Στη Δικαιοσύνη και όχι στις κάμερες η λύση του προβλήματος

Στη Δημοκρατία και τα εργαλεία που παρέχει, βρίσκεται η λύση της αντιπαράθεσης μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας

του Χρίστου Πέτρου

Στη Δημοκρατία και τα εργαλεία που παρέχει, βρίσκεται η λύση της αντιπαράθεσης μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Όχι στις κάμερες που τροφοδοτούν την κοινωνική αμηχανία και κατάθλιψη αλλά και την θεσμική ανυποληψία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτική Υπηρεσία: Ο Γενικός Εισαγγελέας θέτει την διερευνητική πάνω από την ΕΥ

Το ζήτημα με τις πολιτογραφήσεις ταλανίζει εκ νέου την κυπριακή πραγματικότητα, αυτή τη φορά, υπό τη μορφή της θεσμικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή. Το πρόβλημα έγκειται αφενός στην «ανάρμοστη συμπεριφορά» και «εκτροπή» του Γενικού Ελεγκτή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. Αφετέρου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα παρεμπόδισης στο έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αφού δεν της παραχωρούνται συγκεκριμένα στοιχεία που ζητά προκειμένου να διερευνήσει τυχόν έμμεσες ή άμεσες οικονομικές παρατυπίες 18 πολιτογραφήσεων που αφορούν άτομα σχετιζόμενα με το Καζίνο Θέρετρο.

Ο κ. Σαββίδης, τόνισε στην χθεσινή του συνέντευξη τύπου, ότι ο κ. Μιχαηλίδης «εργολαβικά» προσπαθεί να τον «αποδομήσει». Επικαλέστηκε μάλιστα 37  δημόσιες τοποθετήσεις του Γενικού Ελεγκτή, που όπως υποστήριξε, ουσιαστικά δηλώνουν την αμφισβήτηση της ακεραιότητας του ιδίου και της Επιτροπής που διόρισε για έρευνες των πολιτογραφήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαθαίνει το ρήγμα Γεν. Εισαγγελέα - Γεν. Ελεγκτή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Δημοκρατία ωστόσο, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι ο Ελεγκτής «εκτρέπεται» και δεν είναι σε «τάξη», ο τρόπος για να «επανέλθει» δεν είναι η τηλεοπτική καταγγελία ή ο επικοινωνιακός δρόμος, αλλά ο δικαστικός. Εκεί πρέπει να υποστηριχθεί η σοβαρότατη κατηγορία ότι ο κ. Μιχαηλίδης είναι εκτός τάξης και ότι εκτρέπεται ή ότι «εκφοβίζει» τη διοίκηση, και όχι στις κάμερες, τροφοδοτώντας έτσι την κοινωνική κατάθλιψη, το αίσθημα διάλυσης των θεσμών και την εικόνα σοβαροφανών πλην μικροπολιτικών τερτιπιών από μέρους των θεσμών.

Όπως ανέφεραν στο Economy Toyday έγκυροι νομικοί και ειδικοί γνώστες τους συνταγματικού δικαίου, υπάρχει σαφής συνταγματική πρόνοια που παραπέμπει σε δικαστικά όργανα (Ανώτατο / Δικαστικό Συμβούλιο) είτε πρόκειται για ζήτημα αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ερμηνευτικών διαστάσεων είτε πρόκειται για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Από την άλλη, η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως είπε και ο Γενικός Εισαγγελέας στη χθεσινή του συνέντευξη «Έχει κάθε δικαίωμα αν και όποτε διαφωνεί (σ.σ. με τον Γενικό Εισαγγελέα και τις αποφάσεις του) να προβεί στα διαβήματα που παρέχει το σύνταγμα για επίλυση της όποιας διαφωνίας του με τον Γενικό Εισαγγελέα». Αυτό επικαλείται και η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που αναφέρεται στο Ανώτατο ως το όργανο που μπορεί να δώσει λύση σε περίπτωση διαφωνίας δύο ύψιστων Αρχών του κράτους. 

Η εν λόγω ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που ακολούθησε την συνέντευξη του κ. Σαββίδη, αναφέρει ουσιαστικά ότι δεν είναι ταμπού η προσφυγή στη δικαιοσύνη όπου και όταν υπάρχουν τέτοιου τύπου διαφωνίες. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν, είτε για περιπτώσεις που αφορούσαν ερμηνευτική διάσταση απόψεων είτε "εκτροπή" Αξιωματούχων. Στη Δικαιοσύνη λοιπόν για την ουσία και το καλό του πράγματος και όχι στις κάμερες και την θεσμική ανυποληψία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ