Κίνδυνος ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους τους επόμενους μήνες

Έντονες είναι οι ζυμώσεις ανάμεσα σε συντεχνίες, εργοδότες και κράτος για κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς η δυσκολία των ξενοδοχείων να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν αποκλείεται να κρατήσουν τους υπαλλήλους μακριά από την δουλειά τους μέχρι τον Απρίλιο του 2021. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι οι συντεχνίες εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην συγκεκριμένη περίπτωση στο πλαίσιο των “ζυμώσεων” που γίνονται ένεκα του νέου πακέτου στήριξης της Κυβέρνησης για εργαζόμενους και εργοδότες. 

“Είναι ξεκάθαρο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ίσως να μην πάνε στην δουλειά τους μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, ενώ έχουν σταματήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο. Κατά συνέπεια, τα σχέδια που ετοιμάζονται θα πρέπει οπωσδήποτε να επεκταθούν για τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων μέχρι τέλος Οκτωβρίου και μετά τα ξενοδοχεία να μπουν στην διαδικασία της προσωρινής αναστολής, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τους υπάλληλους να ενταχθούν σε αυτά τα σχέδια διότι δεν έχουν εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις αυτό το χρονικό διάστημα”, είπε. 

Τόνισε δε ότι πολλοί εργοδότες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να εξοικονομήσουν “μικροποσά”, δεν τους δήλωναν ως εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή, αλλά τους προμήθευαν με χαρτί απόλυσης. 

“Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται ως άνεργοι, απολυμένοι. Το ανεργιακό τους επίδομα έχει λήξει, λαμβάνουν 360 ευρώ το μήνα και αν το ξενοδοχείο τους μπει σε αναστολή τον επόμενο Νοέμβριο, πιθανόν να μην έχουν τα δικαιώματα που θα έπρεπε”, τόνισε. 

Κάλεσε δε το Υπουργείο Εργασίας να διορθώσει άμεσα την κατάσταση, ώστε οι συγκεκριμένοι να λάβουν το επίδομα ίσο με το 60% του μισθού τους, όπως οι υπόλοιποι και να διασφαλιστεί παράλληλα το συνεχόμενο της εργασίας τους λέγοντας ότι αυτό δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση. 

Από την πλευρά τους ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι το κράτος αδυνατεί να ελέγξει ποιες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές (και πόσες) λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κι ως εκ τούτου αναζητείται ειδική φόρμουλα για το πώς θα γίνει η κατανομή πόρων των νέων σχεδίων. 

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη των κοινωνικών εταίρων τις προηγούμενες ημέρες είχαν προχωρήσει σε μια σειρά συναντήσεων και εισηγήσεων, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την Κυβέρνηση. 

Ερωτηθείς αν ο ίδιος βλέπει να επέρχονται απολύσεις μετά το πέρας των σχεδίων, ο κος Αντωνίου απάντησε ότι οι εργοδότες έχουν αναλάβει δέσμευση για μη απολύσεις μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. 

Ωστόσο αυτό θα είναι δύσκολο μετά το πέρας των σχεδίων. 

“Μια επιχείρηση η οποία δεν θα συνεχίσει να έχει στήριξη επί του μισθολογικού κόστους και έχει μειωμένη δραστηριότητα εξαιτίας του κορωνοϊού και υπερβαίνει το όριο που θα τεθεί, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσει το προσωπικό. Διαφορετικά δημιουργούμε συνθήκες απελπισίας για την επιχείρηση. Από τη μια δεν μπορεί να απολύσει, από την άλλη δεν θα έχει εισοδήματα. Αυτό είναι που αποφύγαμε επί τρεις μήνες με έναν τρόπο υπέροχο, μέσω των σχεδίων που διαμορφώσαμε. Δεν πουλάμε εξυπνάδες, ούτε κάνουμε τους ξερόλες. Είναι μια δύσκολη εξίσωση”, είπε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ