Τα κουρέματα σατανάδες και τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Jho Low

Τι αναφέρθηκε σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα "χρυσά διαβατήρια".

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Νέα γκρίζα σημεία για την δράση των μεσαζόντων που ενήργησαν στην υπόθεση του Μαλαισιανού Jho Low προκύπτουν από την σημερινή δημόσια ακρόαση του Αρχιεπισκόπου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τις δύο προτάσεις που είχαν προταθεί στην Βουλή ως σατανάδες, κατά την αναφορά του για την δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία του Μαρτίου του 2013. 

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις της Επιτροπής είχαν ως επίκεντρό τους την πολύκροτη υπόθεση του Μαλασιανού Τζόου Λόου με τον Αρχιεπίσκοπο να αναφέρει τα γεγονότα περίπου με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα είχε αναφέρει την προηγούμενη Κυριακή, χωρίς να ρίχνει ιδιαίτερο φως στο υπόλοιπο έργο της Ερευνητικής.

"Ήθελα να ξεμπερδεύω γρήγορα με αυτές τις καταστάσεις"

Ερωτηθείς για τις τρεις αιτήσεις πολιτογραφήσεων που είχαν γίνει, ανάμεσά τους και αυτή του Μαλαισιανού, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι η εμπλοκή του έγινε ώστε να υποβοηθηθεί ο ντιβέλοπερ να προχωρήσει στην ανάπτυξη της γης που είχε αγοράσει από την Αρχιεπισκοπή.

Ο ντιβέλοπερ είχε αγοράσει το χωράφι, ωστόσο όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος "δεν είχε λεφτά για να το τιτλοποιήσει", κι ως εκ τούτου, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν υποχρεωμένος να υπογράφει τα έγγραφα.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας τόνισε ότι "ήθελε να ξεμπερδεύει το συντομότερον δυνατόν με αυτές τις καταστάσεις" και αν έπαιρναν τα διαβατήρια δεν θα υπήρχαν άλλες δεσμεύσεις από τον ίδιο για τις εν λόγω υποθέσεις.

Γκρίζα σημεία σε σχέση με τον ντιβέλοπερ και τον διαμεσολαβητή της επένδυσης Λόου

Κατά την σημερινή δημόσια ακρόαση του Αρχιεπισκόπου ίσως να μπλέχτηκαν και λίγο περισσότερο τα πράγματα όσον αφορά την υπόθεση Λόου αφού φαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε επικοινωνία με άτομο το οποίο κατονόμασε ο οποίος φαίνεται να μεσολαβούσε στο ζήτημα μεταξύ του ντιβέλοπερ και της Αρχιεπισκοπής.

Προέκυψε κάποια σύγχυση βάσει των όσων λέχθησαν από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου αφού δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο μεσολαβητής ήταν και ο ίδιος ντιβέλοπερ ή κατά πόσο ο ντιβέλοπερ είχε άμεση επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο το πως συνδέονται οι πολιτογραφήσεις των τριών μεταξύ τους, ανάμεσά τους και ο Λόου, που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την επίσπευση των πολιτογραφήσεών τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε στην Ερευνητική Επιτροπή όλα τα στοιχεία που αφορούν την εταιρεία των ντιβέλοπερ καθώς και τα άτομα που φαίνονται ως διευθυντές της.

Ερωτηθείς για το αν είχαν ελεγχθεί από τον ίδιο οι τρεις πολιτογραφηθέντες, ανάμεσά τους και ο Μαλαισιανός, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε την  οδό του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ήταν εντελώς αδύνατο να πραγματοποιήσουμε κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ότι "Δεν μπορούσα να απευθυνθώ σε κάποιον για διευκρινήσεις. Δεν είχα εξουσία να αποταθώ στην Ευρώπη ή στην ΚΥΠ και ήταν δουλειά του κ. Υπουργού να αποφανθεί αν ήταν κύριοι οι εν λόγω ανθρώποι".

Η εισφορά των 300.000 ευρώ

Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση της Ερευνητικής Επιτροπής για την εισφορά του Μαλαισιανού προς την Θεολογική Σχολή επανέλαβε ότι τα λεφτά κατατέθηκαν μέσω επιταγής της Τράπεζας Κύπρου στην Αρχιεπισκοπή και μετά μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό της Θεολογικής Σχολής. 

Σχολίασε ότι δεν θεώρησε ότι προέρχονταν από παράνομες δραστηριότητες αφού δεν "ήρθαν μέσα σε σακκούλλες" αλλά μέσω των νόμιμων διαδικασιών των Τραπεζών. 

Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Λόου επέμενε να έρθει για να γνωρίσει τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ οι μόνες πληροφορίες που είχε για τον Μαλαισιανό ήταν μέσω του ντιβέλοπερ. Δεν μπορούσε να γνωρίζει τότε "αν ο κ. Λόου δεν ήταν κύριος" ενώ θεώρησε ότι για να δεχτεί η Τράπεζα Κύπρου τα λεφτά του σημαίνει ότι "δεν προέρχονταν από βρώμικα χρήματα".

Σημείωσε ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι "κρύβει η ψυχή του ανθρώπου" και έρχονται τώρα και τον κατηγορούν μετά από 5 χρόνια.

Οι σατανάδες τα κουρέματα - Δεν ντρέπονται οι Ευρωπαίοι να κατηγορούν την Κύπρο

Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Αρχιεπισκόπου για τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2013. Ανέφερε ότι την εν λόγω περίοδο ο Πρόεδρος "ήταν τόσο αγχωμένος που ήταν κοντά σε εγκεφαλικό".

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι σε διάλογο που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η πρώτη εισήγηση για κούρεμα που δεν πέρασε από την Βουλή ήταν λιγότερο ανώδυνη για την Κύπρο, με τον Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει σήμερα πως του είχε απαντήσει λέγοντάς του ότι "σατανάς ήταν και η πρώτη εισήγηση για κούρεμα στην βουλή, σατανάς ήταν και η δεύτερη".

Τόνισε επίσης ότι όταν είχε δει τα δημοσιεύματα από ξένες χώρες για το Πρόγραμμα των διαβατηρίων είχε διαφωνήσει με τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου αναφέροντας ότι "δεν ντρέπονται οι Ευρωπαίοι να διασύρουν την Κύπρο επειδή δίνει διαβατήρια;".

"Πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε"

Γενναιόδωρος με τις ατάκες ήταν σήμερα στην δημόσια ακρόασή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Αρχιεπίσκοπος αφού ανέφερε ότι το 2013 και μέσα στον οικονομικό κυκεώνα που βυθιζόταν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συμβουλέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "πρέπει να κοιτάξουμε τι γίνεται με την οικονομία, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε και να αρχίσουμε δουλειά" ενώ τόνισε ότι "δεν έβγαλε τον εαυτό του έξω".

Αναφορά είχε κάνει επίσης κατά την σημερινή ακρόαση και στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Βενιαμίν σημειώνοντας ότι αν ήταν ο Βενιαμίν Υπουργός Εσωτερικών τίποτε από όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ