Χ. Γεωργιάδης: Ενώ οι μαθητές στο δημόσιο μειώνονται οι εκπαιδευτικοί αυξάνονται

Στο στούντιο της εκπομπής "Μεσημέρι και Κάτι", βρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης, μίλησε για τον προϋπολογισμό καθώς και για την κρίση στην παιδεία. 

Της Μόνικας Κουρουφέξη 

Ερωτηθείς για την κ. Νουί που τελικά δεν θα καταθέσει ενώπιων της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ενημέρωση αλλά ούτε και πληροφόρηση σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίο πήρε χθες το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατά πόσο περιλαμβάνει τον Φορέα και την Εστία ο Υπουργός ανέφερε ότι βεβαίως και περιλαμβάνει το Εστία.

"Εστία βεβαίως. Το Εστία έχει προϋπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2019 ούτος ώστε μόλις οριστικοποιηθούν οι πρακτικοί παράμετροι οι οποίες είναι είδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο και έγκριση να μπορεί με το νέο έτος να εφαρμοστεί.

Ο φορέας σύμφωνα με τον Υπουργό δεν χρειάζεται κρατική επιχορήγηση καθώς είναι ιδιωτικός οργανισμός και από αυτόν θα παίρνουμε έσοδα και δεν θα χρειάζεται κρατική στήριξη.

"Όταν λέμε Φορέας εννοούμε την πρώην Λαϊκή τράπεζα η οποία κατέθεσε την τραπεζική της άδεια, πήρε άδεια διαχείρισης δανείων και συνεχίζει να λειτουργεί ως εταιρεία διαχείρισης δανείων περιουσιακών στοιχείων και επειδή δεν έχει να πληρώσει καταθέσεις ότι θα εισπράττει μια φορά το τρίμηνο θα το εμβάζει στα ταμεία του κράτους.

Αυτές οι εισπράξεις δεν έχουν  υπολογιστεί μέσα στα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2019 σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη.

Ωστόσο, ακραίο φαινόμενο χαρακτηρίζει ο υπουργός την περίπτωση να μην εισπραχτεί ούτε ένα ευρώ από τον φορέα αφού σήμερα η διαχείριση αυτών των δανείων και περιουσιακών στοιχείων φέρνει έσοδα περίπου 30 εκατομμύρια τον μήνα. Μέχρι προχθές αυτά τα 30 εκατομμύρια δεν άνηκαν στο κράτος αφού έπρεπε να καλύψουν τις καταθέσεις του κόσμου.

Μείωση φόρου στις καταθέσεις - Από 30% στο 17% ο συντελεστής αμυντικής εισφοράς

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός είπε ότι ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι το φορολογικό πλαίσιο να αξιολογείται συνεχώς και εκεί που υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται βήματα ελάφρυνσης. Τα χθεσινά εξαγγελθέντα όπως είπε ο Υπουργός δεν είναι το πρώτο αλλά το 18ο βήμα ελάφρυνσης που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση.

"Ξεκινώντας από το 2015 εφαρμόζοντας μια πολιτική που έχει και επιβεβαιωθεί και με την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας ότι θα διατηρήσουμε σταθερή την διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, θα αποφύγουμε πάση θυσία την επανεμφάνιση των ελλειμμάτων στα δημοσιοοικονομικά -που τόσο πολύ μας κόστισαν στο παρελθόν- ούτος ώστε και ανάγκες να ικανοποιούμε στο μέτρο πάντοτε του δυνατού αλλά και κάτι να επιστρέφουμε πίσω με ένα τρόπο μελετημένο".

Όπως είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, η συγκεκριμένη φορολογία ήταν πράγματι ψηλή.

«Ήταν πιθανώς η μόνη φορολογία όπου ο συντελεστής στην Κύπρο ήταν ποιο ψηλός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Αυξημένος ο προϋπολογισμός 2019 για το Υπουργείο Παιδείας

Κληθείς να σχολιάσει το αυξημένο ποσό - κατά 36,5 εκατομμύρια ευρώ- που προϋπολογίζεται στον προϋπολογισμό 2019 για την παιδεία ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει και συνάδει με την κυβερνητική πολιτική η οποία δεν διεξάγεται με χαρακτηρισμούς εκ μέρους της Κυβέρνησης αντιθέτως, όπως είπε είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της Κυβέρνησης προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και δεν πρέπει να θεωρείται ως "κίνηση" είτε εχθρική είτε που υπονομεύει το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.

Δεύτερο η αύξηση του προϋπολογισμού, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει την θέση της Κυβέρνησης ότι δεν επιδιώκει εξοικονομήσεις.

"Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας είναι ο μεγαλύτερος, έτσι πρέπει να παραμείνει. Ωστόσο υπάρχει μια διαπίστωση: ενώ ο αριθμός των μαθητών στην δημόσια εκπαίδευση σταδιακά μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών συνεχώς αυξάνεται. Κάτι πάει λάθος προφανώς. Για αυτό και ζητήσαμε μια διαφοροποίηση στον διδακτικό χρόνο ούτος ώστε να περισσέψουν ώρες για να αξιοποιηθούν για άλλες πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης".