Υπερβάλλουσα ζήτηση για τα κυπριακά ομόλογα

Οι προσφορές από τους διεθνείς επενδυτές έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που θέλει να αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Υπερκαλύφθηκαν τα ποσά που ήθελε να αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αγορές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, οι προσφορές από τους διεθνείς επενδυτές έχουν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας ότι το ποσό που θέλει να αντλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα και ενώ τα επιτόκια κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η διαπραγματευτική θέση της κυπριακής πλευράς ισχυροποιείται αξιώνοντας ακόμα πιο χαμηλά επιτόκια δανεισμού λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης ομολόγων.

Σημειώνεται επίσης ότι με την συμπληρωματική έκδοση ομολόγου για το 2024 να κυμαίνεται αυτή την ώρα κάτω από το 0,5% και το αντίστοιχο του 2024 να κυμαίνεται γύρω στο 1,50% με τις συνθήκες δανεισμού να είναι πολύ ευνοϊκές.

Η διαπραγμάτευση θα κλείσει, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία καταλήξει στα επιθυμητά επιτόκια ή με το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου γίνεται η διαπραγμάτευση των κυπριακών ομολόγων,

Η  έκδοση του κρατικού ομολόγου, η οποία αποκαλύφθηκε χθες από το Economy Today γίνεται την παρούσα στιγμή ώστε να αξιοποιηθεί το χαμηλό κόστος δανεισμού που υπάρχει στις διεθνείς αγορές με το αισιόδοξο σενάριο να είναι να αποπληρωθούν πιο ακριβοί δανεισμοί που είχαν γίνει σε προηγούμενες περιόδους από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Οι τρόποι με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν τα επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα, την ανάκαμψη που θα παρουσιάσει ο τουρισμός τους υπολειπόμενους μήνες της τουριστικής περιόδου και το πότε θα εκταμιευτούν τα ποσά που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο είχε γίνει δανεισμός του συνολικού ποσού των 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ με ένα 7ετές ομόλογο και ένα 30ετές. Με το 7-ετές ομόλογο απορροφήθηκε ποσό 1,25 δις ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 1,564%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 1,50%. Με το 30-ετές ομόλογο απορροφήθηκε ποσό 0,5 δις ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου ήταν 2.339%. Το ετήσιο επιτόκιο καθορίστηκε στο 2,25%. 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ