Η αναστολή δόσεων, οι εκποιήσεις και οι προειδοποιήσεις

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών τάσσονται εναντίον της παράτασης της παγοποίησης των εκποιήσεων και συνέχισης των αναστολών δόσεων.

Του Νέστορα Βασιλείου

Μπαράζ προειδοποιήσεων από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για κινδύνους, οι οποίοι καραδοκούν και δεν επιτρέπουν ακροβασίες στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι ως έχουν τα πράγματα δεν δικαιολογείται επέκταση της παγοποίησης του μέτρου των εκποιήσεων καθώς:

1. Υπάρχουν μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες για πολλά χρόνια, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την πανδημία.

2. Η Κύπρος έχει τα πιο "γερασμένα" μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ευρωζώνη.

- 45% των ΜΕΔ δεν πληρώνονται για περίοδο πέραν των 5 χρόνων.

- 32% των ΜΕΔ δεν πληρώνονται για περίοδο πέραν των 7 χρόνων.

3. Υπάρχει κακή κουλτούρα αποπληρωμής.

4. Αναμένεται νέος κύκλος ΜΕΔ το 2021, οπότε και τελειώνει το μέτρο της αναστολής δόσεων δανείων.

5. Υπάρχει το Σχέδιο Εστία και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Πρόκειται για μια άποψη που συνταντά και την σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και επεκτείνεται στο μέτρο της αναστολής δόσεων και του ενδεχομένου παράτασής του.

Οι Κωνσταντίνος Πετρίδης και Κωνσταντίνος Ηροδότου σημειώνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογείται περαιτέρω παράτασή του καθώς:

- Η οικονομία δουλεύει.

- Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ πέραν του 5% το 2021.

- Αναστολής δόσεων τυγχάνουν δάνεια αξίας €11,3 δισ., που αντιστοιχούν στο 55% των εξυπηρετούμενων δανείων.

Κρατάμε αυτούς τους αριθμούς καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία η προειδοποίηση του Κεντρικού Τραπεζίτη ότι οι Αρχές στην  Φρανκφούρτη προσανατολίζονται στην επαναφορά των δεδομένων σε ομαλότητα και όχι σε συνέχιση των μέτρων λέγοντας τα εξής:

«Ήδη οι Οίκοι Αξιολόγησης και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είπαν ότι "για να έχετε €11,3 δισ. σε μορατόριουμ σημαίνει ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά, πραγματικά έχουν δυσκολία αποπληρωμής, άρα θα πάνε ως μη εξυπηρετούμενα το 2021.

Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε αναλύσεις, που θα πουν "θέλουμε κεφάλαια από τις τράπεζες".

 Οι αποφάσεις μας εδώ έχουν συνέπειες, γι' αυτό είμαστε εναντίον.

 Διότι εάν αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες θα επηρεαστεί και η δυνατότητα δανεισμού κοκ» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε γράψει από την περασμένη βδομάδα και φέρουν τις τράπεζες να μετρούν τα βήματά τους καθώς ήδη η Φρανκφούρτη ζητεί εκτιμήσεις για ενδεχόμενο αύξησης των ΜΕΔ μετά την 31η Δεκεμβρίου.

 Βεβαίως λέγαμε επίσης ότι οι τράπεζες μπορούν να παρατείνουν την αναστολή δόσεων για συγκεκριμένους τομείς και κατόπιν συλλογικής απόφασης.

Η συζήτηση σε επίπεδο τραπεζών γίνεται για ενδεχόμενη παραχώρηση αυτής της διευκόλυνσης στους ξενοδόχους.

Μέχρι την 30η  Σεπτεμβρίου πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και για την ώρα τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Ο κόσμος, τα νοικοκυριά, θα πρέπει να προγραμματίζουν, ωστόσο, ότι θα επιστρέψουν σε αποπληρωμή των δόσεών τους από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ