FT: Η διαφθορά αλωνίζει την περιφέρεια της ΕΕ - Τι αναφέρουν για την Κύπρο;

Με αφορμή τα επικείμενα βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας λόγω των διαφωνιών τους για το κράτος δικαίου, οι Financial Times αναφέρουν την Κύπρο για την γενική διαφθορά στην ΕΕ.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Δημοσίευμα των Financial Times, με αφορμή τα επικείμενα βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με την ύπαρξη κράτους δικαίου, κάνει αναφορά στην διαφθορά που υποβόσκει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο και το πρόσφατο σκάνδαλο των διαβατηρίων.

Στο δημοσίευμα αναφορά γίνεται και στην Κύπρο ανάμεσα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Μάλτα.

Οι Financial Times αναφέρουν αρχικά ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία βρίσκονται στο προσκήνιο καθώς οι κυβερνήσεις τους αντιστέκονται στις προσπάθειες σύνδεσης της χρηματοδότησης της ΕΕ με το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, η εστίαση αποκλειστικά στους Ούγγρους και τους Πολωνούς, αναφέρει το δημοσίευμα, υποβαθμίζει το εύρος του προβλήματος στην Ευρώπη.

Σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς και οι διαμάχες για το κράτος δικαίου έθεσαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την υγεία των δημοκρατικών τους συστημάτων.

Συλλογικά αναφέρουν οι Financial Times, οι προβληματικές δημοκρατίες αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων που κάθονται γύρω από το τραπέζι των συνεδριάσεων της ΕΕ.

Οι ουγγρικές και πολωνικές υποθέσεις προσελκύουν την προσοχή εν μέρει επειδή υπάρχει ένα ιδεολογικό στοιχείο στη διαφορά. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ηγέτης της Ουγγαρίας, χαίρεται να δίνει διαλέξεις σχετικά με την «φιλελεύθερη δημοκρατία».

Οι Πολωνοί και οι Ούγγροι έχουν επίσης θεσπίσει νόμους που υπονομεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία.

Οι δωροδοκίες και η διαφθορά σε άλλα μέρη της ΕΕ τείνουν να γίνονται με τον παλιομοδίτικο τρόπο - υπό κάλυψη και χωρίς συνοδευτικές ομιλίες που επιτίθενται στον φιλελευθερισμό.

Αυτά τα σκάνδαλα προσελκύουν λιγότερη προσοχή στο εξωτερικό, αλλά έχουν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις και πολιτική αστάθεια σε πολλές από τις εν λόγω χώρες.

Βουλγαρία

Από τον Ιούλιο, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους στη Βουλγαρία για να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Τα πλήθη φωνάζουν για τις ιστορίες για πολιτικούς και αξιωματούχους που αγοράζουν διαμερίσματα πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς - καθώς και από μια φωτογραφία του κ. Μπορίσοφ, δίπλα σε ένα ανοιχτό συρτάρι γεμάτο με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και χρυσές ράβδους.

Ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εικόνες είναι ψεύτικες. Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τον κατηγόρησε για τη «κυβέρνησης μαφίας».

Ρουμανία

Τα τελευταία χρόνια, μαζικές διαμαρτυρίες έχουν επίσης συγκλονίσει τη Ρουμανία, όπου οι εισαγγελείς κατά των μοσχευμάτων έχουν πολεμήσει με υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Liviu Dragnea, κάποτε ο επικεφαλής της ρουμανικής πολιτικής, στάλθηκε στη φυλακή τον Μάιο του 2019 για τριάμισι χρόνια με κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Ίβο Σανάντερ, ο πρώτος πρωθυπουργός της Κροατίας μετά την ανεξαρτησία, καταδικάστηκε στις 13 Νοεμβρίου σε οκτώ χρόνια για εμπλοκή σε ζητήματα διαφθοράς.

Σλοβακία

Αλλού στην ΕΕ, τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν αναμειχθεί με δολοφονίες. Ο Jan Kuciak, δημοσιογράφος και η αρραβωνιαστικιά του, Martina Kusnirova, δολοφονήθηκαν στη Σλοβακία το 2018.

Ο Kuciak διερευνούσε σχέσεις μεταξύ της ιταλικής μαφίας και αξιωματούχων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό Robert Fico, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τον θάνατο του Kuciak.

Μάλτα

Στη Μάλτα, η Daphne Caruana Galizia, μια εξαιρετική ερευνητική δημοσιογράφος, δολοφονήθηκε το 2017 αφού έγραψε για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος από ισχυρούς αξιωματούχους, καθώς και για τις επιχειρηματικές συναλλαγές της συζύγου του πρωθυπουργού.

Οι έρευνες και οι δημόσιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατό της οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη σύλληψη του αρχηγού του προσωπικού του, Κιθ Σέμπρι.

Ο Σέμπρι είναι ελεύθερος και δεν έχει κατηγορηθεί μετά από αστυνομική έρευνα σχετικά με την πώληση διαβατηρίων της Μάλτας σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Κύπρος

Η πώληση διαβατηρίων της Κύπρου αναφέρουν οι Financial Times είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, με την κυβέρνηση να κατηγορείται ότι εκδίδει διαβατήρια σε ξένους εγκληματίες και συγγενείς «δικτατορίσκων» όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και ο Χουν Σεν της Καμπότζης.

Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η διαφθορά και η βία σε μικρές χώρες όπως η Μάλτα ή η Κύπρος είναι σχετικά ασήμαντες σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 440 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η διαφθορά όπου κι αν είναι επηρεάζει όλη την Ένωση

Ο δείκτης αντίληψης της διαφάνειας της Transparency International υποδηλώνει ότι το πρόβλημα διαφθοράς της Ιταλίας μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό της Μάλτας ή της Κύπρου.

 Η διαφθορά σε οποιαδήποτε χώρα, όσο μικρή κι αν είναι, επηρεάζει την ΕΕ στο σύνολό της.

Κάθε χώρα έχει το ίδιο δικαίωμα βέτο για ορισμένες κρίσιμες πολιτικές, όπως ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Κάθε χώρα έχει επίσης τη σειρά να προεδρεύει της ΕΕ και να διαμορφώνει την ατζέντα της.

Ένα διαβατήριο από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ παρέχει το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται κάποιος οπουδήποτε στην ΕΕ των 27.

Οι εξουσίες της ΕΕ για τη διερεύνηση της διαφθοράς και την επιβολή του νόμου στα κράτη μέλη της είναι περιορισμένες.

Η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις που αφορούν κατάχρηση πόρων της ΕΕ ή καταχρηστικών ενεργειών από το προσωπικό της.

Η συμμετοχή στο EPPO είναι εθελοντική με την Ουγγαρία και τη Πολωνία να έχουν εξαιρεθεί.

Οι ευρωσκεπτικιστές θα εκμεταλλευτούν αυτά τα ελαττώματα για να υποστηρίξουν ότι η ίδια η ΕΕ είναι σάπια.

Ο κ. Μπορίσοφ έχει ασφαλώς λάβει περισσότερη προστασία από συναδέλφους πολιτικούς της ΕΕ από ό, τι του αξίζει.

Αλλά εάν η ΕΕ διαλύθεί, τα προβλήματα διαφθοράς σε χώρες όπως η Βουλγαρία πιθανότατα θα επιδεινωθούν.

Όταν ενεργεί, η ΕΕ είναι μια δύναμη για το καλό αναφέρει το δημοσίευμα.

Μετά την απόλυση της Laura Codruta Kovesi, εισαγγελέα κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ την υποστήριξαν.

Η κ. Kovesi διορίστηκε αργότερα ως επικεφαλής του εισαγγελέα της ΕΕ - αποδεικνύοντας ότι η πολιτική κουλτούρα των Βρυξελλών εξακολουθεί να καθορίζεται από κυβερνήσεις που λαμβάνουν σοβαρά το κράτος δικαίου.

Παρόλα αυτά, τα κράτη με κακή διοίκηση με προβλήματα διαφθοράς εκπροσωπούνται καλά στο τραπέζι της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ποζάρουν μαζί σε συνόδους κορυφής για αυτό που ονομάζεται «οικογενειακή φωτογραφία».

Υπάρχουν αρκετοί στρεβλωμένοι θείοι και ξέφρενα ξαδέλφια που χαμογελούν για την ίδια κάμερα, αναφέρει στο τέλος το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ