Al Jazeera: Οι πρώτες αποκαλύψεις και οι παρενέργειές τους

Οι αποκαλύψεις του Αυγούστου από το Al Jazeera. Η ουσία των «Cyprus Pepper» και οι παρενέργειές τους.

Χθες, 11.10.2020 το αραβικό δίκτυο Al Jazeera στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter με βίντεο 37 δευτερολέπτων, ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε δεύτερο κύκλο αποκαλύψεων σχετικά με τα  «Cyprus Papers».

Ποιος ήταν ο πρώτος κύκλος αποκαλύψεων του Al Jazzera και ποιες παρενέργειες είχαν οι αποκαλύψεις αυτές.

Στις 23 Αυγούστου 2020 το αραβικό δίκτυο δημοσίευσε πως κατέχει μεγάλο αριθμό φακέλων που αφορούν περίπου 2500 άτομα που πολιτογραφήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), από το 2017 μέχρι το 2019. Πρόκειται για άτομα προερχόμενα από 70 και πλέον εθνικότητες. Υπενθυμίζεται ότι για την πολιτογράφηση, τουτέστιν την απόκτηση κυπριακού-ευρωπαϊκού διαβατηρίου, προνοείται και γίνεται επένδυση ύψους δύο τουλάχιστον εκατομμυρίων ευρώ, είτε με αγορά ακινήτων, είτε με αγορά μετοχών ή επενδύσεων σε εταιρίες που εδρεύουν στην Κύπρο κ.α.

Από τις 2.500 πολιτογραφήσεις, το Al Jazzera δημοσίευσε το προφίλ 100 ατόμων που βάσει στοιχείων (που αναφέρονται και αυτά), θα έπρεπε να απορριφθούν 60 απ’ αυτούς ως «υψηλού κινδύνου», 35 ως άτομα που τους βαραίνουν πολιτικής φύσεως ζητήματα όπως διαφθορά ή μη δημοκρατικές πρακτικές κ.α. Μέρος των ατόμων που το Al Jazzera υποστηρίζει βάσει στοιχείων ότι θα έπρεπε να απορριφθούν οι αιτήσεις τους, κατηγορούνται από το δίκτυο ότι «αναδιαμόρφωσαν» στοιχεία του προφίλ τους με τη βοήθεια μεσαζόντων (παρόχων υπηρεσιών) προκειμένου να παρακάμψουν τους απαγορευτικούς κανόνες του ΚΕΠ.

Το όλο θέμα πέρα από την ουσία των αποκαλύψεων που ουσιαστικά φανέρωναν τα τρωτά σημεία του ΚΕΠ, που εξέθεταν και έβαλλαν κατά της υπόληψης της κυπριακής οικονομίας συνολικά, έθεσαν και ζήτημα διαρροής απόρρητων εγγράφων από τη Βουλή η οποία κατείχε τους εν λόγω φακέλους. Εσωτερική έρευνα με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Συλλούρη και διευθυντή Σωκράτη Σωκράτους, κατέληξε πως την ευθύνη της διαρροής φέρει συγκεκριμένος βουλευτής και δύο συνεργάτες του. Έμμεσες αναφορές, ήθελαν ο βουλευτής αυτός να είναι ο Γιώργος Περδίκης. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη διαρροή εγγράφων και διατράνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε αστυνομική έρευνα προκειμένου να αποδειχτεί ότι δεν έχει σχέση με όσα του καταλογίζει η έρευνα της Βουλής.

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δημοσιεύματα του Al Jazzera κατάφεραν πλήγμα στη δυναμική που είχε το ΚΕΠ, το οποίο υπενθυμίζεται πως ανταγωνίζεται παρόμοια προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Μάλτα και η Πορτογαλία. Βάσει πρόσφατης έρευνας της Ernst and Young το συνολικό ύψος της άμεσης και έμμεσης συμβολής του Προγράμματος για την περίοδο 2013-2018 στην οικονομία, υπολογίζεται μεταξύ €7.6 με €9.7 δις. Παράλληλα υπολογίζεται ότι δημιούργησε γύρω στις 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας.  Παρά το πλήγμα στη δυναμική του ΚΕΠ από τις αποκαλύψεις του Al Jazzera, με τις τελευταίες βελτιωτικές αλλαγές στο ΚΕΠ, που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τέλη Ιουλίου, κυρίως σε ότι αφορά τους πάροχους υπηρεσιών (μεσάζοντες), αλλά και άλλες πτυχές των κανονισμών πολιτογράφησης, φαίνεται πως η αξιοπιστία ανακτάται σιγά σιγά. Εξάλλου σε αναμονή βρίσκονται 250 περίπου αιτήσεις που μεταφράζονται σε 500εκ. για την κυπριακή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ