Με χρηματοδότηση του MEDFEST οι "Δρόμοι του Μελιού"

Οι κάτοικοι εκπαιδεύτηκαν για την αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού.

Ενας λουκουμάς έχει γεύση…μέλι όπως μέλι είναι κι ένα παιδί που χαμογελάει απολαμβάνοντας μελένιες λιχουδιές ή διαβάζοντας παραμύθια για τις μέλισσες ή απολαμβάνοντας παραστάσεις από Μελισσοκόμο Ταχυδακτυλουργό ή ακόμα περιδιαβάζοντας σε ξενοδοχείο μελισσών… Και όλα αυτά τα «μελένια» που;  Μα φυσικά στην κοινότητα της Μελινής στην επαρχία Λάρνακας, όπου οι περίπου 70 κάτοικοι ανοίγουν μια φιλόξενη και γλυκιά αγκαλιά την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου για το «Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ».
 
Το «Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ» εντάσσεται στις δράσεις του προγράμματος «Δρόμοι του Μελιού» το οποίο έλαβε χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDFEST για τη Γαστρονομία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ για να γίνει εφικτή η υλοποίηση ολόκληρου του σχεδίου δράσης επιχορήγηση δόθηκε και από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τις εννέα κοινότητες που εντάσσονται στους «Δρόμους του Μελιού».
 
Πρόκειται για τις κοινότητες Βάβλας, Κάτω Λευκάρων, Κάτω Δρυ, Λάγιας, Οράς, Αγίους Βαβατσινιάς, Μελίνης, Βαβατσινιάς, και Δήμου Λευκάρων. Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι το Κοινοτικό Συμβούλιο Μελίνης και οργανωμένα σύνολα Μελίνης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Τροόδους, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει τον συντονισμό της όλης προσπάθειας και την ιδέα χρηματοδότησής του μέσω του MEDFEST, οι «‘Δρόμοι του Μελιού’ είναι μια ιδέα που προέκυψε πριν τρία χρόνια στα πλαίσια της εκπαίδευσης για ταυτότητα προορισμού σε συνεργασία με τον τότε Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμό και τώρα Υφυπουργείο Τουρισμού».
 
«Επρεπε να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η περιοχή της ορεινής Λάρνακας είναι μια περιοχή πλούσια σε χλωρίδα που χρησιμοποιείτο ειδικά για τη μελισσοκομία και σε αυτή την περιοχή έχουμε μαζεμένους τους μεγαλύτερους επαγγελματίες μελισσοκόμους και τις περισσότερες κυψέλες», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Πρόσθεσε ότι «ως Δίκτυο Τροόδους, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε στους εννέα κοινοτάρχες να προχωρήσουμε, με την ταυτότητα προορισμού μας να είναι το μέλι, να αναπτυχθεί η περιοχή βάσει αυτής της ταυτότητας και να δημιουργηθούν και οι ‘Δρόμοι του Μελιού’, μια πρόταση που έγινε αποδεκτή και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα Κοινοτικά Συμβούλια».
 
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «μετά από αυτό άρχισε η μελέτη για την επιχορήγηση υλοποίησης αυτής της φιλοπρόοδης ιδέας και τη λύση έδωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDFEST, που αφορά τη Γαστρονομία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, από το οποίο είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ως Δίκτυο Τροόδους και ήταν συνυφασμένο ακριβώς με τους ‘Δρόμους του Μελιού’».
 
Τότε ξεκίνησε και μια στενή και αγαστή συνεργασία με την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και η έναρξη ενός δομημένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα το πρόγραμμά μας, «Δρόμοι του Μελιού», συνέχισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Τροόδους.
 
Ανέφερε ότι «αυτή η διαδικασία κράτησε έξι μήνες και μέσα από αυτή γεννήθηκε και το σχέδιο δράσης μαζί και μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ άλλων, από την Εταιρεία Τουριστική Ανάπτυξη Λάρνακας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Γεωργίας η οποία εργάστηκε και εργάζεται άοκνα για να έχουν επιτυχία όλες οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε και μια άλλη σημαντική διάσταση, σημειώνοντας ότι «στα πλαίσια των ‘Δρόμων του Μελιού’ οι κάτοικοι εκπαιδεύτηκαν για την αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, τις ευκαιρίες επαγγελματικής αξιοποίησης του προϊόντος και οτιδήποτε σχετικό με το μέλι».
 
Πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα «Δρόμοι του Μελιού» έχουν απομείνει μερικές ακόμη δράσεις που αφορούν την ανάδειξη των μονοπατιών του μελιού στις εννέα κοινότητες και την μετατροπή τους σε μελισσοκομικά μονοπάτια, τη σήμανση των μελισσοχωριών και των Δρόμων του Μελιού, τη δημιουργία χάρτη και την προβολή τους, μέρος που θα το αναλάβει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας.
 
Για το Παιδικό Μελένιο Φεστιβάλ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συμμετέχουν 25 εκθέτες με 100 και πλέον προϊόντα με βάση το μέλι, όπως προϊόντα αισθητικής, προϊόντα γαστρονομίας, τέχνης και άλλα.
 
Θα διεξαχθούν δέκα διαφορετικές δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στις οποίες περιλαμβάνεται η φύτευση μελισσοκομικών φυτών, ο  χορός, ανάγνωση παραμυθιών για τις μέλισσες, παραστάσεις με Μελισσοκόμο Ταχυδακτυλουργό, μουσική και δημιουργία ξενοδοχείων μελισσών και η ζωγραφική προσώπου.
 
Το απόγευμα ντουέτο μουσικής θα ψυχαγωγήσει τους «μεγάλους» φίλους των παιδιών ενώ γαστρονομία με μέλι ή/και χωρίς  θα καλύπτει όλες τις ώρες διεξαγωγής του φεστιβάλ.
 
Σημειώνεται ότι μία εκδοχή λέει ότι το χωριό Μελίνη πήρε το όνομά του από τη μεγάλη παραγωγή μελιού των κατοίκων της περιοχής, ενώ μια δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για τη βασίλισσα Μελετίνη, στην οποία ένας βοσκός παρέδωσε την εικόνα της Παναγίας με το χρυσό και το διαμάντι στο κέντρο της, όταν την ανακάλυψε να λάμπει μέσα στα βουνά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ