19 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων

Η Υπουργός Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου παρουσίασε στα κόμματα τα σενάρια που υπάρχουν ώστε να καταλήξουν στην αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού των €19 εκατ. τον Δεκέμβριο θα παραχωρηθούν αναδρομικά συντάξεις, ώστε κανένας συνταξιούχος να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Υπουργός Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι παρουσίασε στα κόμματα τα σενάρια που υπάρχουν για να καταλήξουμε στην αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.
 
Σε σχέση με τον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η κ. Αιμιλανίδου είπε πως το 2108 ο δείκτης βρισκόταν στο 36,9%, αλλά μετά την καταβολή των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα του ΕΕΕ, ο δείκτης υποχώρησε στο 15,4%.
 
Εξάλλου, για το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Υπουργός Εργασίας είπε πως ο δείκτης αυτός στην Κύπρο βρίσκεται στο 13,7% σε σύγκριση με 14,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιεί η ανισότητα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών».

 Αναφορικά με την αδήλωτη εργασία, η Υπουργός Εργασίας είπε πως το 2009 βρισκόταν στο 26% και υποχώρησε στο 17,5% το 2017, ενώ με την ψήφιση της νομοθεσίας περί αδήλωτης εργασίας σήμερα βρίσκεται στο 12%.
 
Για τον κατώτατο μισθό η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αν και η μελέτη ολοκληρώθηκε από το Φεβρουάριο του 2020 δεν εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας. «Δεν μπορείς να εφαρμόζεις κατώτατο μισθό όταν αυξάνεται η ανεργία. Υπάρχει τελειωμένη μελέτη. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι εφαρμογή κατώτατου μισθού σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», είπε.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τη «δυναμική αντίδραση» του Υπουργείου Εργασίας και τη στήριξη που παραχωρεί στους 190.000 εργαζόμενους και τους αυτεργοδοτούμενους εν μέσω της πανδημίας.
 
Αναφέρθηκε στην καταβολή €19 εκατ. στους χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας πως «πλέον φαίνεται εφικτό να επιτύχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κανένας συνταξιούχος να μην βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε μεν πως τα μέτρα στήριξης του Υπουργείου κινούνται προς τν σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει δε πως «διαπιστώσαμε πως ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2021 δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε άμεσα είτε μακροπρόθεσμα».
 
«Τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων και των ανέργων ακολουθούν την πεπατημένη των τελευταίων ετών χωρίς να προστίθεται οτιδήποτε καινούργιων», είπε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης εξέφρασε ευαρέσκεια για το έργο του Υπουργείου αλλά και της ίδιας της Υπουργού σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Σημείωσε ωστόσο πως επιβάλλεται η πλήρης και ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. «Ο κύκλος του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει κλείσει εδώ και καιρό και επιβάλλεται η πλήρης αναθεώρησή του», είπε, προσθέτοντας επίσης πως η επιβάλλεται επίσης η αναστολή του αναλογιστικού πέναλτι του 12% στην συνταξιοδότηση πριν το 65ο έτος αρχής γενομένης από τα βαριά επαγγέλματα.
 
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε αποδοχή και ταύτιση του Υπουργείου Εργασίας με τη θέση του κόμματος ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα πρέπει να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι αυτό το λόγο χαιρέτισε τη θέση του Υπουργείου για την καταβολή των €19 εκατ σε χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ συνεχίζει να προτείνει την παροχή επικουρικής σύνταξης σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι αδιανόητο να έχουμε συνανθρώπους μας, οι οποίοι να εξαρτώνται από μία σύνταξη και αυτή να είναι κάτω από τα αποδεκτά όρια ανθρώπινης διαβίωσης», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας χαρακτήρισε το θέμα των συντάξεων και τις ανισότητας που υπάρχουν σε αυτό ως «μεγάλο θέμα» και πρόσθεσε πως αναμένει τη συνάντηση της Συνεργασίας με την Υπουργό Εργασίας για εξέταση του θέματος.

«Πιστεύουμε ότι το θέμα των συντάξεων θα πρέπει να γίνει πιο βατό για όλους τους πολίτες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ