Οι Ευρωπαίοι Ελεγκτές ελέγχουν την εφαρμογή των Μνημονίων

Στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί επίσης η καταλληλότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας ως εργαλείου παρακολούθησης για το υπό συζήτηση ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προχωρεί σε έλεγχο για το σχεδιασμό, υλοποίηση κι αποτελεσματικότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας για τα 5 κράτη (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα) που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη μετά την κρίση του 2008.

Η μεταπρογραμματική εποπτεία της Επιτροπής ασκείται σε κράτη μέλη που εξέρχονται από πρόγραμμα προσαρμογής και σκοπός της είναι να εξασφαλίζει ότι αυτά έχουν την ικανότητα να αποπληρώσουν την παρασχεθείσα χρηματοδοτική συνδρομή. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο άρχισε τις εργασίες του για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας για τα πέντε κράτη μέλη (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα) που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στο πλαίσιο του ελέγχου θα εξεταστεί κατά πόσον η Επιτροπή έλαβε κατάλληλα μέτρα, εφόσον παρίστατο ανάγκη, ώστε να διευκολύνει τα εν λόγω κράτη μέλη να διατηρήσουν την υγιή οικονομική και δημοσιονομική θέση τους, και αν παρείχε στους πιστωτές διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ικανότητα αποπληρωμής.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υπόκεινται κανονικά στην τακτική εποπτεία για τον συντονισμό των πολιτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εάν, ωστόσο, ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, μπορεί να υποβάλει αίτημα ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στο τέλος ενός προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, το κράτος μέλος τίθεται υπό μεταπρογραμματική εποπτεία, η οποία ασκείται παράλληλα με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τη χορηγηθείσα χρηματοδοτική συνδρομή, ενώ θα αξιολογείται συνεχώς η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική τους κατάσταση και θα προσδιορίζονται τυχόν κίνδυνοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

«Τώρα που η παγκόσμια οικονομία πλήττεται σοβαρά από την πανδημία της COVID-19, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι πυλώνες της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ είναι ισχυροί και αποτελεσματικοί», δήλωσε ο Alex Brenninkmeijer, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Στο πλαίσιο του ελέγχου μας θα εξεταστεί επίσης η καταλληλότητα της μεταπρογραμματικής εποπτείας ως εργαλείου παρακολούθησης για το υπό συζήτηση ταμείο οικονομικής ανάκαμψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ