Συνεχίζεται η ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές μετά το χθεσινό κραχ

Πιέζονται τα ομόλογα.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν σήμερα από τα χαμηλά επίπεδά τους εν μέσω ελπίδων για περισσότερα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και αύξηση των κρατικών δαπανών, αν και πάλι οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη κατέγραψαν σημαντική άνοδο εν μέσω ελπίδων για συντονισμένα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις με βαριές απώλειες λόγω των ανησυχιών για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση.

Όπως μεταδίδει το euro2day.gr, ράλι καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, ανακάμπτοντας μέρος των απωλειών του χθεσινού sell-off, του χειρότερου από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» το 1987.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 4,4% στις 22.100 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 4,56% υψηλότερα στις 7.528 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 4,7% στις 2.595 μονάδες.

Τα futures του S&P 500 ενισχύονταν πάνω από 5% πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αγγίζοντας το ανώτατο επιτρεπτό όριο ανόδου.

Oι μετοχές έλαβαν ώθηση από τη δήλωση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ότι τα νομοθετικά σώματα και ο Λευκός Οίκος είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ένα πακέτο οικονομικής ανακούφισης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. «Έχουμε επιλύσει το μεγαλύτερο μέρος των διαφορών μας» ανέφερε η κα. Πελόζι σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ανέφερε στο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία.

Με ράλι ξεκίνησαν και οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, μετά το χειρότερο sell off της ιστορίας τους, καθώς η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζει να κυριαρχεί στο επενδυτικό κλίμα.

Μισή ώρα μετά την έναρξη, μαζεύτηκε η ισχυρή άνοδος, ενώ τις μεσημεριανές ώρες ενισχύεται περαιτέρω η αντίδραση των επενδυτών -μετά και τα πακέτα στήριξης από Κομισιόν και Γερμανία- ανεβάζοντας τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών. 

Ανοδος 7,7% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο, 8,5% στο Παρίσι, 10,6% στη Μαδρίτη, 15,2% στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 7,1%.

Για μια πρωτοφανή κρίση, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί, μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατό να σταματήσουμε τον ιό, είναι όμως εφικτό να περιορίσουμε την εξάπλωση με μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων, συμπλήρωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ