Ανάκαμψη οικονομίας μόνο με εμβόλιο και τουρισμό

Μετά τους εμβολιασμούς θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού που θα καθορίσει την πορεία εξόδου από την κρίση δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Ήδη τα πράγματα είναι θετικότερα από ότι το καλοκαίρι, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης. «Και η βιομηχανική παράγωγη και οι κενές θέσεις βάσει στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας, είναι σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι προηγουμένως. Φαίνεται ότι επιχειρήσεις και αγορά πιστεύουν ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Η κρατική παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτό που στήριξε τους καταναλωτές και βοήθησε τις επιχειρήσεις να κρατηθούν. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης ότι και «οι χαλαρώσεις από τις κεντρικές τράπεζες βοήθησαν αρκετά στην όλη κατάσταση. Όμως αυτά τα μέτρα τονίζεται ότι είναι προσωρινά και θα εξαρτηθούν όλα, αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας από το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την πανδημία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν σηκώνει κουβέντα για τον 13ο η Ζέτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Για το αν εντοπίζονται λάθη στον τρόπο αλλά και το περιεχόμενο των μέτρων στήριξης ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι εύκολο εκ των υστέρων κάποιος να βρίσκει λάθη… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν το κατ’ επείγον εντός του οποίου πρέπει να λαμβάνονται αυτά τα μέτρα. Κάποια λάθη σίγουρα έχουν γίνει ως προς την κατανομή τους». Επί παραδείγματι υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, η αναστολή δόσεων θα μπορούσε να μην αφορά εργαζόμενους που δεν επηρεάστηκαν καθόλου οι μισθοί και τα εισοδήματα τους όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Θα μπορούσε δηλαδή να γίνει εξαίρεση όπως ας πούμε και σε ότι αφορά εταιρίες υπεραγορών που είχαν άνοδο ή ακόμη και φαρμακεία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο τομέας που θα καθορίσει την έξοδο από την κρίση που επέφερε η πανδημία, είναι ο τουρισμός. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κατασκευαστικός τομέα με τον τρόπο που εξελίχθηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, θα έχει ομαλή επιβράδυνση.

Ο κ. Γεωργιάδης, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ακινήτων έχουν προπωληθεί στο πλαίσιο του ΚΕΠ, διευκρίνισε ότι «Αν σταματούσε απότομα όλη η δραστηριότητα με τον κατασκευαστικό τομέα και το ΚΕΠ, το πρόβλημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο… Αν όμως γίνει μια ομαλή τελική κατάργηση, σε διάστημα 3 με 4 χρόνια , θα καταφέρει ο τουρισμός να ανακάμψει σε αυτό το διάστημα και θα είναι ανεπαίσθητη η απώλεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε τροχιά καταψήφισης ο προϋπολογισμός του 21’

Αναφερόμενος στις παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι «είναι χρήσιμο να καμφθεί η γραφειοκρατία και να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαδικασίες  στο επίπεδο της δικαιοσύνης. Είναι τεράστιές η απώλειες από τους αργούς ρυθμούς στη δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον προϋπολογισμό ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο δεν μπορούν να μπουν σε μια πολιτική συζήτηση. Ωστόσο όπως σχολίασε, «Αν θα πάει τρεις με τέσσερις μήνες το κράτος χωρίς προϋπολογισμό, τότε θα υπάρξουν όντως σοβαρές επιπτώσεις. Αν το ζήτημα όμως λυθεί σε μερικές βδομάδες δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα». Κατά τον κ. Γεωργιάδη, η ουσία της υπόθεσης που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα αναφορικά με την καταψήφιση του προϋπολογισμού, έγκειται στην δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας. Συνεπώς όπως είπε, αυτό θα είναι αποτρεπτικό και για τους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ