Του Χρήστου Μιχάλαρου
Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον διεθνή οίκο Standard&Poor’s (S&P) στην επενδυτική βαθμίδα με αξιολόγηση Ba2, το Τμήμα Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προχώρησε στην έκδοση 10τούς ομολόγου, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο και συγκεντρώνοντας ποσό ύψους €1,5 δισ., πετυχαίνοντας απόδοση 2,6%.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έκανε λόγο για «δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου» χαρακτηρίζοντας τη νέα έξοδο ως «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυπριακή Οικονομία.
Μιλώντας στο Capital Today o βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης θεωρεί την εξέλιξη πολύ καλή, αλλά κα αναμενόμενη, καθώς πλέον υπάρχει πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό.
«Πλέον, πολλά επενδυτικά ταμεία τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράζουν κυπριακά ομόλογα, λόγω του ότι βρίσκονταν στην κατηγορία “σκουπίδια”, πλέον έχουν πρόσβαση. Νομίζω ότι το όφελος είναι μεγάλο, αλλά θα φανεί αργότερα, καθώς η ζήτηση για τα κυπριακά ομόλογα θα αυξηθεί και έτσι θα μειωθεί το κόστος δανεισμού», σημειώνει.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό για την Κύπρο, το χρέος της οποίας είναι αρκετά μεγάλο.
Πρόσθεσε επίσης ότι λόγω αυτής της εξέλιξης, οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν πλέον να εμπιστεύονται περισσότερο την Κύπρο, με τις ξένες επενδύσεις να αναμένεται να αυξηθούν μαζί με τις θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος κρίνει ως ικανοποιητική την απόδοση του 2,4%, ο κος Μαυρίδης απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος προσελκύει αγοραστές ομολόγων λόγω των καλών αποδόσεων, καθώς οι πιο ασφαλείς χώρες όπως Γερμανία και οι ΗΠΑ, δίνουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις.
Ο Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου ναι μεν αποτιμά το γεγονός ως «θετικό», ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
«Σίγουρα το γεγονός της εξόδου στις αγορές είναι θετικό, καθώς το κόστος δανεισμού για το κράτος μειώνεται, κάτι που βοηθάει στην εξοικονόμηση πόρων για τον προϋπολογισμό. Έχει σημασία, ωστόσο, το πώς οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνίας. Η μέχρι σήμερα πολιτική της Κυβέρνησης έχει εξυπηρετήσει τους λίγους κι έχει δημιουργήσει αυξημένες οικονομικές ανισότητες. Αυτό μας ανησυχεί για το μέλλον», τονίζει.
Όσον αφορά στην απόδοση του ομολόγου, ο κος Πολυκάρπου σχολίασε ότι πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες ιστορικά αποδόσεις, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει σύγκριση με τις αποδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούτας αναφέρει ότι πρόκειται για κάτι θετικό, όμως οι πανηγυρισμοί, οι διθύραμβοι και τα περί «success story» θα πρέπει να αποφεύγονται.
Όπως σημειώνει, η Κύπρος «είχε πέσει στο βούρκο» και χρειάστηκαν θυσίες, τόσο από το λαό, όσο και από τα κόμματα που με την υπεύθυνη στάση τους «έβαλαν πλάτη» κι ενέκριναν σχέδια τα οποία θα βοηθούσαν τον κόσμο.
«Είναι θετικό που το κράτος κατάφερε μετά από τόσα χρόνια να φύγει από την κατηγορία “σκουπίδια” και να περάσει στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς πλέον ανοίγουν νέες αγορές για επενδύσεις που με τη σωστή διαχείριση θα βοηθήσουν τους κατοίκους του νησιού να επωφεληθούν», είπε.
Πλέον, σημείωσε, η σωστή οικονομική θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί.
«Φτάσαμε εκεί που ήμασταν παλαιότερα. Θα πρέπει να προσέξουμε, πέραν από τα δημοσιονομικά, να επωφεληθεί και ο λαός χειροπιαστά. Μπορεί να πηγαίνουμε καλύτερα, αλλά οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί και οι νέοι μας φεύγουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να διατηρήσουμε τα κεκτημένα», τόνισε.
Επικριτική είναι από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία θεωρεί ότι η Κυβέρνηση βιάστηκε να εξαργυρώσει την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην κυπριακή Οικονομία ο οίκος αξιολόγησης.
«Τα χρήματα που θα πάρουμε από το νέο ομόλογο θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση χρέους και όχι για κάλυψη κρατικών αναγκών. Θα έπρεπε να περιμένουμε να μας αναβαθμίσουν και άλλοι οίκοι αξιολόγησης πριν επιχειρήσπουμε να βγούμε στις αγορές για να απολαύσουμε το αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων», είπε.
Τόνισε δε ότι το επιτόκιο 2,4% το οποίο πέτυχε η Κυβέρνηση δεν είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, καθώς πρόκειται για 10ετές ομόλογο και όχι για μικρότερης διάρκειας, ενώ θεωρεί ότι εκείνο που γλιτώσαμε ήταν κόστος της τάξεως του 0,2%.
«Θεωρώ ότι το 2,4% δεν είναι και τόσο επενδυτικό ως επιτόκιο για ένα 10ετές ομόλογο. Αν επρόκειτο για 3μηνο ή 6μηνο θα ήταν δικαιολογημένο, αλλά για επενδυτική βαθμίδα είναι λίγο υπερβολικό», επισημαίνει προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς.
Η ίδια πάντως ανέμενε όπως λέει ενημέρωση στην Επιτροπή Οικονομικών σχετικά με τα ομόλογα που λήγουν αυτό τον καιρό και τα επιτόκιά τους.