της Έμιλυς Μιντή
Νέα συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα εργοδοτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και τουριστικοί φορείς. Στόχος της συνάντησης είναι να πραγματοποιηθεί μια διαβούλευση, ένας κοινωνικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων στη ξενοδοχειακή βιομηχανία αφού τα πράγματα εξελίχθηκαν με βάση το κακό σενάριο που είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναφέρει ερωτηθείς σχετικά o Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
«Η συνάντηση ορίστηκε για να εκφράσει το συνδικαλιστικό κίνημα τις απόψεις του ενόψει των νέων διαταγμάτων για τη χειμερινή περίοδο που αφορούν τους ξενοδοχοϋπάλληλους, τους χώρους εστίασης και άλλες συνδεόμενες επιχειρήσεις», ανέφερε σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης». Ερωτηθείς αν οι συντεχνίες θα παρευρεθούν στη συνάντηση με συγκεκριμένα αιτήματα ο κ. Γεωργιάδης αφού ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Υπουργό, πρόσθεσε πως: «Σίγουρα αίτημα μας είναι να συνεχιστούν τα σχέδια στήριξης λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε διανύσει ένα χρόνο που τα ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν ουσιαστικά αφού η πλειοψηφία είχε κλείσει για τη χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο του 2019. Όσα θα επαναλειτουργήσουν και ευχόμαστε όλα αν είναι δυνατόν θα είναι από τον ερχόμενο Απρίλιο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας πως: «Από την πληροφόρηση που έχουμε σίγουρα θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης, όμως τις λεπτομέρειες δεν τις γνωρίζουμε. Εμείς εντοπίζουμε τα δικά μας θέματα τα οποία αφορούν κυρίως τη συνέχιση των σχεδίων την οποία θεωρούμε δεδομένη και κάποια άλλα ζητήματα που θέλουμε να ξεκαθαρίσουν όπως είναι ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων, το ύψος τους, αν θα συνεχίσει το σχέδιο ως είχε με το Covid -19 τη χειμερινή περίοδο ή αν οι εργαζόμενοι θα εγγράφονται ως άνεργοι αφού υπήρχαν σκέψεις επί του συγκεκριμένου ποιο είναι το καλύτερο που πρέπει να γίνει. Τις τελικές αποφάσεις ωστόσο, θα τις λάβει το Υπουργείο», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εκτός από τη διαβούλευση για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, σε εξέλιξη βρίσκεται και διαβούλευση μεταξύ των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην τουριστική βιομηχανία. Στόχος, είναι να εξευρεθούν τρόποι στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό αφού τέλος Δεκεμβρίου λήγει το σχέδιο αναστολής δόσεων. Σχολιάζοντας το πιο πάνω, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης τόνισε πως «θεωρώ ότι η αναστολή δόσεων για το 2021 είναι επιβεβλημένη ανάγκη. Πρέπει να θωρακίσουμε και τις επιχειρήσεις, να εξευρεθούν τρόποι στήριξης για το 2021-2021 το οποίο φαίνεται ότι δεν θα είναι αυτό που όλοι περιμέναμε πριν δύο μήνες. Επί τούτου θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη μια επιμήκυνση του μορατόριουμ δόσεων σε ιδιωτικό επίπεδο και ίσως να δούμε και άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να υπάρξουν κάποιες ελαφρύνσεις όσον αφορά τη συνεργασία τους και τις δόσεις τους με τις τράπεζες».
ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
Σχολιάζοντας το πιο πάνω, τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν στο Economy Today πως με τη λήξη του σχεδίου αναστολής δόσεων, θα πρέπει να υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) ώστε να βρεθούν λύσεις σε ό,τι αφορά όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις για το καλό της οικονομίας. Σημειώνοντας πως θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μια αύξηση των ΜΕΔ ανέφεραν ακόμα ότι η λύση είναι να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Όσον αφορά στο σχέδιο αναστολής δόσεων η Κύπρος είχε το πιο διευρυμένο σχέδιο σε όλη την Ευρώπη και από πλευράς χρονικής διάρκειας, μας εξήγησαν.