Αναβολή και παράταση συζήτησης για τα «Δικαστήρια των εκποιήσεων»

Ανησυχίες από πλευράς ΕΔΕΚ - Διαβεβαιώσεις από Υπουργείο Δικαιοσύνης για «επισταμένη μελέτη των εισηγήσεων της ΕΔΕΚ»

του Χρίστου Πέτρου

Νέα παράταση παίρνει η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών για τον «Περί Δικαστηρίων (τροποποιητικό) Νόμο του 2019». Σύμφωνα με πληροφορίες του Εconomy Today, η συζήτηση μεταφέρεται στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών που είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Τετάρτη.  

Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συζήτηση οφείλεται στο γεγονός ότι συμπίπτει η ώρα συζήτησης του Ν/σ στην Επιτροπή με το Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου είναι αδύνατη η παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Νομικών. Η αναστολή σχετίζεται επίσης και με το γεγονός ότι θεσμικοί οικονομικοί παράγοντες θέλησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να μελετήσουν επισταμένως το εν λόγω νομοσχέδιο.

Εξάλλου η αναβολή όπως πληροφορείται το Economy Today, δίνει χρόνο στα ενδιαφερόμενα Υπουργεία, της Δικαιοσύνης και των Οικονομικών να μελετήσουν μια σειρά από πτυχές του Νομοσχεδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προετοιμάζεται για ψηφιακό Ευρώ η ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτέλεσε την πρώτιστη επιδίωξη από κόμματα της αντιπολίτευση και κυρίως από την ΕΔΕΚ προκειμένου να συναινέσουν στην ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Πηγές από το κόμμα της ΕΔΕΚ ανέφεραν στο Economy Today ότι πέραν της αναβολής της σημερινής συζήτησης, αυτό που βλέπουν με επιφύλαξη είναι αν κατά πόσον από μέρους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μελετώνται μια σειρά από «μείζονος σημασίας» εισηγήσεις επί του κειμένου του νομοσχεδίου. «Δεν είχαμε κάποια ένδειξη για το κατά πόσον γίνεται μελέτη των εισηγήσεών μας και αυτό μας στεναχωρεί» αναφέρουν από την ΕΔΕΚ.

Ωστόσο αυτό που διεμήνυσαν πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Economy Today είναι ότι «Μελετώνται επισταμένως οι τελευταίες εισηγήσεις της ΕΔΕΚ και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από το Υπουργείο Οικονομικών».

Οι εισηγήσεις αυτές, έχουν ως σκοπό την ενσωμάτωση στο κείμενο του νομοσχεδίου, προνοιών που να διευκρινίζουν ότι οι δανειολήπτες θα μπορούν να προσφεύγουν στα ειδικής δικαιοδοσίας Επαρχιακά Δικαστήρια που θα εξετάζουν χρηματοοικονομικές υποθέσεις:

  • Όχι μόνο για διαφορές που θα προκύπτουν μετά την απόφαση των τραπεζών για εκποίηση περιουσιών, αλλά πριν την εγγραφή επ’ ονόματι νέου αγοραστή.
  • Επίσης από την ΕΔΕΚ επιδιώκουν με τις εισηγήσεις τους, να καταστεί σαφές με τον νέο νόμο, ότι με την καταχώρηση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών στα Δικαστήρια, θα ενεργοποιείται αυτόματα η αναστολή εκποιήσεων της εκρεμοδικούσας υπόθεσης.
  • Να μπορεί επίσης ο δανειολήπτης – οφειλέτης  με την παραλαβή της ειδοποίησης τύπου Θ, να προσφεύγει στα δικαστήρια, για να διευθετεί διαφορές που τυχόν υπάρχουν με τα τραπεζικά ιδρύματα ως προς το αληθές και πραγματικό υπόλοιπο της οφειλής ή χρέους του.

Υπενθυμίζεται πως η ειδοποίηση τύπου Θ (συνοδευόμενη από την ειδοποίηση τύπου Ι) σηματοδοτεί την έναρξη διαδικασίας του πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο οφειλέτης βάσει των υφιστάμενων νόμων, ενημερώνεται με αυτές τις ειδοποιήσεις (Θ και Ι ) για το υπόλοιπο του χρέους του για το οποίο του παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης εντός 30 ημερών από την ημέρα έκδοσης της ειδοποίσης.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ