Συνολικά 1,75 δισ. ευρώ άντλησε η Κύπρος από τις αγορές

Στόχος η χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

Συνολικά 1,75 δισ. ευρώ άντλησε η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αγορές κατά την έκτακτη έξοδό της σήμερα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το 7-ετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο ύψους €1250 εκ. τιμολογήθηκε με απόδοση περίπου 1.55% και το 30-ετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο ύψους €500 εκ. τιμολογήθηκε με απόδοση περίπου  2,33%.

Το συνολικό βιβλίο προσφορών ανήλθε στα €2,6 δισ., συγκεκριμένα €1,8 δισ. και €0,8 δισ. για το 7-ετες και το 30-ετες ομόλογο αντίστοιχα.

Σε γραπτή του δήλωση ο αρμόδιος Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης εκφράζει την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση της έκδοσης δύο ομολόγων, και προσθέτει ότι η συνολική προσφορά έχει φθάσει τα €2,6 δισ. που καταδεικνύει ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Κυπριακή οικονομία συνεχίζει να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές. 

"Με την έκδοση των δύο ομολόγων, ενισχύεται η ρευστότητα για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σε μια περίοδο που η κρίση έχει παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης αυτή την περίοδο είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία εφόδια, για να ακολουθήσουμε τις συνετές εκείνες πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και το σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας", αναφέρει ο Υπουργός και προσθέτει ότι "οφείλουμε να δράσουμε με σοβαρότητα, αίσθημα συλλογικής ευθύνης και με ένα δίκαιο καταμερισμό του κόστους των επιπτώσεων της πανδημίας, ούτως ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή την κρίση. Τόσο στο πεδίο της υγείας όσο και στο πεδίο της οικονομίας". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ