Του Ξένιου Μεσαρίτη
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ξεκινάει σήμερα κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους καθώς γεννιούνται ερωτηματικά για την επόμενη μέρα της οικονομίας και των εργασιακών αφού εκπνεέι η περίοδος στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας το πρώτο μισό του έτους ανήλθαν σε €814 εκατομμύρια και ήταν με διαφορά οι υψηλότερες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ως εκ τούτου τα περιθώρια του κράτους για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού έχουν στενέψει ασφυκτικά, με τα πρώτα Σχέδια Στήριξης να λήγουν σήμερα, 31 Αυγούστου.
Διαχειρίσιμη κατάσταση χωρίς δεύτερο κύμα κορωνοϊού
Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή ανέφερε ότι έχοντας εικόνα της συνολικής εικόνας της οικονομίας, θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστικό δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση, ώστε το 2021 να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο κ. Μάτσας ενώ αναμένει τις διαβουλεύσεις που θα υπάρξουν με το Υπουργείο Εργασίας ονομάζει πλαστό άλλοθι την υγειονομική κρίση για μερίδα εργοδοτών για να προβούν σε μονομερείς παρεμβάσεις και απολύσεις. Θεωρεί ότι η κρατική οικονομική στήριξη ήταν αποτελεσματική και έχει απορροφήσει τους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού σε σημείο που αρκετοί τομείς έχουν σημειώσει αύξηση των εσόδων τους.
Τονίζει ότι στις διαβουλεύσεις ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτό πλαίσιο συναντίληψης από τις δύο πλευρές, εργοδοτών και εργαζομένων, είτε για τις θέσεις εργασίας είτε για τα μισθολογικά ζητήματα. Ο κ. Μάτσας εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητηθεί στοχευμένη στήριξη σε τομείς που όντως είναι απαραίτητο, «λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα οικονομικά περιθώρια που έχει το κράτος παράλληλα και με την συμβολή των ευρωπαϊκών ταμείων στήριξης».
Να συνεχιστεί η στήριξη
Ο κ. Πάμπης Κυρίτσης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ανέφερε ότι κυριαρχεί η αγωνία στις τάξεις των εργαζομένων καθώς φτάνουν στο τέλος τους τα Σχέδια Στήριξης του Υπουργείου Εργασίας.
O κ. Κυρίτσης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τα Σχέδια Στήριξης για συγκεκριμένους τομείς, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της οικονομικής εξαθλίωσης. Ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει στοχευμένη στήριξη προς την τουριστική βιομηχανία αλλά και περιοχές οι οποίες εξαρτώνται από τον τουρισμό, αφού η επόμενη τουριστική περίοδος ξεκινά μετά από 9 μήνες
Τόνισε επίσης, λίγο πριν την συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, ότι η ΠΕΟ δεν θα αποδεχτεί μειώσεις μισθών εκ μέρους των εργοδοτών. Οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να παρέχουν στους εργαζομένους τους τους μισθούς τους οποίους έδιναν πριν τα Σχέδια Στήριξης και όχι το 60% το οποίο λάμβαναν τον καιρό που ίσχυαν τα Σχέδια.
Τα δημόσια οικονομικά και η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για μειώσεις μισθών και απολύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων.
Μείωση της κατανάλωσης και αναστολή των επενδύσεων
Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει ότι τώρα θα αρχίσουν να προκύπτουν τα πρώτα μακροπρόθεσμα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους αφού τελειώνουν και οι προσωρινές λύσεις που αφορούν τα Σχέδια Στήριξης αλλά και οι αναστολές δόσεων από τις τράπεζες στα τέλη του χρόνου.
Ο κ. Φλωρεντιάδης τονίζει ότι η αβεβαιότητα πλήττει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κυρίως μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλλά και της παύσης των επενδύσεων.
Οι καταναλωτές αναστέλλουν τις αγορές στις οποίες κανονικά θα προχωρούσαν λόγω του φόβου για το μέλλον της οικονομίας, επιλέγοντας όταν είναι εφικτό να αποταμιεύουν για το μέλλον, μειώνοντας την κατανάλωση και την κινητικότητα στην αγορά.
Σημειώνει επίσης ότι μέσα στις συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας αναστέλλονται οι επενδύσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων αλλά και εκ μέρους του κράτους. Οι επενδύσεις αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής μεγέθυνσης αφού ανοίγουν θέσεις εργασίας αλλά δίνουν και την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά, θέτοντας και τις προϋποθέσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Να αποφευχθεί η μακροχρόνια ανεργία
Ο κ. Φλωρεντιάδης βλέποντας την ανεργία να έχει εκτοξευτεί παγκόσμια, η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το κυπριακό κράτος σχετικά με την αύξηση της ανεργίας είναι να αποφευχθεί η διάρκειά της και να αποφευχθεί η μακροχρόνια ανεργία.
Σημειώνει ότι πέραν του ότι το κράτος θα επιβαρυνθεί με το κόστος των ανεργιακών επιδομάτων, η μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα λόγω του ότι οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την θέλησή τους για να δουλέψουν ή να «σκουριάσουν» οι εργασιακές τους δεξιότητες.