"Ο εμβολιασμός θα λειτουργήσει σαν την αεροπορία για να κερδηθεί η μάχη"

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο υπάρχει μια ακτίδα φωτός που είναι ο εμβολιασμός.

Από την πρώτη στιγμή είχε τονιστεί ότι αυτή η κρίση δεν είναι όπως τις άλλες λόγω του μεγάλου στοιχείου της αβεβαιότητας που την χαρακτηρίζει, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο τώρα υπάρχει μία ακτίδα φωτός μέσω του εμβολίου, παραλληλίζοντας τον εμβολιασμό σαν την αεροπορία που θα έρθει να καλύψει για να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε το κράτος οφείλει να είναι ευέλικτο και να ζυγίζει συνεχώς τα δεδομένα, με το εμβόλιο να δίνει ίσως μια διέξοδο ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη ύφεση που θα οδηγούσε σε μία τραπεζική κρίση, μία κρίση χρέους και στο να χαθούν ζωές λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Από τον Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε ότι το κράτος θα έχει ρευστότητα, μέσω της εξόδου στις αγορές, χωρίς να γίνεται αλόγιστη χρήση ώστε την παρούσα στιγμή να μπορεί να γίνει στήριξη της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το κράτος είναι διατεθειμένο να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης σε περίπτωση που το Lockdown παραταθεί ο Υπουργός ανέφερε ότι με τα νέα μέτρα στήριξης δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις μόνο για τις 3 βδομάδες του νέου Lockdown αλλά στηρίζονται τομείς τις οικονομίας οι οποίοι είχαν συσσωρευμένες απώλειες για μια πιο μακρά περίοδο.

Οφείλει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο - "Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά"

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα για το κράτος είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσω των νέων σχεδίων στήριξης και για να γίνει αυτό βασικό όπλο είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί στις 18 Ιανουαρίου.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Γ σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν «φαεινά σχέδια ούτε μαγικά ραβδιά» και σε περίπτωση που υπάρξει ξανά καταψήφιση οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστερες.

Επανέλαβε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα εκλάβουν ως πολιτική αστάθεια την μη ψήφιση του προϋπολογισμού μέσα στον Ιανουάριο, κάτι το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα της κυπριακής οικονομίας.

Υπάρχει ο κίνδυνος για στάση πληρωμών από το κράτος;

Με το δημόσιο χρέος να έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 115% και την ύφεση να δείχνει ότι θα συνεχίζεται για το επόμενο διάστημα τίθεται το ερώτημα αν κινδυνεύουν τα οικονομικά του κράτους και αν υπάρχει το ενδεχόμενο για στάση πληρωμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πάντοτε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών ώστε να μην αφεθεί αυτή η κρίση να οδηγήσει σε περιπέτειες όπως αυτές που  μπήκε το 2013 με μνημόνια, επώδυνα μέτρα, μείωση των παροχών και του κοινωνικού κράτους.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι δυστυχώς με αυτήν την απρόβλεπτη κρίση πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο με το ενδεχόμενο να υπάρξει στάση να είναι πάντοτε πιθανό, τονίζοντας ότι η δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταστήσει αυτό το ενδεχόμενο όσο πιο απομακρυσμένο γίνεται.

Σε αυτή την μάχη που δίνεται ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η οικονομική διαχείριση μπορεί να αντέξει ως ένα σημείο χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό ως την αεροπορία που θα έρθει να καλύψει ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ