Δικηγορικά και Λογιστικά γραφεία στο μικροσκόπιο των ερευνών για τα "χρυσά διαβατήρια"

Ετοιμάζονται κυρώσεις σε όσους έχουν προβεί σε παραβιάσεις των κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων και των λογιστών.

Το μικροσκόπιο της στον τρόπο με τον οποίο δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικοί οίκοι ενεργούσαν στην πολιτογράφηση επενδυτών, έστρεψε το χθες η Ερευνητική Επιτροπή.

Στα άδυτα των μεγαλοδικηγόρων και των μεγαλοελεγκτών επιχείρησε να διεισδύσει κατά τη σημερινή διαδικασία η Ερευνητική Επιτροπή για τα "χρυσά διαβατήρια".

Στην κατάθεσή του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, αναφέρθηκε σε παρατυπίες, κακή διερεύνηση αιτητών και ελλειπή εποπτεία. Παρέδωσε στην Επιτροπή φάκελο 400 σελίδων με έρευνες, ντοκουμέντα και διαπιστώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου σε σχέση με τον τρόπο, με τον οποίο ενήργησαν δικηγορικά γραφεία, τα οποία συγκαταλέγονται επίσης στο πόρισμα Καλογήρου και στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Από τα ευρήματα των ελέγχων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, προκύπτουν μελανές πτυχές που αφορούν κενά στις διαδικασίες ελέγχου δραστηριοτήτων παράνομων δραστηριοτήτων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για τις οποίες ο Χρίστος Κληρίδης υπέδειξε ότι πρέπει να ελεγχθούν.

Διαπιστώνονται οι πιο κάτω κατηγορίες υποθέσεων υψηλού ρίσκου: 

1) Επενδυτές με άλλο όνομα στην αίτησή τους και διαφορετικό μετά την πολιτογράφησή τους

2) Ανυπαρξία ελέγχου για το ποιόν των συγγενικών ή συνδεδεμένων με τους αιτητές προσώπων οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν.

3) Πληρωμές επενδύσεων από τρίτα πρόσωπα και όχι τους αιτητές.

Η ερευνητική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου, εστιάζει τον φακό της σε 10 δικηγορικά γραφεία, που διεκπεραίωσαν πέραν των 50 διαβατηρίων έκαστο. Εάν διαπιστωθούν παρατυπίες, τότε ο Σύλλογος θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία με ονόματα και ποινές.

Ερωτηθείς από τη Δήμητρα Καλογήρου για το δικηγορικό γραφείο Νίκος Αναστασιάδης, ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε ότι "διενεργήθηκε παλαιότερα έρευνα σε σχέση με πελάτες του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη, δεν προέκυψε -ωστόσο- κάτι μεμπτό. Σημείωσε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου, πρόθεση του είναι να μη θεωρήσει καμία υπόθεση κλειστή.

Με την παραδοχή ότι το Πρόγραμμα δεν λειτούργησε σε ορθή νομική βάση, ο Χρίστος Κληρίδης, αναφέρθηκε σε νομικά ελλείμματα και ανεπαρκή εποπτεία, που έδωσαν εύφορο έδαφος σε παρόχους να "βρίσκουν τζιαι να κάμνουν", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ερευνητικής τέθηκε και ο δικηγόρος, ο οποίος πρωταγωνιστεί στα βίντεο του Al Jazeera, για τον οποίο διεξάγεται πειθαρχική έρευνα.

Της κατάθεσης Κληρίδη, ακολούθησε η μαρτυρία του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών. Ο Κυριάκος Ιορδάνους ομολόγησε περιπτώσεις ελεγκτών, οι οποίοι παρανομούσαν και ουδέποτε το υπουργείο Εσωτερικών τους  διέγραψε από το Μητρώο Παρόχων. Κατήγγειλε, μάλιστα, παρατυπίες παρόχων και για αιτήσεις που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τις αιτήσεις, που υπεβλήθησαν τον Οκτώβριο του 2020 για πολιτογραφήσεις, κάποιες αφορούν παρόχους, που δεν συμφωνούν με τις πρόνοιες του νόμου.

Ο κ. Ιορδάνους, άφησε και αιχμές και για τον κρατικό έλεγχο που υπήρχε για το Πρόγραμμα, καθώς όπως είπε δεν ενέταξε έγκαιρα τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών στον εποπτικό έλεγχο του Προγράμματος.

Ο Σύνδεσμος, πάντως, δεν επέβαλε καμία πειθαρχική ποινή εώς τώρα σχετικά με το Πρόγραμμα με τον κ. Ιορδάνου να σημειώνει ότι "Δεν έχουμε επιβάλει πρόστιμο σε σχέση με το Πρόγραμμα Διαβατηρίων, αλλά αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο μας".

Πάντως, παραδέχθηκε ότι μία στις 4 πολιτογραφήσεις που έγιναν, διεκπεραιώθηκαν από μέλη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, δακτυλοδείχνοντας τρεις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους.

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Ερευνητικής κλήθηκε να καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ