Η Κύπρος βγαίνει στο σεργιάνι των αγορών

Στο σεργιάνι των αγορών βγαίνει η Κύπρος, αύριο Τρίτη, για άντληση χρηματοδότησης που μπορεί να φτάσει τα 1,5 δισεκατομμυρία ευρώ.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Βγαίνει στις αγορές η Κύπρος, αύριο Τρίτη, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ευελπιστώντας να γίνει εφικτή η απορρόφηση ποσών που θα φτάνουν το μέγιστο τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο αν η έκδοση του νέου ομολόγου θα είναι 5ετές ή 10ετές ή για περισσότερα χρόνια. Γίνεται βολιδοσκόπηση με τις επενδυτικές τράπεζες ώστε να ξεκαθαρίσουν τα ακριβή ποσά των επιτοκίων και για τις 3 περιπτώσεις που αφορούν την διαφορετική χρονική διάρκεια των ομολόγων.

Υπάρχουν σκέψεις να γίνουν πολλαπλές εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν διαφορετικό χρονικό ορίζοντα με το μέγιστο ποσό που θα αντληθεί να είναι τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το ελάχιστο ποσό φαίνεται να είναι τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά και η χρονική διάρκεια θα ξεκαθαρίσουν αύριο Τρίτη, αναλόγως των διαθέσιμων προσφορών.

Η έξοδος προφανώς γίνεται για να αναπληρωθούν τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους, λόγω του ότι τον Απρίλιο θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο προς τις τράπεζες το οποίο είναι ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε την προηγούμενη βδομάδα ότι εδώ και μέρες είχαν ήδη αρχίσει οι επαφές με τις επενδυτικές τράπεζες και ότι επρόκειτο για έκδοση ομολόγου διάρκειας 5 με 7 χρόνων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για κρατικό μεσοπρόθεσμο ομόλογων το οποίο εκδίδεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Η απόφαση για άντληση επιπλέον χρηματοδότησης προκύπτει ώστε να γίνει εκμετάλλευση των ευνοϊκών συνθηκών των αγορών με τα επιτόκια που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να διασφαλιστεί το απαραίτητο μαξιλαράκι ρευστότητας που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία ελέω και της μειωμένης ρευστότητας που θα προκύψει τον Απρίλιο με την αποπληρωμή ομολόγου προς τις τράπεζες αλλά και της αστάθειας που προκαλείται λόγω της παρατεταμένης περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ