Telegraph: Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι προτιμότεροι παρά νέα Lockdown

Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει και την Κύπρο λόγω των αποτελεσματικών ελέγχων στα αεροδρόμια που πέτυχαν την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Οι χώρες που έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για τους για τους τουρίστες που φτάνουν στις πύλες εισόδου της χώρας βλέπουν τα ποσοστά μόλυνσης κορωνοϊού να μειώνονται, σύμφωνα με νέα ανάλυση, την οποία δημοσιεύει η Telegraph.

Τα δεδομένα, που καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως αυτό το Σαββατοκύριακο, δείχνουν ότι η Ελλάδα, η Δανία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Σιγκαπούρη μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμιά τους, όπου για συγκεκριμένες χώρες για να επιτραπεί η είσοδος στην χώρα επιβάλλουν πολυήμερες καραντίνες.

Στο δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται ότι η αποκάλυψη αυτή αμφισβητεί τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο έλεγχος κατά την άφιξη είναι αναποτελεσματικός και αφορά μόνο το επτά τοις εκατό των περιπτώσεων - ένα επιχείρημα που αναπτύχθηκε τόσο από τον Boris Johnson όσο και από τον Grant Shapps την προηγούμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, προς υποστήριξη της εκστρατείας της εφημερίδας TelegraphTest4Travel, ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής The PC Agency, η οποία διενήργησε την ανάλυση, δήλωσε ότι τα δεδομένα έδειξαν την αξία των δοκιμών αεροδρομίου για την επανεκκίνηση των ταξιδιών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Μαζί με πολλούς στον κλάδο των ταξιδιών και της αεροπορίας, ο κ. Charles υποστήριξε ένα μοντέλο δύο δοκιμών, ένα ή πριν από την άφιξη και στη συνέχεια ένα δεύτερο μετά από πέντε ημέρες καραντίνας, μειώνοντας το χρόνο που οι ταξιδιώτες πρέπει να αυτοαπομονωθούν κατά εννέα ημέρες, από τις δεκατέσσερις που ήταν αρχικά.

«Το ποσοστό που αναφέρθηκε από την βρετανική κυβέρνηση του επτά τοις εκατό είναι ψεύτικα δεδομένα που αμφισβητούνται από ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία ως ξεπερασμένα. Δεύτερον, αφορά μόνο μία δοκιμή στο αεροδρόμιο και όχι δύο », είπε ο κ. Charles.

Οι επιστήμονες στο Collinson Group, που δημιούργησαν μια μονάδα δοκιμών στο Heathrow, δήλωσαν ότι το ποσοστό επτά τοις εκατό της κυβέρνησης βασίστηκε στη μοντελοποίηση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και του SAGE παρά την πληθώρα δεδομένων που λαμβάνονται από τις κρατικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται το Τζέρσεϋ, το οποίο έχει δοκιμάσει και τους 20.000 εισερχόμενους ταξιδιώτες κατά την άφιξη τους, που ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού πληθυσμού, από το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούλιο εντοπίζοντας 17 περιπτώσεις κορωνοϊού. Όλα τα περιστατικά υποχρεώθηκαν σε καραντίνα. Την ίδια περίοδο, υπήρχαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις μολύνσεων εντός της κοινότητας που δεν είχαν ταξιδιωτικό ιστορικό.

«Εάν το μοντέλο της βρετανικής κυβέρνησης ήταν σωστό στις υποθέσεις του, το Τζέρσεϋ θα έπρεπε να είχε βιώσει άλλες 185 εισαγόμενες περιπτώσεις Covid και πολλές δεκάδες περισσότερες περιπτώσεις μετάδοσης εντός της κοινότητας, αντιθέτως δεν βίωσε τίποτα από όλα αυτά», δήλωσαν οι επιστήμονες του Collinson σε έγγραφο που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση.

Η Ισλανδία εισήγαγε ένα καθεστώς δύο δοκιμών για αφίξεις από τις 19 Αυγούστου, με το δεύτερο να πραγματοποιείται μετά από πέντε ημέρες καραντίνας, και έκτοτε έχει δει το ποσοστό μολύνσεων να πέφτει από 16,5 σε 11,5 ανά 100.000 άτομα.

«Εάν η μοντελοποίηση PHE ήταν σωστή, η Ισλανδία θα είχε βιώσει πάνω από 1.000 επιπλέον περιπτώσεις εισαγόμενων κρουσμάτων και πολλές εκατοντάδες εγχώριες περιπτώσεις. Η συνολική μετάδοση «εντός της κοινότητας» για την συγκεκριμένη περίοδο που δεν σχετίζεται με ταξιδιωτικό ιστορικό ήταν μόλις 166 περιπτώσεις », δήλωσε ο Collinson.

Η Ελλάδα, η οποία πραγματοποιεί περισσότερες από 9.000 δοκιμές την ημέρα στις πύλες εισόδου της, έχει δείξει ότι το ποσοστό των υποθέσεων ανά 100.000 μειώθηκε από 14,3 σε 13,7, ενώ η Δανία, η οποία χρησιμοποιεί ελέγχους στις αφίξεις, έχει μειωθεί από 15,4 σε 12,9.

Η Γερμανία, η οποία υιοθέτησε το ισλανδικό μοντέλο των δύο δοκιμών, έχει περάσει από 10,1 σε 9,0, η Κύπρος είναι από 9,4 σε 7,5 και η Σιγκαπούρη από 10,4 σε 5,8.

Η εκστρατεία του Telegraph's Test4Travel κέρδισε την υποστήριξη του τομέα των ταξιδιών, των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών και βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών υγείας και μεταφορών Jeremy Hunt και Chris Grayling.

Το Σάββατο, το Εργατικό Κόμμα υποστήριξε τις εκκλήσεις για «αυστηρές δοκιμές» στα αεροδρόμια για να μειωθεί η ανάγκη καραντίνας.

Σε μια επιστολή προς την Πρίτη Πατέλ, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Νικ Τόμας-Σίμοντς ζήτησε επανεξέταση για «διόρθωση χαοτικών ρυθμίσεων καραντίνας που χάνουν την εμπιστοσύνη του κοινού και υπονομεύουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την ασφάλεια των πολιτών και παράλληλα να σώσουμε τις θέσεις εργασίας».

Πρόσθεσε: "Θα πρέπει να περιλαμβάνει επιλογές για ένα ισχυρό καθεστώς ελέγχων στα αεροδρόμια και συνεχούς παρακολούθησης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης για καραντίνα 14 ημερών".

Την Κυριακή, η IATA, η οποία αντιπροσωπεύει τις παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες, θα ταυτιστεί με αυτήν την άποψη. «Ο αποκλεισμός της Βρετανίας από τον κόσμο δεν είναι μια επιτυχημένη τακτική επιβίωσης για τον κορωνοϊό. Οι θέσεις εργασίας εξατμίζονται από την καραντίνα και ενδέχεται να μην επανέλθουν ποτέ », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής της IATA.

«Η απάντηση είναι ένα καθεστώς με πολλά τεστ κορωνοϊού που  με αυτό τον τρόπο γίνεται σωστή διαχείριση του επιδημιολογικού κινδύνου και αποφεύγεται η άνοδος της ανεργίας που θα καταστρέψει την κοινωνία και την οικονομία".

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι περιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν «σχεδόν επιστρέψει» στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο, όταν οι μολύνσεις κορυφώθηκαν και οι καραντίνες εισήχθησαν.

Σε όλες τις ηπείρους οι χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενθαρρύνοντας τον τουρισμό σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν οι οικονομίες τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ