Ικανοποιημένοι οι Κύπριοι επιχειρηματίες παρά την μειωμένη ζήτηση

Βασικό τους πρόβλημα η μειωμένη ζήτηση.

Αρκετά πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Κύπριοι επιχειρηματίες με την πορεία της επιχείρησής τους το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της “Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας”, που διεξάγεται από την εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD. του ομίλου  CΥPRONETWORK και το Cyprus International Institute of Management (CIIM), με την χορηγία της BakerTilly, το ποσοστό ικανοποίησης ανέρχεται στι 32%, μεγαλύτερο από όλα τα προηγούμενα χρόνια. 

Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής καθώς επίσης η εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού και η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.     

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στους χώρους του CIIM, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ένατου κύματος της έρευνας. 

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από τον κ. Παναγιώτη Παναγιώτου, Διευθυντή του τμήματος Ερευνών της CMRC CYPRONETWORK LTD., και σχολιάστηκαν από τον κ. Θεόδωρο Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και τον κ. Χρίστο Μιχαηλίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο του ομίλου CYPRONETWORK στην παρουσία στελεχών της BakerTilly.

Μεταξύ άλλων, τα βασικότερα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, ήταν τα εξής:

Περίπου τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (27%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (24%). Από την άλλη το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας αυξήθηκε έστω και οριακά (10% σε σχέση με 9%). Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ.

Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις (72%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 20%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (22%), με όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού να αυξάνονται στο 5%, σε σχέση με το 3% του προηγούμενου κύματος.  

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική μείωση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (24% έναντι 32% το προηγούμενο κύμα). Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν αυξηθεί  από το 16% για το 2018 στο 24%. Η πιο πάνω τάση επικρατεί  και στους δείκτες  κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να παραμένει σταθερός. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να υπάρξει ελαφριά αύξηση, όπως αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις και την εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Η έρευνα λειτουργεί ως Benchmark των Κυπριακών Επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες σχετικές παραμέτρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ