Τι σπουδές εξασφαλίζουν επαγγελματική στέγη στους Κύπριους νέους

Η δημιουργία ενός Φορέα εργασίας θα αυξάνει τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ποια επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ένας στους δύο νέους κάτω των 35 ετών στην Κύπρο είτε φτάνουν στην ανεργία είτε έχουν μισθό κάτω των 1000 ευρώ και δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες.

Ο σύμβουλος σπουδών κ. Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα αγοράς εργασίας με σκοπό την αύξηση των πιθανοτήτων επαγγελματικής αποκατάστασης.

Φορέας που θα καθοδηγεί τους νέους στο τι θα σπουδάσουν

Ο φορέας αυτός θα έχει ως βασικό αντικείμενο την ενημέρωση των νέων για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς σε επιστημονικό και επαγγελματικό προσωπικό και θα λειτουργεί ως πυξίδα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι μέσω του φορέα αυτού, όταν οι μαθητές φτάνουν στην κρίσιμη ηλικία ως μαθητές της Γ Λυκείου, θα ξέρουν τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά και θα μπορούν να κάνουν τις επιλογές των σπουδών τους βάσει του τι χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.

Εξηγώντας ο κ. Σαββίδης το πώς θα λειτουργήσει ο προτεινόμενος φορέας, ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μοντέλο το οποίο θα προβλέπει τις ανάγκες που θα έχει η κυπριακή αγορά για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

«Δεν είναι κάτι δύσκολο να δημιουργηθεί το εν λόγο μοντέλο, ήδη υπάρχει στις ευρωπαϊκές χώρες κάτι αντίστοιχο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με την συμβολή στατιστικολόγων και κρατικών υπηρεσιών», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η παιδεία πρέπει να υποτάσσεται στις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς, ανέφερε ότι από την μια δεν πρέπει να επιβάλλεται στους νέους το τι θα σπουδάσουν, ωστόσο από την άλλη το φαινόμενο που παρατηρείται με μορφωμένους ανθρώπους να μην μπορούν να βρουν επαγγελματική στέγη είναι τραγικό.

Ποιοι κλάδοι έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Κύπρο;

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε η ζήτηση στην αγορά εργασίας διαφοροποιείται αναλόγως των συνθηκών, σημειώνοντας το παράδειγμα με τους πτυχιούχους βιολόγους που για πολλά χρόνια «βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» και τώρα λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα εν λόγω επαγγέλματα με την δημιουργία νέων κέντρων έρευνας, χημείων και διαγνωστικών κέντρων.

Σε ερώτηση για το ποιοι κλάδοι στην Κύπρο, φαίνονται να έχουν αυξητική τάση και την περισσότερη ζήτηση, ο κ. Σαββίδης τόνισε ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με την Ανάλυση Δεδομένων και την Στατιστική δείχνουν ότι είναι απαραίτητα στην αγορά και την κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια.

Η Στατιστική σαν εργαλείο είναι αυτή που μπορεί να δώσει τις απαντήσεις στις επιχειρήσεις ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της αγοράς.

Επίσης, τίτλοι σπουδών που έχουν σχέση με το Forensic Accounting και κλάδους της χρηματοοικονομικής φαίνεται ότι έχουν αυξητική τάση στην κυπριακή αγορά εργασίας.

Με την δημιουργία του Φορέα, θα μπορούν να καθοδηγηθούν οι νέοι προς τα εκάστοτε επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση και θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις ενώ και τα πανεπιστήμια θα έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να σπουδάσουν στην Κύπρο

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη τάση για παραμονή των Κύπριων φοιτητών στην Κύπρο. Έχει αυξηθεί αρκετά το ποσοστό των φοιτητών που επιλέγουν να σπουδάσουν στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Επίσης στις πρώτες επιλογές των Κυπρίων για σπουδές παραμένει η Ελλάδα, ενώ λόγω της αύξησης των διδάκτρων και του Brexit έχει παρατηρηθεί μεγάλη μείωση των φοιτητών που επιλέγουν την Μεγάλη Βρετανία για τις σπουδές τους.

Η Γερμανία και η Ολλανδία, είναι ψηλά στις επιλογές των Κύπριων νέων που θέλουν να σπουδάσουν σε ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ