Επιβεβαιώνει τις επιστολές και μοιράζει ευθύνες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολών της Νομικής Υπηρεσίας που προειδοποιούσε για το Πρόγραμμα. Που επέρριψε ευθύνες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαιώνει την ύπαρξη των επιστολών "βόμβα" που προειδοποιούσαν το Υπουργείο Εσωτερικών για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Πράγματι το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απευθυνθεί στην Δημοκρατία, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, εκφράζοντας ανησυχίες για την εξέλιξη του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, κυρίως για θέματα ασυμβατότητας των προϋποθέσεων του Προγράμματος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, επιβεβαίωσε όσα αποκαλύφθηκαν χθες στην ακροαματική διαδικασία του Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά διαβατήρια», σημειώνοντας ότι η αποστολή επιστολών είχαν λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας.

Η Επιτροπή είχε απευθυνθεί στην Νομική Υπηρεσία ιδιαίτερα για θέμα ασυμβατότητας των κριτηρίων του Προγράμματος με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αφού φαίνεται ότι δεν υπήρχε κάποια προϋπόθεση στο Πρόγραμμα για ικανοποιητικό δεσμό του αιτούντα για πολιτογράφηση με την χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παρείχε την ιθαγένεια.

Είχαν διαβιβαστεί οι εν λόγω ανησυχίες στο Υπουργείο Εσωτερικών και είχαν σταλεί κάποιες απαντήσεις από το Υπουργείο αλλά όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης δεν απαντούσε επί της ουσίας κάτι για το πρόβλημα.

Εξ’ όσων θυμούμαι, ανέφερε ο κ. Κληρίδης, Λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας έστειλε γραπτώς την θέση της Υπηρεσίας με την οποία γινόταν ξεκάθαρο ότι συμφωνούν με τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαχωρίζοντας την θέση της Νομικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Εσωτερικών που δεν απάντησε κάτι ουσιαστικό.

Στην περίπτωση του Προγράμματος η Νομική Υπηρεσία δεν είχε την οποιανδήποτε ανάμειξη, αφού δεν ζητήθηκε η όποια γνωμάτευση για τα κριτήρια που υπήρχαν στις διαδικασίες πολιτογραφήσεων, πέραν της συγκεκριμένης περίπτωσης που είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο μόνος ρόλος που έχει διαχρονικά η Νομική Υπηρεσία είναι να προβεί στον νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο σε περίπτωση που της αποστέλλονται οι κανονισμοί.

Ο κ. Κληρίδης υπέδειξε ότι την ευθύνη για την σύνταξη των κανονισμών βαραίνει πάντοτε την αρμόδια αρχή, όργανο, υπουργείο στην Δημοκρατία και είναι υπεύθυνο να συντάξει αυτούς τους κανονισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος είχε την ευθύνη για την σύνταξη των κανονισμών του Επενδυτικού Προγράμματος ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι για τους κανονισμούς του Υπουργικού, ασφαλώς την έχει το Υπουργικό, αν είχε ανάμειξη το Υπουργείο Εσωτερικών φέρει ευθύνη και το Υπουργείο Εσωτερικών, αν είχε ανάμειξη στα οικονομικά κριτήρια και κανονισμούς το Υπουργείο Οικονομικών, φέρει ευθύνη και το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν μπορώ να πω ότι με είχε εκπλήξει η κατάληξη του Προγράμματος, ανέφερε ο κ. Κληρίδης τονίζοντας, ωστόσο ότι η συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας ήταν τελείως πενιχρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ