Ποιες χώρες έχουν αγοράσει τα 7,25 δισεκατομμύρια εμβόλια; (Γράφημα)

Πόσα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παράγγειλε η κάθε χώρα, από ποιες εταιρείες και ποιο το κόστος;

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τον Νοέμβριο του 2020, βγήκαν οι ειδήσεις ότι τα πρώτα εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν έτοιμα για διάθεση, ενώ μέχρι τώρα, περίπου 7,25 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν προ-αγοραστεί από χώρες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Τα γραφικά που έχουν ετοιμαστεί από την διαδικτυακή ομάδα του Visual Capitalist απεικονίζουν τον αριθμό των δόσεων εμβολίου που έχουν αγοράσει τα κράτη, όπως επίσης τις εταιρείες και τους οργανισμούς που έχουν προ-πωλήσει.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω του  Launch and Scale Speedometer του Duke Global Health Innovation Center με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

Κατανομή εμβολίων COVID-19 ανά χώρα

Αν και οι χώρες με υψηλό εισόδημα αγοράζουν προς το παρόν τις μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, η Ινδία έχει παραγγείλει 1,5 δισεκατομμύρια - περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη χώρα.

Οι ΗΠΑ έχουν προ-αγοράσει 1,01 δισεκατομμύρια δόσεις και παρόλο που αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος από το ποσό που έχει αγοράσει η Ινδία, οι ΗΠΑ έχει πληθυσμό περίπου 330 εκατομμύρια σε σύγκριση με τους 1,3 δισεκατομμύρια Ινδούς.

Χωρίς την αγοραστική δύναμη των χωρών με υψηλό εισόδημα, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα πρέπει να αξιοποιήσουν άλλα μέσα για την απόκτηση εμβολίων COVID-19, όπως ο εθελοντισμός για κλινικές δοκιμές με αντάλλαγμα δόσεις εμβολίων, όπως έγινε στο Περού. Η ικανότητα της Ινδίας να αγοράσει τόσες πολλές δόσεις προήλθε από τις κατασκευαστικές συμφωνίες στην Ινδία με τους παραγωγούς εμβολίων.

Ως ποσοστό των συνολικών δόσεων που πωλήθηκαν, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν αγοράσει σχεδόν το 54%, που αντιστοιχεί σε 4 δισεκατομμύρια δόσεις. Εν τω μεταξύ, οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν αγοράσει λίγο περισσότερο από 23%.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς έχει δεσμεύσει τον υψηλότερο αριθμό δόσεων ανά άτομο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχοντας παραγγείλει πάνω από 350 εκατομμύρια εμβολιασμούς για έναν πληθυσμό άνω των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ισοδυναμεί με εννέα δόσεις ανά άτομο.

Ποιοι αγόρασαν το κάθε εμβόλιο

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 200 υποψήφιες εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και επιταχύνουν τις διαδικασίες διάθεσης. Ωστόσο, μια σημαντική πτυχή που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν θα καταφέρουν όλες οι εταιρείες που βρίσκονται τώρα σε πειραματικό στάδιο των εμβολίων, να πάρουν την έγκριση για την διοχέτευση του εμβολίου τους στην αγορά.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι το πιο δημοφιλές μέχρι τώρα, με πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν πωληθεί. Το ακαδημαϊκό ίδρυμα, μαζί με την AstraZeneca, έχουν προπωλήσει από 500 εκατομμύρια εμβόλια σε Ινδία και ΗΠΑ και άλλα 400 εκατομμύρια εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Novavax, ο δεύτερος κατά σειρά μεγαλύτερος πωλητής εμβολίων COVID-19, έχει προ-πωλήσει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν προ-πωλήσει το 10% και το 6% των συνολικών δόσεων εμβολίου που έχουν κατασκευαστεί αντιστοίχως.

 Όσον αφορά την τιμολόγηση, η Pfizer-BioNTech, κοστολογεί τις δόσεις των εμβολίων τους στα 19,50 $ ανά δόση. Με τον τρέχοντα αριθμό δόσεων που έχουν ήδη πωληθεί από την Pfizer-BioNTech, αυτό ισοδυναμεί με έσοδα που ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος

Χωρίς εμβόλια COVID-19, τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού όπως η κοινωνική απόσταση και οι αυτοπεριορισμοί, φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ στο άμεσο μέλλον.

Κοιτάζοντας πέρα ​​από ποιες χώρες λαμβάνουν πρώτα τα εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη που θα περιγράφει λεπτομερώς ποια άτομα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, με έμφαση στους εργαζόμενους που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή  στην υγειονομική περίθαλψη και τους ηλικιωμένους.

Οδεύοντας προς στο μέλλον, όπου η ζωή θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα πριν την πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να φτάσουν εκεί πιο γρήγορα από άλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ