του Χρίστου Πέτρου
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της πανδημίας, προκαλούν αντανακλαστική ανησυχία στο ήδη ταλαιπωρημένο οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου. Αφενός η ανησυχία αυτή σχετίζεται με την εμπειρία του lockdown την περίοδο της άνοιξης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αφετέρου όμως, αφορά τις ενδείξεις ότι ένα δεύτερο κύμα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την οικονομία. Δυσκολία η οποία έγκειται:
- Στην τραγική μείωση των εσόδων από τον τουρισμό, που υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του στο ΑΕΠ είναι πάνω από 20%. Ενδεικτικά οι απώλειες μόνο τον Ιούλιο έφτασαν το 88% συγκριτικά με πέρυσι.
- Στην κατά πολύ μειωμένη -σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου Lockdown- κατάσταση των αποθεμάτων της δημόσιας, της επιχειρηματικής αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας. Τουτέστιν, τα άδεια πλέον ταμεία
- Την -με ντροπιαστικό τρόπο- κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος που αν και παρασιτική δράση, έβαζε περίπου 1δις. ευρώ τον χρόνο στην κυπριακή οικονομία.
Για τις προοπτικές και τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας, εν όψει περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση δεύτερου κύματος της πανδημίας, μίλησαν στο Εconomy Τoday ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής και ο Γ. Διευθυντής του ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ:
Μόνο θεσμική βοήθεια θα κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις, αλλιώς θα είναι μονόδρομος η μείωση προσωπικού – το κράτος πρέπει να επιλέγει ποιες επιχειρήσεις πρέπει να στηρίζει, αν και δεν είναι εύκολη απόφαση.
Δευτέρα συνάντηση Ζέτας Αιμιλιανίδου με κοινωνικούς εταίρους. Τρίτη συνεδριάζει το ΚΕΒΕ για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των καίριων πληγμάτων που δέχεται η οικονομία, αφενός με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αφετέρου με την κατάργηση του ΚΕΠ.
«Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να αντέξει η κυπριακή οικονομία ένα δεύτερο Lockdown. Θα είναι πλήρης καταστροφή. Επίσης ούτε τα οικονομικά του κράτους έχουν την αντοχή να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις πλέον έχουν τα αποθέματα να αυτοσυντηρηθούν», ανέφερε ο κ. Τσιακκής. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο μόνος τρόπος να σωθούν οι επιχειρήσεις είναι το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόσουν μια δέσμη γενναίων μέτρων. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να γίνει είτε με μέτρα ελάφρυνσης όπως επί παραδείγματι την παράταση αναστολής δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τις τράπεζες είτε με άμεση χρηματική επιδότηση. Σε περίπτωση δε, που δεν εφαρμοστεί μια πολιτική ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ο κ. Τσιακκής τόνισε πως θα είναι μονόδρομος για της επιχειρήσεις, να προβαίνουν σε μείωση προσωπικού.
«Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, υπάρχει ένας προβληματισμός γύρω από το ότι πρέπει να γίνει μάλλον μια επιλογή για το ποιες εταιρίες που πρέπει να στηρίξει το κράτος. Προφανώς δεν είναι εύκολη επιλογή. Ωστόσο δεν μπορεί να στηρίζεις, δίνοντας σημαντικά ποσά, επιχειρήσεις που στο τέλος της ημέρας είναι ζημιογόνες. Ποιο εποικοδομητικό είναι να στηρίζονται εταιρίες, οι οποίες μετά την κρίση της πανδημίας, θα παραμείνουν όρθιες, θα συνεισφέρουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα επαναπροσλάβουν κόσμο. Τονίζεται ότι πρόκειται για προβληματισμό και όχι για απόφαση του ΚΕΒΕ».
Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ:
«Δεν αντέχει ένα δεύτερο LockDown η οικονομία μας», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μάριος Αντωνίου. Πέραν όμως από το μέτρο του Lockdown ο κύριος Αντωνίου, τόνισε πως «οποιοδήποτε μέτρο επηρεάζει την κανονική διεκπεραίωση των εργασιών, είναι αρνητική εξέλιξη για την οικονομία. Για παράδειγμα, ακόμη και η τελεαπασχόληση, όπου και όταν μπορεί να εφαρμοστεί, απλώς μετριάζει τη ζημιά, σε καμία περίπτωση δεν την εξουδετερώνει». Σχετικά με τους τομείς οι οποίοι δεν μπορούν να εφαρμόσουν από τη φύση τους την τηλεαπασχόληση, όπως για παράδειγμα ο κατασκευαστικός τομές, ο κύριος Αντωνίου δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια εναλλακτικών επιλογών, όπως είναι (όπου αυτό είναι εφικτό) ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε ομάδες, και εκ περιτροπής εργασία.