Οι εργοδότες καλωσορίζουν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας

Οι εργοδοτικές οργανώσεις επικροτούν την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις καλωσόρισαν τα νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης ύψους €130 με €150 εκατομμυρίων που εξήγγειλε η Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου, είπε πως είναι φανερό ότι έγινε κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση, ένα πρόβλημα, το οποίο, όπως είπε, προήλθε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση του ιού.

 Σημείωσε ακόμη πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει όσους δημοσιονομικούς πόρους μπορεί, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για να στηρίξει την απασχόληση στην πραγματική οικονομία.
 
Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε, επίσης, πως το πρόσθετο στοιχείο από τις εξαγγελίες, όχι της Υπουργού Εργασίας, αλλά του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι μίλησε για πρώτη φορά για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα, το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στον τραπέζι.
 
«Το πρόσθετο στοιχείο για κάλυψη λειτουργικών δαπανών είναι μεγάλη ελπίδα, δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει, αλλά είναι ελπιδοφόρα πρόσθετη πτυχή η οποία για πρώτη φορά προστίθεται στην εικόνα και παρέχει μια ανάσα σε εκείνους που θα καλύψει έτσι ώστε να αντέξουμε το βαρύ χειμώνα που μόλις ξεκινά», είπε χαρακτηριστικά.
 
Για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Υπουργός Εργασίας, ο κ. Αντωνίου είπε πως αυτά ήταν προϊόν ουσιαστικού διαλόγου. «Γνωρίζαμε τις παραμέτρους των μέτρων, και πρέπει να πω ότι όχι μόνο έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, αλλά σε κάποια στοιχεία τις έχει ξεπεράσει», συμπλήρωσε.
 
Τέλος, ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση σε όλους για εφαρμογή των προνοιών των πρωτοκόλλων «διότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία».
 
«Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, η επαναφορά ενός lock down θα δημιουργήσει πληγές που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να επουλωθούν το 2021», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής χαρακτήρισε πολύ θετικά και γενναιόδωρα τα μέτρα.
 
«Θεωρούμε πως είναι πολύ καλά, θετικά και γενναιόδωρα, αφού καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων», είπε ο κ. Τσιακκής καλώντας τις επιχειρήσεις να τα εξετάσουν προσεκτικά και να τα αξιοποιήσουν «ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο απολύσεων σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση».

«Το ζητούμενο είναι να ξεπεράσουμε την κρίση», ανέφερε ο κ. Τσιακκής μιλώντας στο ΚΥΠΕ.
 
Χαρακτηρίζοντας ορθή τη στόχευση των μέτρων, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, είπε για παράδειγμα πως καλύπτονται με πολλή στήριξη οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, όπως του τουρισμού και των παρεμφερών με τον τουρισμό υπηρεσιών, αλλά και εταιρείες που ακόμη παραμένουν κλειστές λόγω διαταγμάτων, μαζί με τις παρεμφερείς τους υπηρεσίες.
 
«Απλά πρέπει να δούμε αν υπάρχουν επιμέρους κλάδοι που δεν καλύφθηκαν και θα καταθέσουμε κάποιες εισηγήσεις αν χρειαστεί», είπε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της κάλυψης λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, ο κ. Τσιακκής είπε πως θα είναι θετικό αν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, προσθέτοντας ότι λειτουργικές δαπάνες δεν είναι μόνο η μισθοδοσία μιας επιχείρησης, αν και οι μισθοί αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών. Σημείωσε πως εάν το θέμα τεθεί το ΚΕΒΕ θα καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ