Μπήκαν οι βάσεις ένταξης στην ψηφιακή εποχή για τον Δήμο Πάφου

Η εν λόγω συμφωνία με την CYTA θα βοηθήσει την πόλη να αποκτήσει τον εγκέφαλο αυτού που ονομάζεται Digital Smart City, τονισε ο κ. Φαίδωνος. 

Ο Δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος υπέγραψε σήμερα  με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Cyta Αντρέα Νεοκλέους, παρουσία της Προέδρου του Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού Ρένας Ρουβιθά Πάνου, το δεύτερο μέρος της μεταξύ τους στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας, η οποία προνοεί τη δημιουργία Κέντρου Δεδομένων του Δήμου Πάφου που θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Cyta.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος μιλώντας κατά την υπογραφή,  ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει υπογράψει πάρα πολλές συμβάσεις και πολλαπλάσιας αξίας σημειώνοντας πως η σημερινή σύμβαση που υπεγράφη είναι μόλις 1,5 εκ. ευρώ ωστόσο γίνεται , όπως είπε, στην παρουσίαση  περισσοτέρων ατόμων σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σύμβαση έχει υπογραφεί.

Σήμερα είπε, “ βρισκόμαστε εδώ για να υπογράψουμε τη σύμβαση με την οποία η πόλη θα αποκτήσει τον εγκέφαλο αυτού που ονομάζεται Digital Smart City. 

O κ. Φαίδωνος ανέφερε πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή τους να προχωρήσουν με την CYTA αλλά ήταν στρατηγική τους επιλογή και μάλιστα ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου Πάφου. Επεσήμανε μάλιστα πως όραμα τόσο του Δ. Πάφου όσο και της CYTA είναι να υπηρετήσουμε τον τόπο μας .Πρόσθεσε πως η εφαρμογή θα ξεκινήσει άμεσα, προσθέτοντας πως η  Πάφος πρωτοπορεί στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ψηφιακής και έξυπνης πόλης αλλά είναι έτοιμη να μοιραστεί όσα τελικά θα πετύχει με όλες τις υπόλοιπες πόλεις. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα την CYTA την οποία ο Δήμος Πάφου περιβάλει, όπως είπε, με απόλυτη εμπιστοσύνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προσφέρει ασφάλεια. 

Εξάλλου στην ομιλία της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρένα Ρουβιθά-Πάνου είπε ότι το θέμα των έξυπνων πόλεων είναι εξαιρετικά μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τον τόπο.Το γεγονός είπε ότι αυτό το πρώτο μεγάλο βήμα για την δημιουργία έξυπνης πόλης με συγκεκριμένο και χειροπιαστό τρόπο ξεκινά από την Πάφο αποτελεί ιστορικό γεγονός. Η Πάφος συνέχισε θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους Δήμους στην Κύπρο. Είπε ακόμη ότι ο δρόμος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αποτελεί μονόδρομο. Μια πόλη σημείωσε η κ. Πάνου, εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες της όταν είναι έξυπνη προσθέτοντας πως αυτό τεκμηριώνεται με πολλές μελέτες.Είπε ακόμη πως ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος διαχειρίζεται τις υποδομές του, αλλάζει ριζικά έτσι ώστε να προσφέρει πιο σύγχρονες υπηρεσίες και οι οποίες παράλληλα εξυπηρετούν σημαντικούς πόρους. 

Εξάλλου μιλώντας επίσης κατά την υπογραφή της Συμφωνίας,ο  Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta  Αντρέας Νεοκλέους ανέφερε ότι η διαδικασία της εφαρμογής ξεκινά άμεσα. Πρόσθεσε  ότι στόχος του Οργανισμού είναι να φέρει την τεχνολογία στην καθημερινότητα του πολίτη και εξέφρασε την ευχή όπως αυτό που αρχίζει σήμερα στην Πάφο προχωρήσει σε ολόκληρη την Κύπρο. 

Όπως αναφέρθηκε, το Κέντρο Δεδομένων του Δήμου Πάφου θα διαθέτει πλήρη εφεδρικότητα και πολυεπίπεδα συστήματα ασφαλείας υποδομών και δεδομένων. Θα είναι συνδεδεμένο μέσω οπτικού δικτύου (Fiber) ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτική και αδιάλειπτη απόδοση όλων των υπηρεσιών που θα παράγονται μέσω του. Στο Κέντρο θα φιλοξενούνται επίσης τα συστήματα μηχανογράφησης του Δήμου, όπως το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), το σύστημα πληρωμής λογαριασμών δημοτών, καθώς και οι βάσεις δεδομένων του Δήμου. Παράλληλα, το Κέντρο θα εξυπηρετεί ανάγκες της Έξυπνης και Ψηφιακής Πόλης όπως, για παράδειγμα, τη διαχείριση δεδομένων που θα συλλέγονται από τις κάμερες ασφαλείας, τις οθόνες πληροφόρησης και τους αισθητήρες συλλογής ατμοσφαιρικών δεδομένων που θα τοποθετηθούν στους «έξυπνους» πασσάλους και στους «έξυπνους» χώρους στάθμευσης, τους αισθητήρες για την «έξυπνη» διαχείριση του νερού κ.ά.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παρακάθισαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πάφου Χρίστος Μακαρίου, το μέλος του Δ.Σ. της Cyta Γιάννης Κωνσταντινίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λίνος Τσοκκάς, Χαράλαμπος Πάζαρος και Φίλιππος Φιλίππου, καθώς και Λειτουργοί των δύο Οργανισμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ