποζημίωσης δίνουν μόνο μια επιλεκτική άποψη της πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες χώρες, η καταγραμμένη χρονικά διαδικασία περιλαμβάνει μόνο την αξιολόγηση και την αποζημίωση του προϊόντος. Απουσιάζει από τον χρονικό αυτό ορίζοντα μία επίπονη και χρονοβόρος διαδικασία, η οποία είναι η σύνταξη του κλινικού πρωτοκόλλου που τοποθετεί το κάθε προϊόν στην κατάλληλη θέση, με στόχο να μεγιστοποιήσει το όφελος του φαρμάκου και παράλληλα να περιορίσει ανεπαρκείς πρακτικές. Συγκεκριμένα το παράδειγμα της Γερμανίας αν και αποτελεί την εξέλιξη δεκαετιών στην αποζημίωση φαρμάκων και αποτελεί ένα μηχανισμό ενίσχυσης της βιομηχανίας, είναι επιλεκτικός και περιλαμβάνει μόνο φάρμακα τα οποία έχουν επιδείξει σημαντική καινοτομία κατά την αδειοδότησή τους.
Επιπρόσθετα, τα κλινικά πρωτόκολλα εξυπηρετούν τον επαγγελματία υγείας προσφέροντας του ένα δομημένο αλγόριθμο διαχείρισης της πάθησης το οποίο έχει βασιστεί σε ιατρική τεκμηρίωση ψηλής ποιότητας.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τυχόν αρνητικές απαντήσεις του Οργανισμού σε αιτήματα γιατρών για χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας αποτελούν απόφαση μιας πολυθεματικής επιτροπής η οποία απαρτίζεται από επαγγελματίες υγείας εγνωσμένου κύρους και βασίζεται στο όφελος που πιθανόν να έχει ο ασθενής. Η διαδικασία αυτή θωρακίζει την λήψη αποφάσεων από εξωγενή κίνητρα.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΥ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επαναβεβαιώνει τη σταθερή του δέσμευση να διασφαλίζει άμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα από συνεχή βελτίωση των διαδικασιών, υπεύθυνη διαχείριση των πόρων και διαρκή διάλογο με όλους τους εταίρους. Αυτό παράλληλα υπογραμμίζει την ευθύνη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να αναδείξει την πραγματική καινοτομία και να την αποζημιώσει επαρκώς, ώστε κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στο πιο ενδεδειγμένο φάρμακο, τη στιγμή που το χρειάζεται. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το ΓεΣΥ, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Κύπρου: Καμπανάκι κινδύνου για ηλεκτρονικές απάτες - Τι να προσέξετε