Τάκης Κληρίδης: Πιο αισιόδοξη η εικόνα της οικονομίας απ' ό,τι περιμέναμε

Σαφής είναι η αλλαγή ψυχολογίας που έχει επέλθει σε σχέση με την οικονομία.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Πιο αισιόδοξη από ό,τι αναμενόταν είναι η εικόνα της κυπριακής Οικονομίας μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού. 

Μιλώντας στις Τομές στα γεγονότα του ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης ανέφερε ότι με την επανεκκίνηση της Οικονομίας πριν από δύο εβδομάδες, τα πρώτα θετικά δείγματα είναι εμφανή. 

“Εκείνο που για μένα είναι πολύ σημαντικό, είναι ο Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης που δημοσιεύει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, ο οποίος δείχνει ακριβώς πώς θα πρέπει να αναμένουμε να κινηθεί η Οικονομία τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες. Αυτός ο δείκτης είναι πολύ θετικός και δείχνει ότι τα μέτρα τα οποία η Κυβέρνηση έχει πάρει, παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, είναι θετικά. Επίσης, έχει αλλάξει η ψυχολογία”, είπε. 

Όπως εξήγησε, ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση με διαφορετικό από τα συνηθισμένα τρόπο: ο εγκλεισμός των ατόμων για δυο μήνες, με αρκετά από αυτά να λαμβάνουν τους μισθούς αλλά χωρίς να μπορούν να τους ξοδέψουν, καθώς και η αναστολή των δόσεων για κάποιες οικογένειες, έδωσε μια επιπλέον ρευστότητα, με αποτέλεσμα σήμερα να παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση. 

Όσον αφορά στην διαδικασία χορήγησης ρευστότητας και δανείων στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, ο κος Κληρίδης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τις δηλώσεις των επικεφαλής των τραπεζών, καθώς έδειξαν ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με θετικό τρόπο και ότι θέλουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ώστε να πάρουν τα δάνεια. 

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος ζητάει δάνειο θα το παίρνει, αλλά θα υπάρχουν επίσης αυστηρά κριτήρια. 

“Θα πρέπει οι ηγεσίες των τραπεζών να μεταφέρουν αυτό το θέμα στα πιο κάτω στρώματα που δίνουν τις εγκρίσεις για τα δάνεια”, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο δανεισμός θα πρέπει να δοθεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά όχι σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν. 

Τόνισε δε ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τις τράπεζες, δεδομένου ότι αυτές με τη σειρά τους θα δώσουν την ανάλογη εμπιστοσύνη στον κόσμο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

“Αν η οικονομία δεν πάει καλά, ούτε οι τράπεζες θα πάνε καλά. Κατ’ επέκταση έχουμε όλοι να κερδίσουμε”, τόνισε. 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συζήτηση στο σχετικό βίντεο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ