Με απόρρητη επιστολή καλούν την ΕΥ να μην δημοσιοποιήσει την έρευνα για τα διαβατήρια

Απόρρητη επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Γενικό Ελεγκτή καλεί την ΕΥ να μην δημοσιοποιήσει την έρευνα για τις πολιτογραφήσεις.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Έχει σταλεί σήμερα απόρρητη επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Γενικό Ελεγκτή με την οποία καλείται η Ελεγκτική Υπηρεσία να μην δημοσιεύσει την έρευνα που έχει γίνει σχετικά με το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων.

Ο Μάριος Πετρίδης μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι αποκάλυψε ότι σήμερα έχει σταλεί απόρρητη επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελεγκτική Υπηρεσία στην οποία προτρέπεται η Υπηρεσία να μην δημοσιεύσει το πόρισμα για τις πολιτογραφήσεις.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι όπως χαρακτηρίζεται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως έχει οριστεί από εποχής των Αρχαίων Ελλήνων και μετέπειτα από τον Μοντεσκιέ, μία εξουσία δεν μπορεί να επεμβαίνει στα πεπραγμένα και στην δουλειά της άλλης εξουσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής μελετά την απόρρητη επιστολή, της οποία δεν αποκαλύπτεται το περιεχόμενο, και αναμένει συμβουλή σχετικά με θέματα καλής πρακτικής και αρμόζουσας συμπεριφοράς από τον Διεθνή Οργανισμό Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, ώστε να απαντήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών. 

Σημειώθηκε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που ασκούνται πιέσεις προς την Ελεγκτική Υπηρεσία προτρέποντάς την να μην δημοσιεύσει μία έρευνα σχετικά με έλεγχο που προβαίνει.

Παρά την προτροπή που υπάρχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία οδεύει κανονικά προς την δημοσίευση της έρευνας την επόμενη Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει σχόλια εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την έρευνα που διεξάγει για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. 

Ο κύριος Πετρίδης τόνισε ότι είναι πάγια τακτική, στα πλαίσια οποιουδήποτε ελέγχου, να ζητούνται σχόλια από το αρμόδιο τμήμα για το οποίο γίνεται ο έλεγχος, με τα σχόλια να συμπεριλαμβάνονται στην σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο λόγω της κωλυσιεργίας που υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και λόγω του ότι δεν έχει δοθεί από το Υπουργείο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που θα παραδοθεί ο σχολιασμός του προσχεδίου της Έκθεσης, θα γίνει η δημοσιοποίηση χωρίς τις απαντήσεις των ελεγχόμενων.

Σε ανάρτηση στο Twitter η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι "θα δημοσιεύσει στις 24 του Σεπτέμβρη το πόρισμα της σχετικά με το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων είτε με τα σχόλια είτε χωρίς τα σχόλια. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι χρειάζεται (επ' αόριστο) χρόνο για να σχολιάσει το προσχέδιο της Έκθεσης για πολιτογραφήσεις. Απαντήσαμε ότι θα αναμένουμε μέχρι την Τρίτη. Τα σχόλια θα ενσωματωθούν την Τετάρτη και την ίδια μέρα θα εξεταστεί από Διευθυντική Ομάδα. Δημοσίευση στις 24.9"

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι αν το Υπουργείο Εσωτερικών ζητούσε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο 5-10 ημερών θα ήταν κατανοητό από την Ελεγκτική Υπηρεσία, αλλά αντ' αυτού η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι "θα επανέλθει".

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλεγχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχε ολοκληρωθεί σε 10 μέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ