Οι τράπεζες δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας την Κυβέρνηση

Ξεχωριστά από την πολική αντιπαράθεση εργάζονταν οι τράπεζες κατά την διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Κανονικά εργάζονταν οι τράπεζες σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις καθ’ όλο το διάστημα των πολιτικών ζυμώσεων και της αντιπαράθεσης σε σχέση με τα σχέδια για στήριξη της οικονομίας παρ’ ό,τι το πολιτικό σκέλος της νομοθεσίας καθυστέρησε αρκετά. 

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές από τον τραπεζικό κλάδο οι οποίες μίλησαν στο Economy Today με φόντο την συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σύνδεσμος Τραπεζών με τους Επικεφαλής των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μπορεί η Κυβέρνηση να χρειάστηκε χρόνο για να καταρτίσει νέα εργαλεία ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία, ωστόσο οι εργασίες όχι μόνο δεν έμειναν πίσω, αλλά εντάθηκαν. 

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα όποια -σημαντικά όπως τα χαρακτηρίζουν- μέτρα έχει λάβει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, ναι μεν θα βοηθήσουν αρκετά τις επιχειρήσεις να διατηρηθούν στη ζωή και να επανεκκινήσουν αποτελεσματικά μετά από αρκετές εβδομάδες με μηδενικά έσοδα, ωστόσο οι τράπεζες δεν έμειναν “με σταυρωμένα τα χέρια”.

“Τόσο οι αναδιαρθρώσεις, όσο και ο νέες δανειοδοτήσεις γίνονταν κανονικά, εκεί όπου κρίναμε ότι πρέπει να γίνουν και με βάση τα σταθερά μας κριτήρια απέναντι στο πώς θα πρέπει αυτά τα χρήματα να διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Δεν περιμέναμε την Κυβέρνηση ως μάννα εξ ουρανού, παρότι τα μέτρα στήριξης είναι προς την σωστή κατεύθυνση”, αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων εντάθηκαν κατά τις περασμένες εβδομάδες, καθώς τόσο οι τράπεζες, όσο και οι επιχειρήσεις θέλησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες βλέποντας το πρόβλημα να έρχεται. 

Ερωτηθείσες για το αν η πολιτική αντιπαράθεση η οποία καθυστέρησε το πακέτο στήριξης, καθώς και η συζήτηση περί συμμετοχής του Γενικού Ελεγκτή στην διαδικασία εγγύησης δανείων όπως αυτή περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που αποσύρθηκε εν τέλει, ανησύχησαν τα τραπεζικά ιδρύματα, η απάντηση ήταν αρνητική.

“Σε καμία περίπτωση δεν μας απασχόλησε η πολιτική συζήτηση. Εμείς έχουμε τα απαραίτητα κριτήρια και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιους μπορούμε να δανειοδοτήσουμε, αναλόγως με το πόσο ρίσκο και σε ποιους τομείς είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε τράπεζα. Από εκεί και πέρα, αν θα υπάρξει επιδότηση επιτοκίου ή εγγύηση δανείου, αυτό κατά κύριο λόγο αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να μην καταρρεύσουν”, εξηγούν. 

Προσθέτουν δε ότι τα κριτήρια των τραπεζών για το ποσό της ρευστότητας που θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία παραμένουν σταθερά και το ίδιο αυστηρά, προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και νέο πρόβλημα. 

“Οι επιχειρήσεις βοηθήθηκαν σε έναν βαθμό, καθώς υπήρξε η απόφαση για αναστολή των δανείων και τα Έκτακτα Σχέδια από το Υπουργείο Εργασίας για τις πληρωμές του μισθολογίου. Από εκεί και πέρα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα ως κεφάλαιο κίνησης ή ως overdraft για να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους και να τρέξουν κανονικά. Αυτό έρχεται τώρα να το επιδοτήσει η Κυβέρνηση με τα νέα μέτρα”, αναφέρουν. 

Πάντως οι τράπεζες έχουν εκφράσει αρκετές απορίες προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας τεχνικές διευκρινίσεις σε σχέση με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Για παράδειγμα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρες κάποιες παράμετροι σε σχέση με το ποσοστό κάλυψης των δανείων, από ένα ποσό και άνω. 

“Το διάταγμα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα καλύψει ένα μέρος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 300.000 ευρώ. Αν όμως ένα δάνειο βγει στις 320.000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το ποσό μέχρι τις 300.000 και οι υπόλοιπες 20.000 θα είναι με άλλη χρέωση ή δεν θα υπάρξει καμία επιδότηση για το σύνολο; Επίσης, αν το ποσό που απαιτείται φτάνει τις 500.000 ευρώ, μπορεί να σπάσει στα δύο ανάμεσα στους συζύγους και να καλυφθεί εκατέρωθεν; Το κριτήριο ποιο είναι, ανά φυσικό πρόσωπο ή ανά νοικοκυριό; Τέτοια θέματα τεχνικής φύσεως αναμένουμε να απαντηθούν από το Υπουργείο τις επόμενες ημέρες”, καταλήγουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ