Με πόσα μετρητά στο πορτοφόλι ξεκινούν την μέρα τους οι Κύπριοι

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι Κύπριοι έχουν τα δεύτερα πιο "φορτωμένα πορτοφόλια" στην Ευρώπη.

 

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι Κύπριοι ξεκινούν την μέρα τους έχοντας στο πορτοφόλι τους κατά μέσο όρο 114 ευρώ σε μετρητά, έχοντας τα δεύτερα πιο "ακριβά πορτοφόλια" της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στην Δημοσιότητα χθες μελέτη που αφορά τις συνήθειες των καταναλωτών της Ευρωζώνης σχετικά με τις συναλλαγές τους και τους τρόπους που διεκπεραιώνουν τις πληρωμές τους.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ενδιαφέρονται στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα για τις συνήθειες των Ευρωπαίων στις συναλλαγές τους, το ποσό των μετρητών στο πορτοφόλι είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τους τρόπους που γίνονται οι πληρωμές.

Συγκεκριμένα η μελέτη αναφέρει ότι ανάλογα με το ποσό που έχει ο μέσος καταναλωτής στο πορτοφόλι του σε μετρητά μόλις ξεκινήσει την μέρα του, προκαθορίζει το αν προτιμά να χρησιμοποιήσει μετρητά κατά τις συναλλαγές του ή επιλέγει να προβεί σε ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οι ερωτηθέντες της έρευνας κλήθηκαν να αναφέρουν το ποσό των διαθέσιμων μετρητών στο πορτοφόλι τους, στην αρχή της μέρας τους, με τον μέσο όρο των καταναλωτών της Ευρωζώνης ξεκινούν την μέρα τους με 76,5 ευρώ, ωστόσο υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα ανάμεσα στις χώρες.

Το 2019, οι χώρες στις οποίες το μέσο ποσό μετρητών που κατείχαν οι ερωτηθέντες στα πορτοφόλια τους ήταν πάνω από 100 € είναι μόλις 4, με την Αυστρία να φιγουράρει πρώτη με 121 ευρώ, την Κύπρο να ακολουθεί με 114 ευρώ, την Γερμανία με 107 ευρώ και την Ιρλανδία με 103 ευρώ.  

Η μελέτη αναφέρει ότι στις συγκεκριμένες χώρες, η χρήση των μετρητών στην πραγματοποίηση συναλλαγών είναι επίσης από τις ψηλότερες. 

Αντιθέτως, το μέσο ποσό που έχουν στα πορτοφόλια τους οι Γάλλοι είναι 45 ευρώ, οι Ολλανδοί 45 ευρώ και οι Πορτογάλοι 46 ευρώ. Επίσης στην έρευνα φαίνεται ότι οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι χρησιμοποιούν περισσότερο ηλεκτρονικά μέσα για τις συναλλαγές τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ