Κακό προηγούμενο τα «χατίρια» της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανακούφιση για την ψήφιση, ανησυχία όμως για δημιουργία προηγουμένου σε ότι αφορά την εργαλειοποίηση του προϋπολογισμού, εξέφρασε ο Πρ. του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς είναι η αχρείαστη αβεβαιότητα και η αστάθεια», εκφράζοντας την «ανακούφισή» του για την ψήφιση.

Αναφερόμενος όμως στα «χατίρια» της κυβέρνησης έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου αυτά να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για «εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση» που μπορεί να αποτελέσει κακό προηγούμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεκασμοί και ευθύνες σε Υπουργικό Χριστόφια (ΒΙΝΤΕΟ)

«Από μόνο του το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων (σ.σ. που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατόπιν αιτημάτων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) δεν μπορεί να καταστρέψει την οικονομία και να μας οδηγήσει σε αδιέξοδα. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι δημιουργείται προηγούμενο που δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις. Δηλαδή να χρησιμοποιούμε τον κρατικό προϋπολογισμό ή οποιονδήποτε άλλον νόμο που πάει στη Βουλή και να ζητούνται ανταλλάγματα και αυξημένες δαπάνες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα είναι, όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολο να ζητάς και να πλειοδοτείς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίστηκε εν μέσω "δονήσεων" ο προϋπολογισμός (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «Βεβαίως πρέπει να γίνεται ο διάλογος και αν κάτι είναι σωστό να ψηφίζεται. Αλλά είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και απαιτούνται σημαντικά αυξημένα κονδύλια. Αν αυτό γίνει ο κανόνας την επόμενη φορά θα αρχίσουμε μια πλειοδοσία και αυτό είναι ανησυχητικό».

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για την συνολική ύφεση για το 2020 υπογράμμισε ότι αν και μπορεί να κλείσει γύρω στο 5 με 5,5% δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Και αυτό επειδή «είδαμε μια άνευ προηγουμένου στήριξη της οικονομίας από το κράτος δηλαδή χωρίς την κρατική παρέμβαση, η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην ξεφύγει το δημόσιο χρέος. Αναπόφευκτα θα αυξηθεί, αλλά να μη γίνει εκμετάλλευση για αλόγιστες δαπάνες. Υπάρχει και η επόμενη μέρα και το χρέος που είναι γύρω στα 120% του ΑΕΠ ήδη, θα πρέπει να εξυπηρετηθεί ».

Αναφορικά με την αξιολόγηση που αναμένεται για αργότερα σήμερα από τον οίκο Moody’s ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε πως «αν και δεν είναι εύκολο να προκαταβάλει κανείς τις αξιολογήσεις» τα δεδομένα συντείνουν στο να γίνει μια συγκρατημένη αξιολόγηση.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι εξελίξεις όπως το Brexit αποτελούν προκλήσεις οι οποίες μπορεί να μετατραπούν σε ευκαιρίες για πολλά επίπεδα της οικονομίας της Κύπρου.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ