Περιβαλλοντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις εντός του 2021

Οι σύγχρονες τάσεις της οικονομίας βρίσκονται προς την κατεύθυνση φορολογικών μεταρρυθμίσεων, φιλικών προς το περιβάλλον.

Μέσα στο 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η "Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση", ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στο περιθώριο του τριήμερου παγκόσμιου συνεδρίου για την Περιβαλλοντική Φορολογία (Global Conference on Environmental Taxation), που οργανώνει το ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι  σύγχρονες τάσεις της οικονομίας βρίσκονται προς την κατεύθυνση φορολογικών μεταρρυθμίσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και η λεγόμενη "Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση", ουσιαστικά αυξάνει τη φορολογία, ενεργοβόρων και επιβαρυντικών για το περιβάλλον προϊόντων και από την άλλη, "αποδίδει αντίστοιχη ελάφρυνση στη φορολογία πάνω στην απασχόληση, στις συνεισφορές για παράδειγμα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες".
 
Διαμήνυσε πως η Κύπρος προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο του επεξεργάζεται πρόταση πολιτικής, η οποία θα προωθηθεί για δημόσια διαβούλευση αρχές του 2020, ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2021.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών, συνέχισε, βρίσκεται σε επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, "προκειμένου να οριστικοποιήσουμε αυτήν την πρόταση".
 
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός διευκρίνισε πως πρόκειται για "μια φορολογικά ουδέτερη μεταρρύθμιση, δηλαδή δεν θα αυξηθεί το φορολογικό βάρος συνολικά, ούτε και θα μειωθεί" και πρόσθεσε ότι " η μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ούτε επιβολή φορολογιών, ούτε μείωση, σημαίνει αλλαγή, ανακατανομή μεταξύ φορολογιών".
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπέδειξε, η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης γίνεται προκειμένου να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους, που είναι δεσμευτικοί και για τη χώρα μας και "για να ωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".
 
"Ως Υπουργείο Οικονομικών μετέχουμε και θέλουμε να έχουμε γνώση και να είμαστε σε επαφή με τις τάσεις αλλά και την πανεπιστημιακή έρευνα, γύρω από αυτό το ζήτημα", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ.Γεωργιάδης σημείωσε πως, αν και ο ίδιος αποχωρεί σε λίγες εβδομάδες από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, είναι πεπεισμένος για την επιτυχή κατάληξη αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και διαβεβαίωσε ότι, προσωπικά, θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε βοήθεια και στήριξη.
 
Στο παγκόσμιο συνέδριο, που αφορά στην έρευνα σχετικά με την επίδραση δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (φόροι, επιδοτήσεις, εμπόριο εκπομπών κλπ.) στο περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη, συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο.
 
Πέραν από παράλληλες συνεδρίες, θα γίνουν και τρεις δημόσιες συζητήσεις αναφορικά με τις προοπτικές για τη φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα, τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης όταν θεσπίζονται περιβαλλοντικοί φόροι και το ρόλο που μπορεί να έχει η πράσινη φορολογία στον περιορισμό των εκπομπών της ναυτιλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ