"Ευθύνες στο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για τα προβλήματα στη δικαιοσύνη"

«Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου και γι’ αυτό πήρα την απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα»

Ο δικηγόρος Θανάσης Κορφιώτης διεκδικεί την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, βασισμένος στην εμπειρία που έχει σε θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο, αλλά και για να δώσει ό,τι μπορεί για το καλό του λειτουργήματος του δικηγόρου.

«Οι δικηγόροι της Κύπρου έχουν ποιότητα και εντιμότητα», τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today ο υποψήφιος για την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Θανάσης Κορφιώτης, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δικαιοσύνης. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Κορφιώτης αναφέρεται στους δέκα άξονες των προγραμματικών του θέσεων και εξηγεί για ποιους λόγους κατέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Συλλόγου.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου;

Συμπληρώνω τον επόμενο χρόνο 20 χρόνια άσκησης μαχόμενης δικηγορίας, τόσο στα δικαστήρια όσο και στον τομέα των εξωδικαστηριακών υπηρεσιών. Έχω εμπειρία στα θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο, αφού διετέλεσα μέλος του Συλλόγου και νυν Γραμματέας. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω από τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου και γι’ αυτό πήρα την απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα, για να δώσω, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού μου, Ηρακλή Αγαθοκλέους, Ηρακλή Κυριακίδη, Γεωργία Κωνσταντίνου-Παναγιώτου και Νικόλα Τσαρδελλή, ό,τι μπορούμε για το καλό του λειτουργήματός μας τα επόμενα τρία χρόνια.

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΘΕΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι προγραμματικές σας θέσεις και ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Έχω κοινοποιήσει στους συναδέλφους τους δέκα άξονες πολιτικής στους οποίους θα κινηθώ αν με τιμήσουν με την ψήφο τους. Οι όποιες προγραμματικές θέσεις πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της πραγματικότητας ότι ο Π.Δ.Σ. δεν έχει εκτελεστική εξουσία ή σε κάθε περίπτωση εξουσία άμεσης διαμόρφωσης των δεδομένων. Πάντοτε ενεργούσε και πρέπει να συνεχίσει να ενεργεί ως ένας σοβαρός και αξιόπιστος φορέας εκπροσώπησης των συναδέλφων έναντι των φορέων άσκησης εξουσίας, αλλά και ευρύτερα ως φορέας προστασίας της δικαιοσύνης και διασφάλισης της ανάπτυξης στην Κύπρο.

Συνοπτικά, οι δέκα άξονες πολιτικής του συνδυασμού μου είναι οι εξής (τα περισσότερα ζητήματα είναι χρονίζοντα, οπότε πρέπει να ασχοληθούμε με αυτά εξαρχής και παράλληλα με τα υπόλοιπα):

1. Διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων του Π.Δ.Σ. και του δικηγορικού σώματος με την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, με σκοπό την ουσιαστική συμμετοχή του Π.Δ.Σ. στο γίγνεσθαι, για το καλό της δικαιοσύνης και του δικηγορικού λειτουργήματος. Αυτό απαιτεί μελετημένη, σύγχρονη και συνεπή προσέγγιση, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, και όχι πολιτική απομόνωσης του Π.Δ.Σ.

2. Ενεργός και εποικοδομητική συμμετοχή στη διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Υποστήριξη και προώθηση της θέσης για διορισμό και/ή προαγωγή των καταλληλότερων σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού σώματος, περιλαμβανομένου του διορισμού δικηγόρων, που πληρούν τα κριτήρια, σε ανώτερες θέσεις.

3. Άσκηση πίεσης για επίλυση των κτιριακών προβλημάτων και γενικά των υποδομών των δικαστηρίων.

4. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας για τη διενέργεια δικών (πρώτων εμφανίσεων και ακροάσεων). Συνεχής αναβάθμιση του Cylaw. 

5. Ομαλή επάνοδος στην κανονικότητα μετά την πανδημία και διατήρηση της χρήσης της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε και των πρακτικών που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία.

6. Μελέτη και εφαρμογή μέτρων για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση της θέσης της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών (διοικητικών και συναφών) σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εταιρειών και Φορολογικού Σχεδιασμού του Συλλόγου, τον ΣΕΛΚ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον CIPA και άλλες αρχές.

7. Προώθηση των αναγκαίων τροποποιήσεων στο Ταμείο Σύνταξης Δικηγόρων με σκοπό την επίτευξη της βιωσιμότητάς του και σε κάθε περίπτωση της εξυγίανσής του, στη βάση συμβουλών ειδικών εμπειρογνωμόνων. Κατά τη διεργασία, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορετική θέση και να γίνει δίκαιος συγκερασμός των δικαιωμάτων κάθε ηλικιακής ομάδας συναδέλφων και των συνταξιούχων.

8. Εκσυγχρονισμός του συστήματος διδασκαλίας και εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου, ούτως ώστε να εστιάσει περισσότερο στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων. Αναβάθμιση του θεσμού της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δημιουργία ειδικής επιτροπής με νέους δικηγόρους για εξέταση ζητημάτων που τους αφορούν.

9. Διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων του Π.Δ.Σ. με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, τις νομικές σχολές, δικηγορικούς συλλόγους του εξωτερικού και τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων.

10. Τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου για βελτίωση της λειτουργίας του πειθαρχικού συμβουλίου και για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία σε όλες τις επαρχίες για τις εκλογές του Π.Δ.Σ.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας της δικαιοσύνης; Ποιοι ευθύνονται για τις διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος;

Η καθυστέρηση στην αποπεράτωση ιδιαιτέρως των αστικών υποθέσεων, το προβληματικό σύστημα εκτέλεσης των αποφάσεων και το κτιριακό πρόβλημα είναι τα σημαντικότερα ζητήματα στον τομέα της δικαιοσύνης. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο αιτίων και αιτιατών, ο οποίος οδηγεί στην απαξίωση και τη μείωση της δικηγορικής ύλης. Ευθύνη έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες, εννοείται και εμείς οι δικηγόροι. Υπάρχει όμως και ένα πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στην Κύπρο ευρύτερα που δεν βοήθησε διαχρονικά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον παγιωμένη η θέση πως χρειαζόμαστε αλλαγές είναι θετικό και το διακύβευμα αυτή τη στιγμή δεν είναι να απονείμουμε ευθύνες αλλά να προχωρήσουμε μπροστά, με ρεαλισμό και πίστη σε αλλαγές, οι οποίες σταδιακά θα βοηθήσουν.

Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια που γίνεται για μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης;

Η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι η σοβαρότερη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Συμφωνώ με τη φιλοσοφία και τις επί μέρους προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια, τα οποία ήταν το αποτέλεσμα σοβαρής διαβούλευσης στην οποία ο Π.Δ.Σ. μετείχε. Είναι δεδομένο ότι σε τέτοιας φύσεως μεταρρυθμίσεις θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες.

Εντούτοις, οι πάγιες βασικές θέσεις του Π.Δ.Σ. –και νομίζω του δικηγορικού κόσμου ευρύτερα– περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, δηλαδή η δημιουργία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό και Ανώτατο), έλεγχος μεταξύ τους, δημιουργία τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας, δημιουργία εφετείου που θα λειτουργεί σε τμήματα και διεύρυνση της σύνθεσης του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου με τη συμμετοχή δικαστών και από τα κατώτερα δικαστήρια αλλά και εκπροσώπων των δικηγόρων.

Ο Π.Δ.Σ. οφείλει να συμμετάσχει με ανοικτό πνεύμα στον νέο γύρο διαβούλευσης που θα γίνει το επόμενο διάστημα, με σκοπό να διασφαλιστεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Το συγκεκριμένο πακέτο αλλαγών δεν είναι όμως πανάκεια. Απαιτούνται και άλλα βήματα, όπως υπέδειξαν και οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες το 2018. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην εκδίκαση των παλαιών υποθέσεων, στην υπηρεσία των Δικαστηρίων, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στην ευόδωση του έργου της τροποποίησης των θεσμών πολιτικής δικονομίας και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου σε σχέση με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τον δικηγορικό κόσμο και δη προς τους νέους δικηγόρους;

Είμαι αισιόδοξος, παρά τα προβλήματα. Οι δικηγόροι της Κύπρου έχουν ποιότητα και εντιμότητα. Το γεγονός ότι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες κάνει την προσφορά τους ακόμα πιο αξιέπαινη. Είναι τα θετικά μας και οι δυνατότητές μας που θα μας βοηθήσουν να πάμε μπροστά και όχι ο αρνητισμός και η ατέρμονη συζήτηση των προβλημάτων, τα οποία είναι ούτως ή άλλως καλά γνωστά. Στους νέους δικηγόρους θα πω αυτό που λέω πάντοτε στους ασκούμενους και νέους δικηγόρους του γραφείου μου. Να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κωφεύσουν στις αρνητικές τοποθετήσεις. Οι νέοι δικηγόροι είναι καλύτεροι από τους παλαιότερους. Με καλύτερες σπουδές και ευκολία πρόσληψης των σύγχρονων δεδομένων. Ο δρόμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Όμως πάντοτε θα υπάρχει θέση στο επάγγελμα για τον καλό, εργατικό και έντιμο δικηγόρο. Ανεξαρτήτως εποχής και ευρύτερων δεδομένων.

Με ποιο μότο πορεύεστε στη ζωή σας;

Θα ήταν υπερβολικό να πω πως πορεύομαι με συγκεκριμένο μότο στη ζωή μου. Πολλές αρχές είναι όμορφες. Όμως είμαστε άνθρωποι με δυνατότητες και ελαττώματα ταυτόχρονα.

WHO IS WHO

Ο Θανάσης Κορφιώτης γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία, με καταγωγή από Λευκωσία και Αμμόχωστο. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο εμπορικό και εταιρικό δίκαιο στο London School οf Economics and Political Science. Ασκεί δικηγορία σε διάφορους τομείς, ως συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. Είναι Γραμματέας του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και εκπροσωπεί τον Σύλλογο στο Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ