Ποιο το μεγάλο «σκαλοπάτι» του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας;

Το σημαντικό είναι η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας και όχι οι προϋπολογισμοί.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με μεγάλες δυσκολίες, αλλά και σοβαρές και σημαντικές προοπτικές για το μέλλον αναμένεται να ξεκινήσει το νέο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από την Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι το ταξίδι του Υφυπουργείου το οποίο θα πάρει «σάρκα και οστά» την 1η Μαρτίου, θα ξεκινήσει με μεγάλες δυσκολίες, αλλά και με πολύ καλές προϋποθέσεις. Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα των προϋπολογισμών είναι το «εύκολο κομμάτι».

«Οι μεγάλες δυσκολίες έχουν να κάνουν με το ότι οι τομές που πρέπει να γίνουν και η αλλαγή κουλτούρας που συνεπάγεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός δηλαδή η έρευνα να έρθει πιο κοντά στην βιομηχανία και η βιομηχανία να πάει πιο κοντά την ερευνητική κοινότητα, δεν έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις μιας Κυβέρνησης και ενός Υπουργείου. Είναι πεδία, είναι τρόπος ζωής και τρόπος σκέψεις και θέλουν βάθος χρόνου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να γίνουν μικρά βήματα τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί, προκειμένου να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ενθάρρυνση.

«Είμαι σίγουρος ότι, τόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, όσο και οι νέοι επιστήμονες θα δουν πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως βλέπουν ήδη τον τελευταίο 1,5 χρόνο», είπε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την στάση των πολιτικών δυνάμεων έναντι της δημιουργίας του Υφυπουργείου.

«Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και στηρίχθηκε σθεναρά από τα περισσότερα κόμματα, είναι μια ένδειξη πολιτικής ωριμότητας αλλά και της σύμπνοιας που υπάρχει πάνω σε θέματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της πολιτείας και στην αναθεώρηση του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και πώς το κράτος και η Πολιτεία παράγουν έργο το οποίο οδηγεί σε κοινωνική ευημερία», είπε, θεωρώντας ότι κοινός παρονομαστής για όλα τα κόμματα ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ο δρόμος που έχει χαραχθεί είναι μακρύς και δύσκολος.

Τόνισε δε ότι η αποστολή του Υφυπουργείου είναι πέραν της θητείας μιας οποιασδήποτε Κυβέρνησης.

Οι κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι:

-              Χάραξη και εφαρμογή εθνικής ψηφιακής πολιτικής και στρατηγικής και συμμετοχή στη διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την ανάπτυξη ψηφιακής πολιτικής.

-              Χάραξη, συντονισμός και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την έρευνα και καινοτομία και γενική εποπτεία της λειτουργίας του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης Έρευνας & Καινοτομίας. 

-              Εξειδίκευση και εφαρμογή εθνικής πολιτικής στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ΤΠΕ και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια υπηρεσία.

-              Διαμόρφωση και συντονισμός της υλοποίησης εθνικού ευρυζωνικού πλάνου.

-              Προώθηση της νεοφυούς και ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

-              Πολιτική καθοδήγηση και εποπτεία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Επισημαίνεται πως η αρχή για τη μεταρρύθμιση του τομέα έρευνας και καινοτομίας έγινε με την εφαρμογή του νέου Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο υιοθετήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2018.

Στο πλαίσιο του νέου Συστήματος ενεργοποιήθηκαν νέοι  θεσμοί, όπως ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Εθνικού Συμβουλίου για Έρευνα και Καινοτομία (ΕΣΕΚ), ενώ το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ανέλαβε διευρυμένο ρόλο ως ο εκτελεστικός βραχίονας του όλου συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ