"Κυπριακά Διαβατήρια": Παλιές αμαρτίες χτυπούν την φήμη της Κύπρου

Το χθεσινό δημοσίευμα του Al-jazeera αποτελεί σοβαρό κτύπημα για την αξιοπιστία και την διεθνή φήμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Το χθεσινό δημοσίευμα του Al-jazeera αποτελεί σοβαρό κτύπημα για την αξιοπιστία και την διεθνή φήμη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι καταδικασμένοι απατεώνες για ξέπλυμα χρήματος και πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για διαφθορά είναι μεταξύ δεκάδων ανθρώπων από περισσότερες από 70 χώρες που έχουν αγοράσει τα λεγόμενα "χρυσά διαβατήρια" από την Κύπρο.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η είδηση πηγάζει από κρυφές και επίσημες τεκμηριώσεις που ελήφθησαν από την Ερευνητική Μονάδα του Al-Jazeera.

Δεν αποτελεί ωστόσο έκπληξη το περιεχόμενο του δημοσιεύματος για τις ατασθαλίες του Κυπριακού Προγράμματος Πολιτογραφήσεων αφού και το κυπριακό κράτος ήδη άρχισε την ανάκληση διαβατηρίων από συγκεκριμένα πρόσωπα τον τελευταίο χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι "με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα που αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην πολιτογράφηση προσώπων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Κυπριακού Επενδυτικού προγράμματος, θέλουμε να διευκρινίσουμε πως όλα τα άτομα τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα, αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν την δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία πληρούσαν".

Οι προειδοποιήσεις και τα σημάδια υπήρχαν για τον τρόπο λειτουργίας και τα κενά που υπήρχαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, με διαμαρτυρίες να γίνονται κατά καιρούς από δημοσιογράφους, πολιτικά πρόσωπα και άτομα εντός της κυπριακής κοινωνίας.

Δυστυχώς, κρατικοί φορείς και επιχειρηματίες που κέρδιζαν από το Πρόγραμμα έδωσαν το  δικαίωμα στο Al-jazeera να ταυτίσει ολόκληρη την κυπριακή οικονομία με συγκεκριμένες υποθέσεις παραχώρησης κυπριακών διαβατηρίων σε παρανομούντες.

Το ετεροχρονισμένο δημοσίευμα του Al-jazeera

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί το ότι το κυπριακό κράτος, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο έχει προβεί όντως σε μια σημαντική στροφή για να διορθώσει τις παλιές αμαρτίες του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων.

Οι επιδόσεις της χώρας στην τελευταία αξιολόγηση της Moneyval, της «Επιτροπής ειδικών για εκτίμηση των μέτρων ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» ήταν εξαιρετικές, σημειώνοντας την συμμόρφωση του τομέα.

Στην αξιολόγηση της Moneyval, τον Δεκέμβριο του 2019, η κυπριακή οικονομία είναι μία από τις 25 χώρες, από το σύνολο των 98 που έχουν αξιολογηθεί, οι οποίες δεν έχουν χαμηλό βαθμό αξιολόγησης σε κανέναν από τους 11 πυλώνες που συνθέτουν την αξιολόγηση αποτελεσματικότητας.

Ως εκ τούτου, εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για το χρονικό σημείο που βγήκε στην φόρα το δημοσίευμα, αφού ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν ανακληθεί αρκετές από τις υπηκοότητες τις οποίες αναφέρει το Al-Jazeera, ενώ το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων διέπεται από πολύ αυστηρότερους διεθνείς κανονισμούς και πρωτόκολλα. 

Η διαρροή των εγγράφων

Το γεγονός της διαρροής περίπου 1400 υποθέσεων, πολλών σελίδων η κάθε μία, και το ότι επίσης βρέθηκαν στα χέρια του Al-Jazeera, πολλά από αυτά διαβαθμισμένα και περιέχοντα προσωπικά δεδομένα, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό. 

Θα πρέπει να απαντηθεί από που διέρρευσαν και πως κάποιος κατάφερε να κάνει τόσο μεγάλη διαρροή και σήμερα να εκτίθεται ένα ολόκληρο κράτος στην βάση εγγράφων που το ίδιο ετοίμασε. 

Η εκμετάλλευση του δημοσιεύματος και η ανάγκη αλλαγής πορείας

Το γεγονός της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου σε εγκληματίες και διεφθαρμένους είναι κατάπτυστο, με το κράτος και τους εμπλεκόμενους να οφείλουν να λογοδοτήσουν.

Παρ’ όλα αυτά με τις «αμαρτίες» του προγράμματος δίδεται το δικαίωμα σε όσους εποφθαλμιούν να εκμεταλλευτούν την δυσφήμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να το πράξουν για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Είτε πρόκειται για ανταγωνιστές οι οποίοι προβαίνουν σε ανάλογα προγράμματα πολιτογραφήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ελέω Brexit και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε της Τουρκίας για να ενισχύσει την θέση της ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι παλιές αμαρτίες των λίγων της κυπριακής οικονομίας ενισχύουν την φαρέτρα των δυνητικών αντιπάλων μας εναντίον μας.

H Κύπρος είναι αναγκασμένη πλέον μέσα από τις τωρινές συγκυρίες και έχει την ευκαιρία να αλλάξει ρότα και να δημιουργήσει μια βιώσιμη και δομημένη οικονομία πάνω σε ένα πλουραλιστικό και μακροπρόθεσμο παραγωγικό μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ