Ενώπιον της Επιτροπής ο Μ.Κληρίδης

Ξεκίνησαν οι ακροάσεις ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος.

Ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης. 

Ο Μ.Κληρίδης αναλύει τις συνθήκες της παραίτησής του. Υπήρχε ασάφεια μεταξύ εκτελεστικών και συμβουλίου. Έγινε μια εκτελεστική επιτροπή όπου οι όροι εντολής της Επιτροπής δεν ήταν τόσο ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Γενικού Δ/ντη.

Αφού λέμε όλη την αλήθεια, άλλοι λόγοι που δεν ανέφερα στην επιστολή παραίτησης ήταν ότι αισθανόμουν μια συνεχή προσπάθεια υπόσκαψης από τον τότε πρόεδρο (Χατζηγιάννη).

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο SigmaLive.

Κάνει αναφορά στο ότι δεν είχε γραφείο και λέει ότι αφού ήρθε και έκατσε σε αυτό το γραφείο… Τονίζει ότι όταν έχεις γραφείο και είσαι όλη μέρα στην τράπεζα στο τέλος καλείς κόσμο, βλέπεις κόσμο. 

Του υποβάλλεται ότι το γραφείο του Χλωρακιώτη το διατήρησε ο Χατζηγιάννης και συμφωνεί.

Ερωτάται αν συζήτησε με κάποιους τα περί υπόσκαψής του και ο Κληρίδης λέει ότι τα συζήτησε με τον Πάμπη Χριστοδουλίδη (Αντιπρόεδρος ), με τον κ.Θεοδότου σε ένα καφέ προτού παραιτηθεί.

Το ΔΣ το διορίζει ο ΥΠΟΙΚ με έγκριση Βουλής και το Συμβούλιο αποφασίζει τον διορισμό (στην προκειμένη περίπτωση τον δικό του). Δεν συζήτησε λέει με το ΔΣ τα περί υπόσκαψης γιατί δεν ήταν σίγουρος «για το που στέκεται το συμβούλιο. Μια ομάδα ήταν πάντα εναρμονισμένη.. φαίνεται ότι κινούνταν (αυτοί) προς την ίδια κατεύθυνση.

Δεν είμαι αυτός που θα νεκατώσει και θα κάνει παρασκήνιο λέει ο κ.Κληρίδης. Ερωτάται αν δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να επισκεφθεί τον ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με την δομή, ο ΥΠΟΙΚ είναι μέτοχος και έχει έναν παρατηρητή αλλά δεν αναμειγνύεται. Παρατηρητής τότε ήταν ο Διονύσης Διονυσίου. Δεν μίλησα γιατί πίστευα ότι δεν πρέπει να ανακατευθούν πολιτική μέσα στον Συνεργατισμό.

Με κάλεσε ο Γιάγκος Δημητρίου και ο Γιώργος Ιωάννου και απαρίθμησα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Με κάλεσε στην Φρανκφούρτη ο SSM εκεί ήταν ο Πάολο Καραντίνο (Υπεύθυνος εποπτείας όλων των μικρών τραπεζών της Ευρώπης) και ο Χοσέ Βινσέτε (Υπεύθυνος για την Κύπρο).

Μίλησα εκεί για τις «σκιώδεις δομές διακυβέρνησης» που κτίζονταν. Ήταν ένα περιβάλλον, οι διευθυντές τράπεζας (Συνεργατικής) φοβόντουσαν να εκφράσουν την άποψή τους. Υπήρχε μια ανησυχία.

Ο Χοσέ Βινσέντι με ρώτησε άτυπα για τον Χατζηγιάννη, αν μπορεί να διοριστεί ως Εκτελεστικός Δ/ντης.

Του είχα πει χρησιμοποιώντας την αγγλική μεθοδολογία για το fit and proper. Αν δηλαδή κάνεις fit με τον οργανισμό. Κοιτάζουν οι Άγγλοι το μέγεθος. Αν ο Μάριος που ήταν Δ/ντης Ελληνικής για παράδειγμα δεν μπορεί να πάει στην αγγλική Barclays.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ