Καταθέτουν Σαρρής και Σταυράκης για τα χρυσά διαβατήρια

Καταθέτει ο Υπουργός ο οποίος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών κατά την δημιουργία του Προγράμματος και ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών της διακυβέρνησης Χριστόφια.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Μετά τον Χάρη Γεωργιάδη σειρά παίρνουν οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Χαρίλαος Σταυράκης για να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον η κατάθεση των δύο αφού και οι δύο κατείχαν το τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών σε περιόδους που ήταν καθοριστικές για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι ο Μιχάλης Σαρρής διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο δημιουργίας της αρχικής μορφής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, το 2007, επί προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ακολούθησε ,επίσης, μία μικρή περίοδος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία ο Μιχάλης Σαρρής κάθισε στην καυτή καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη περίοδος ήταν περίπου αυτή που έφερε τα πάνω κάτω στην κυπριακή οικονομία μετά τα κρίσιμο Eurogroup του 2013 που οδήγησε στο κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας. 

Ο Χαρίλαος Σταυράκης διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί της προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια, από την εκλογή του μέχρι τον Αύγουστο του 2011, μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας, λίγο μετά την έκρηξη στην Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης".

Σημειώνεται ότι μετά την απόσυρση του Χαρίλαου Σταυράκη από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε προχωρήσει στην χαλάρωση των κριτηρίων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η αναφορά που γίνεται στο Πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου με τον τέως Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, βάσει του πορίσματος, να προβαίνει σε παρέμβαση για την πολιτογράφηση επενδυτών των οποίων είχε απορριφθεί η αίτηση.

Το Economy Today θα καλύψει ζωντανά την κατάθεση των δύο Υπουργών Οικονομικών ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Σαρρής θα καταθέσει ενώπιον των μελών της Επιτροπής στις 10.00 το πρωί, ενώ στις 12.00 θα καταθέσει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ