Κατατέθηκε στη Βουλή ο έλεγχος των ξένων επενδυτών και έρχεται από Σεπτέμβρη

Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί από Σεπτέμβρη, εντάσσεται στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Κύπρου με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2019/452 και αναμένεται να βάλει ένα τέλος στην εποχή των ανεξέλεγκτων επενδυτικών deals, προσφέροντας ένα θεσμικό εργαλείο διαφάνειας και ασφάλειας.

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατέθηκε χθες το Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μηχανισμού Ελέγχου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI Screening), το οποίο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στην Επιτροπή Οικονομικών με στόχο την τελική του ψήφιση από την Ολομέλεια τις πρώτες βδομάδες μετά την επαναλειτουργία της Βουλής.

Η Κύπρος, παραμένοντας μέχρι σήμερα μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ χωρίς θεσπισμένο εθνικό μηχανισμό, θα εισέλθει μια κρίσιμη φάση θεσμικής προσαρμογής ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, όταν και πιθανότατα θα κληθεί η κυπριακή προεδρία να εφαρμόσει τον πανευρωπαϊκό κανονισμό για τον Έλεγχο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Όπως τόνισε στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης «Στόχος μας είναι όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, να διαθέτει πλήρως λειτουργικό Εθνικό Μηχανισμό Ελέγχου των Ξένων Επενδύσεων».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως: «Η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αναδείχθηκε επιτακτικά μέσα από διεθνείς εξελίξεις, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τις νέες μορφές απειλών που σχετίζονται με την οικονομική ασφάλεια».

Αναφερόμενος στον χαρακτήρα του μηχανισμού, επεσήμανε ότι αυτός «δεν στοχεύει στην παρεμπόδιση των επενδύσεων, αλλά στην εδραίωση ενός πλαισίου εμπιστοσύνης και ασφάλειας», προσθέτοντας πως «Η ρύθμιση δεν στρέφεται κατά της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, αλλά αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είχε επισημάνει στο Economy Today ότι «Η καθυστέρηση στην υιοθέτηση της εθνικής νομοθεσίας προκαλεί εύλογο προβληματισμό για τη θεσμική μας αξιοπιστία», προσθέτοντας με έμφαση πως «Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει θεσπίσει εθνική νομοθεσία για εφαρμογή του Κανονισμού».

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων παραμένει στρατηγικός στόχος για την κυπριακή οικονομία, το νέο πλαίσιο επιδιώκει να εναρμονίσει την ανάπτυξη με την εθνική ασφάλεια. «Η προληπτική προστασία στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι εκ των ων ουκ άνευ και πρέπει να ειδωθεί ως εργαλείο για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια και όχι ως εμπόδιο στην ανάπτυξη», υπογράμμισε η κα. Ερωτοκρίτου.

Η αιτιολογική Έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής συνοδεύει και η αιτιολογική Έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «Το νομοσχέδιο προβλέπει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργείται υποχρέωση κοινοποίησης της σκοπούμενης άμεσης ξένης επένδυσης και εξασφάλιση έγκρισης, τα κριτήρια και παράγοντες που μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης, τη διαδικασία ελέγχου άμεσης ξένης επένδυσης, το είδος των πληροφοριών που απαιτούνται κατά τον έλεγχο άμεσης ξένης επένδυσης και τις εκτελεστικές αρμοδιότητες της αρμόδιας αρχής».

Σημειώνουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών όπως το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη ψήφισή του σε νόμο.

Διαβάστε ολόκληρο το Τεύχος του Economy Today για τον Μηχανισμό Ελέγχου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ