Διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, ομιχλώδες το εργασιακό

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης βλέπει ως αναμενόμενη και διαχειρίσιμη την αύξηση του δημόσιου χρέους ενώ απρόβλεπτη φαίνεται να είναι η ανεργία και οι θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η χθεσινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την αύξηση του δημόσιου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο, μετά και τον δανεισμό που υπήρξε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του στην Πρώτη Εκπομπή, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης, δήλωσε ότι είναι λογική η αύξηση του δημόσιου χρέους και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, λόγω του ότι είναι ένα γνώρισμα της κρίσης του κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Δυστυχώς οι χώρες οι οποίες είχαν περισσότερες δυσκολίες στις στα δημόσια οικονομικά πριν την κρίση, επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο από την παρούσα κρίση.

Ο κ. Φλωρεντιάδης σημειώνει ότι αποτελεί μεγάλο δίκτυ ασφαλείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα κράτη, αφού δεν αφήνει τα επιτόκια να ανεβούν, εννοώντας τα spreads, «αγοράζοντας» το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Για την ώρα δεν αποτελεί συγκλονιστικό πρόβλημα το δημόσιο χρέος για τις χώρες της Ε.Ε., αφού αντιμετωπίζεται συνολικά από την ΕΚΤ, κρατώντας τις αγορές εφησυχασμένες.

Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να τύχουν διαχείρισης στο άμεσο μέλλον είναι το θέμα της ανεργίας και το επίπεδο των μισθών. Στοίχημα είναι ο τουριστικός τομέας ο οποίος προφανώς θα καθορίσει το μέγεθος της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων. Μεγάλο δίλημμα τίθεται στο ότι από την μια πρέπει να κρατηθούν κλειστά τα αεροδρόμια με πιο αυστηρούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ από την άλλη να πρέπει να μειωθούν οι περιορισμοί στην είσοδο επισκεπτών για να σωθεί ότι μπορεί στην τουριστική βιομηχανία.

Αναφέρει επίσης, ότι η μείωση στην απασχόληση είναι αναμενόμενη, με το ερώτημα που προκύπτει να είναι το πότε θα ανακάμψουν και θα επανέλθουν οι «χαμένες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Φλωρεντιάδης διαπιστώνει ότι η εικόνα για την οικονομία είναι αρκετά αισιόδοξη, αν ληφθεί υπόψη ότι τα χειρότερα πέρασαν. Δεν αναμένεται άμεσα η κυπριακή Οικονομία να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την έξαρση του ιού, ωστόσο υπολογίζεται ότι «θα προσεγγίσει το 85-90% της προηγούμενης κατάστασης».

Η μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού παράλληλα με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, κι ως εκ τούτου πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα ταυτόχρονα με την επάνοδο των δραστηριοτήτων εκ μέρους των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του κράτους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ