ΟΕΒ: Προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την οικονομία

Τι λέει σε ανακοίνωση της.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει τον έντονο της προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της οικονομίας που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ενώ η Κυβερνητική μέριμνα για παροχή ρευστότητας είναι μέτρο εξαιρετικά θετικό και απολύτως αναγκαίο  για την επιβίωση των επιχειρήσεων μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, η ΟΕΒ ανησυχεί για την σύνδεση της πρόσβασης σε ρευστότητα με την ανάληψη της υποχρέωσης της επιχείρησης να μην απολύσει ως πλεονάζον οποιονδήποτε εργαζόμενο μέχρι το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, η ρευστότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά προσφέρει το αναγκαίο οξυγόνο για να μην καταρρεύσουν και να δημιουργήσουν μαζική ανεργία.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ  αναφέρει επί λέξη:

«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές να προβεί σε έγκυρους σχεδιασμούς για περισσότερο από μια εβδομάδα, πόσο μάλλον να δεσμευθεί τώρα για διατήρηση όλου του προσωπικού επί έξι μήνες μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα πιθανό, αν τεθούν όροι αυτού του χαρακτήρα να προκύψουν άμεσες μαζικές απολύσεις, κάτι που θα είναι εξαιρετικά επώδυνο.»

Περαιτέρω, η ΟΕΒ θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να ενημερωθεί για τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και την προσωρινή αναστολή εργασιών των επιχειρήσεων, ολική ή μερική, πριν από την παραπομπή τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Είναι αδιανόητο να οριστικοποιηθούν αποφάσεις που καθορίζουν την επιβίωση ή την κατάρρευση των επιχειρήσεων, χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως να ενημερωθούμε και να μας δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουμε εισηγήσεις", πρόσθεσε η ΟΕΒ.

Τέλος, η ΟΕΒ απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ενημερώσουν κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο της  και να της παρασχεθεί η δυνατότητα έκφρασης απόψεων επί της δέσμης μέτρων συνολικά, πριν την τελική παραπομπή τους στην Βουλή για ψήφιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ