Προτείνεται θεσμός «Διαιτησίας» για διευθέτηση εκποιήσεων

«Διαιτησία» προκειμένου να καθορίζεται το νόμιμο ποσό οφειλής από τους δανειολήπτες στις τράπεζες

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα θέματα πλειστηριασμών, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών ( ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ), προχώρησαν από κοινού σε μελέτη, αξιολόγηση και προετοιμασία σχετικής τροποποιητικής πρότασης νόμου, με την οποία διευρύνεται ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Μιλώντας στο Economy Today ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας κ. Σταύρος Παπαδούρης, διευκρίνισε ότι ρόλος του θεσμού της «Διαιτησίας» που προτείνεται, είναι ο καθορισμός του νόμιμου ποσού οφειλής από τους Δανειολήπτες προς τις τράπεζες και κατόπιν η προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

Ενώ για το πώς και από ποιους θα στελεχωθεί ο θεσμός ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι, «το σημείο αυτό στην πρόταση μένει ανοικτό και εναπόκειται στην Βουλή, να ορίσει τη στελέχωση του προτεινόμενου ανεξάρτητου θεσμού ‘’Διαιτησίας’’».

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από την Τράπεζα μέσω πλειστηριασμού, ξεκινά με την αποστολή της Ειδοποίησης Τύπου «Ι». Μέσω της Ειδοποίησης αυτής καλείται ο οφειλέτης όπως εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό εντός προθεσμίας όχι μικρότερης των 45 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της ενώ παράλληλα ενημερώνεται ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης, η Τράπεζα δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της για πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου.

Σε κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, αναφέρεται ότι με την πρόταση αυτή αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πιστωτών και Δανειοληπτών για υγιείς και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων, αφού πρώτα καθορισθεί το νόμιμο ποσό οφειλής. Παράπλευρα θετικά οφέλη της πρότασης, είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σημαντικό δε σημείο αναφοράς της πρότασης αυτής, είναι ότι ΔΕΝ επιμηκύνει το υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας πλειστηριασμού 45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης της επιστολής ‘Ι’, ως εκ τούτου προσδοκούμε στην πλήρη  στήριξη, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 4/11/2020 με τους βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίοι την έχουν ήδη καταθέσει στην Βουλή, την περασμένη Πέμπτη 12/11/2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ