Τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί η επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν

Το τελευταίο χαρτί της διαπραγμάτευσης η συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Ρωσίας για την τροποποίηση της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι πιέσεις από επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να γίνουν επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να κλείσει με το ελάχιστο κόστος για την χώρα η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, εντείνονται τις τελευταίες ώρες.

Στόχος των επιχειρηματικών πιέσεων είναι να επιτευχθεί επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την μετατροπή της συμφωνίας διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, καταδεικνύοντας την βαρύνουσα σημασία που έχει το ζήτημα για την Κυπριακή Οικονομία.

Μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Δημήτρης Βάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ανέφερε ότι αναμένονται αρχικά τα αποτελέσματα της σημερινής επικοινωνίας που θα υπάρξει μεταξύ των τεχνοκρατών Κύπρου και Ρωσίας. Συμπληρώνοντας, τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμη η παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια πιθανή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο αν δεν επιτευχθεί μια θετική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται το παρόν διάστημα.

Ο κ. Βάκης τόνισε ότι η διαπραγμάτευση εκ μέρους της κυπριακής πλευράς πρέπει να διέπεται από διαλλακτικότητα ώστε να αποφευχθεί το συγκρουσιακό κλίμα. Τόνισε ότι το φορολογικό κομμάτι το οποίο τυγχάνει διαπραγμάτευσης είναι καίριας σημασίας για την κυπριακή οικονομία και τις επιχειρηματικές σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, ωστόσο δεν αποτελεί και τον μόνο λόγο των επιχειρηματικών δεσμών Ρωσίας και Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι αν αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι που αφορούν το φορολογικό όφελος για τις ρωσικές επιχειρήσεις, δεν εξαλείφονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος να προσφέρει στους Ρώσους επιχειρηματίες. Συμπληρώνοντας ο κ. Βάκης είπε ότι ο τομέας των υπηρεσιών που ασχολείται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πρέπει να αναβαθμίσει την επιχειρηματολογία του για να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία προβάλλοντας τους πολιτισμικούς δεσμούς, το θέμα της ασφάλειας, της προστασίας των επενδύσεων, τον κυπριακό τρόπο ζωής και το εξειδικευμένο κυπριακό εργατικό δυναμικό.

Στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας είχαν βασιστεί οι επιχειρηματικοί δεσμοί που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί και ένα κομμάτι της κυπριακής οικονομίας να απασχολείται γύρω από τις εν λόγω δραστηριότητες.

Κτίζαμε παλάτια στην άμμο;

Μιλώντας στην εκπομπή του Economy Today και τον Νέστορα Βασιλείου, ο Δημήτρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου αναφέρθηκε για την ενδεχόμενη αλλαγή της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οικονομικές δραστηριότητες δεν μπορούν να θεωρούνται μόνιμες και διαχρονικές. 

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που βασίζονταν στην υφιστάμενη συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας ως εύθραυστες κατατάσοντάς τις στην ίδια κατηγορία με τις πολιτογραφήσεις. Σημειώνει ότι το μακροπρόθεσμο μοντέλο της κυπριακής οικονομίας δεν πρέπει να στήνεται πάνω σε αυτούς τους τομείς λόγω του ότι είναι πολύ εύκολο να αλλάξει εντελώς το σκηνικό, όπως γίνεται τώρα στην περίπτωση με την Ρωσία. 

Πολύ εύκολα μπορεί να διαφοροποιηθούν οι συνθήκες και να μειωθούν αυτές οι δραστηριότητες είτε επειδή κάποιος θα σταματήσει λόγω των γεωπολιτκκών συνθηκών, είτε επειδή θα αντιγράψει κάποιος το ίδιο μοντέλο είτε επειδή θα πάψει μια συμφωνία. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε αυτές τις δραστηριότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δραστηριοποιούμαστε στον βαθμό που μπορούμε με αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Καθοριστική για τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας είναι η σημερινή μέρα, καθώς σε τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, με επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Γιώργο Παντελή.

Νέα επαφή Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ

Είναι η τρίτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας και συζητείται στο πλαίσιο τηλεφωνικών τους επικοινωνιών.

Σήμερα στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Εξωτερικών ανάφερε ότι αν προκύψει ανάγκη θα γίνει επικοινωνία και σε πολιτικό επίπεδο. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δοθεί πρώτα χρόνος στους τεχνοκράτες και ανάλογα θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα.

Επίσης ανέφερε ότι με τον κ. Λαβρόφ συμφώνησαν στην πολιτική σημασία της ύπαρξης της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας και είναι κοινή πεποίθηση να καταλήξουν σε ένα από κοινού αποδεκτό αποτέλεσμα.

Μένει να διαφανεί κατά πόσο η διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ότι θα επισκεφθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Κύπρο ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας φέρεται σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών να διαβεβαιώνει εκ νέου ότι το ρωσικό αίτημα δεν είναι απότοκο πολιτικών κινήτρων εξού και ανάλογο αίτημα έχει διαβιβαστεί και σε άλλες χώρες. Παρά ταύτα τέτοιο αίτημα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε η Ολλανδία, ούτε η Ελβετία.

Ποιες είναι οι ρωσικές επιδιώξεις

Στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο, σε ποσοστό μέχρι 15%, αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας, εξέλιξη, η οποία θα καταστήσει την Κύπρο λιγότερο ελκυστική για Ρώσους επιχειρηματίες.

Οι θέσεις της Ρωσίας είναι απότοκο των αλλαγών που υπήρξαν στο γεωπολιτικό περιβάλλον και εκφράζουν την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αυξανόμενη αμερικάνικη επιρροή στο νησί.

Ποιες είναι οι κυπριακές επιδιώξεις

Μετά την άρνηση των Ρώσων, πριν δύο βδομάδες, σε όλες τις προτάσεις για χαλαρώσεις, που τους είχαν διαβιβάσει οι κυπριακές Αρχές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η νέα επαφή μεταξύ των δύο υπουργείων. Κυρίαρχος στόχος είναι ξεκάθαρα ο μετριασμός των επιπτώσεων, που δεδομένα θα υπάρξουν στον νευραλγικής σημασίας τομέα των υπηρεσιών.

Η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον αποκλειστικά από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.  Ο Υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Economy Today,  αναφέρει μεταξύ άλλων επί του θέματος ότι:

- "Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ της Κύπρου και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με ίσους όρους ανταγωνισμού.

- "Θέλω να πιστεύω ότι οι στενές σχέσεις και οι επιχειρηματικοί δεσμοί μας με τη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν από αυτή την εξέλιξη".

- "Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών". 

Σημαντικός στόχος της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας είναι και χρονική εφαρμογή των αλλαγών. Ιδανικό σενάριο και επιδίωξη της Κύπρου είναι οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τη δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα έχουν ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2021.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ