Αγκαστινιώτης: Δυσκολότερη η κρίση του κορωνοϊού από το 2013

«Το 2013 είχαμε πρόβλημα μόνο εμείς και οι γείτονές μας, οι συνεργάτες μας ήταν σε καλύτερη κατάσταση»

Του Νέστορα Βασιλείου

Έπονται δύσκολες μέρες για το επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα εκτιμά ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος όμως επενδύει πολλά στην ευρηματικότητα και την εργατικότητα του Κύπριου επιχειρηματία.

Μίλωντας στο Σίγμα και στην εκμπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η οικονομική κρίση του κορωνοϊού είναι πολύ διαφορετική από την οικονομική κρίση, που κορυφώθηκε στην Κύπρο το 2013 με το «κούρεμα» καταθέσεων.

«Η διαφορά τώρα σε σύγκριση με το 2013 είναι ότι όλος ο υπόλοιπος πλανήτης συνεχίζει να έχει πρόβλημα. Το 2013 είχαμε πρόβλημα μόνο εμείς και οι γείτονές μας, οι συνεργάτες μας ήταν σε καλύτερη κατάσταση».

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης πιστεύει ότι τον Νοέμβριο θα μετρηθούν οι απώλειες και χωρίς περιστροφές σημειώνει ότι «Θα περάσουμε δύσκολες εποχές. Θεωρώ ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη».

Παρά ταύτα προσθέτει «ο Κύπριος επιχειρηματίας είναι ευρηματικός και σκληροδουλευτής, οπότε πιστεύω ότι σιγά, σιγά θα βρούμε τους ρυθμούς μας, όχι όμως εύκολα ή όχι τόσο εύκολα όσο μετά το 2013».

Πάγωσαν οι επενδύσεις

Ο προβληματισμός της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού και όχι μόνο αντικρίζεται και στον αντίχτυπο της αβεβαιότητας, που «κουβαλά» ο κορωνοϊός και τη διάχυσή της στις επενδύσεις. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του προέδρου του ΚΕΒΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι «η ροή των επενδύσεων έχει σχεδόν μηδενιστεί».

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη «υπάρχουν ευκαιρίες και υπάρχει ζήτηση, από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Υπάρχουν άμεσα αιτήματα, αλλά αντιλαμβάνεστε και λόγω πανδημίας και γιατί αυτές οι χώρες είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κύπρο δεν μπορούμε εύκολα να τις υλοποιήσουμε».

Δίκοπο μαχαίρι

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ σημειώνει ότι γίνονται σχεδιασμοί και υπάρχει συνεχής επαφή με τα Υπουργεία Εμπορίου και Εξωτρικών για να εξευρεθούν λύσεις.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και δίκοπο μαχαίρι. Ανοίγεις τις πόρτες της Κύπρου για παράδειγμα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες, την στιγμή που η πανδημία στο Ισραήλ σαρώνει σήμερα; Τις κλείνεις;» διερωτάται ο κ. Αγκαστινιώτης.

Αναστολή δόσεων

Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τάσσεται εναντίον μιας γενικευμένης παράτασης του μέτρου της αναστολής δόσεων δανείων με Νόμο και μετά το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει η περίοδος ισχύος του μέτρου και θεωρεί ότι θα πρέπει να παραταθεί για πολύ συγκεκριμένες ομάδες επιχειρήσεων, όπως τα ξενοδοχεία, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Κουμπωμένες οι τράπεζες»

Κάλεσμα στις τράπεζες να μην επιδεικνύουν την ίδια αυστηρότητα με όλους τους δανειολήπτες, οι οποίοι σπεύδουν για να δανειστούν, απευθύνει ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ. Οι τράπεζες σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη είναι «πολύ κουμπωμένες στις νέες χορηγήσεις, διότι φοβούνται ότι αν χαλαρώσουν αυτές θα μετεξελιχθούν τους επόμενους μήνες σε επιπρόσθετα «κόκκινα» δάνεια. Έχουν και αυτοί τα δίκαια τους, αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο αυστηροί με όλο τον κόσμο. Πρέπει να εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ