Συνεργατισμός: Άρχισε το φαγοπότι στα δάνεια 

Τα στοιχεία–φωτιά που αναμένονται από την ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά και το ξεσκόνισμα εκθέσεων εσωτερικών ελέγχων, που καίνε πολλούς…

Του Κυριάκου Πενηνταέξ 

Στο μεγάλο «φαγοπότι» με τα δάνεια που δόθηκαν σε μέλη Επιτροπειών, τραπεζικά στελέχη και συγγενικά τους πρόσωπα εστιάζει, σε πρώτη φάση, η ποινική έρευνα για τον Συνεργατισμό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε, για διάφορους λόγους, η δαιδαλώδης και χρονοβόρα διερεύνηση ν’ αρχίσει από τη συγκεκριμένη πτυχή, προτού επεκταθεί στα υπόλοιπα θέματα που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας, στην επιστολή του προς την Αστυνομία, στις 10 Μαΐου 2019. Η διερεύνηση της συγκεκριμένης πτυχής θα φθάσει σε συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) και αφορά δανεισμούς που έγιναν κυρίως την περίοδο πριν από το 2013.

Ζήτησαν στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ

Καλά ενημερωμένες πηγές, αναφέρουν στη «Σημερινή της Κυριακής» πως ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία, που θεωρούνται ουσιαστικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, από την ΚΕΔΙΠΕΣ (κατάλοιπο της ΣΚΤ), πριν από μερικές ημέρες, και εκκρεμεί η αποστολή τους. Πρόκειται για έγγραφα που περιλαμβάνουν ποσά δανεισμών, αναδιαρθρώσεων και διαγραφών, με ημερομηνίες, ονόματα και υπογραφές εμπλεκομένων στις ύποπτες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, στο μικροσκόπιο των ανακριτών θα βρεθούν και εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων στην πρώην Συνεργατική, στις οποίες είχε διαπιστωθεί σωρεία παρατυπιών στους δανεισμούς και αφήνονταν από τους ελεγκτές ξεκάθαρες υπόνοιες για θέματα όπως ευνοϊκή μεταχείριση προσώπων, αλλά και ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων.

Τέτοιες αποκαλυπτικές εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου στη Συνεργατική αποτέλεσαν και τη βάση, της -προ μερικών μηνών- έρευνάς μας στο ΣΙΓΜΑ, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε αγγίξει και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Το μεγάλο στοίχημα για τους ανακριτές είναι να καταφέρουν στοιχειοθετήσουν ποινικά αδικήματα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.

Καταθέσεις και άνοιγμα λογαριασμών

Βάσει των ίδιων πηγών της εφημερίδας μας, αφότου ολοκληρωθεί το ξεσκόνισμα εγγράφων, οι ανακριτές θα συνεχίσουν την έρευνα με τη λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.

Τα 27 πρώην ΣΠΙ που θα διερευνηθούν για το θέμα της παραχώρησης, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, είναι τα εξής: Στροβόλου, Λήδρας, Παραλιμνίου, Βασιλικού, Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδιών, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας - Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλης Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηένου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού, Πρωτοβουλίας Γυναικών.

Σε ό,τι αφορά στον όλο σχεδιασμό της ποινικής έρευνας στον Συνεργατισμό, αυτός διαμορφώθηκε μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο, στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Υπαρχηγός Στυλιανός Παπαθεοδώρου, με τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης του Οικονομικού Εγκλήματος. Έγιναν, επίσης, συσκέψεις και στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ της ανακριτικής ομάδας και του Κώστα Κληρίδη, για ενημέρωση, συντονισμό και οδηγίες.

Σε αυτές τις συσκέψεις αξιολογήθηκαν, ενδελεχώς, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή του προς τον Αρχηγό στις 10 Μαΐου.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, οι επιλήψιμες συμπεριφορές αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους και «φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύψους €1,5 δις.».

Ακολουθεί η περίοδος μετά το 2013

Αφότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της προαναφερθείσας πτυχής της περιόδου του Συνεργατισμού πριν το 2013, θα ακολουθήσει η διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην περίοδο μετά το 2013 που φθάνει μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018. Ειδικότερα, θα διερευνηθούν συμπεριφορές από διάφορα πρόσωπα για εφτά συνολικά θέματα, όπως συγκεκριμένες παραχωρήσεις και διαγραφές δανείων. Οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκαν ύστερα από μελέτη που έγινε στη Νομική Υπηρεσία επί του πορίσματος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στόχος, να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ